Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ryszard22
Cromaniak
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 05.08.2014 11:03

annawy72 napisał(a):
noras napisał(a):Tu: http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/stanje ... tama.shtml możesz sprawdzić aktualny stan. Szutrowego objazdu nie polecam, to jazda ścieżką w lesie - jak szlakiem w Beskidach.

Jechaliśmy tą drogą z Sarajewa na Foce 29 lipca i jest przejezdna(nie korzystaliśmy z żadnego objazdu i nie ma takiej potrzeby) tylko jeden odcinek 10-30 m widać zniszczenia ale w 100 % przejezdna jeżdżą autobusy i nie jest tak straszna jak nie którzy opisują. Widoki niesamowite a jak już wiedzie się do Czarnogóry to jak już ktoś pisał szczęki opadają i wszelki trudy związane z podróżą mijają. Dla bardziej doświadczonych polecam przejazd do Żabijaka górami Durmitor- kolejna 4 godz. niesamowitych widoków. Oczywiście przejazdy w dzień.

Witam
Ja wracałem 6 lipca i jak pisałem wcześniej, stały podwójne znaki zakazu ruchu.
Przejazd tylko dla odważnychi z dużą kasą.
Pozdrawiam serdecznie wyjeżdżających
Ryszard
moosia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) moosia » 05.08.2014 11:16

Cześć

W nocy z 6 na 7 sierpnia wyjeżdżamy z Opola do Czarnogóry. Zamierzamy jechać przez Bratysławę, Budapeszt, Sarajevo, przez przejście graniczne Stepan Polje do Żabljaka. Nocleg zrobimy sobie w miejscowości Foca w BiH. Na chwilę obecną nastawiam się że nie pojedziemy odcinkiem Trnovo - Miljevina ale zamiast tego z Sarajeva E761 do Rogatica, Gorażde - Foca, ale z informacji jakie mam od kobitki u której śpimy w Foca, na drodze do Miljevina są osypane kamienie ale drogą można przejechać i jest i tak najlepsza ze wszystkich innych.

Jak coś ktoś będzie wiedział więcej prosiłabym o info. Nasz wyjazd tuż tuż.

Pozdrawiam,
Agnieszka
borysa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borysa » 05.08.2014 11:26

A dokładnie na jakim odcinku ta droga za Focą jest nieprzejezdna? Czyli którędy najlepiej jechać do Czarnogóry przez BiH? Czy w ogóle darować sobie przejazd przez Bośnię?

ooo teraz doczytałam też jeden z powyższych wpisów "Z inf jakie podaja na temat M18 to: na odcinku Dobro Polje-Miljevina sa utrudnienia na trasie" :((((( czyli będę musiała sobie darować przejazd kanionem rzeki Piva i górami Durmitor:(((
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 05.08.2014 12:13

borysa napisał(a):A dokładnie na jakim odcinku ta droga za Focą jest nieprzejezdna?

Nieprzejezdna jest droga w okolicach miejscowości Miljevina, jadąc od Sarajeva przed Focą.
Ja wracałem z MNE przez Serbię, droga też jest widokowo piękna przez kaniony Tary i Moraczy.
borysa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borysa » 05.08.2014 13:11

noras napisał(a):Ja wracałem z MNE przez Serbię, droga też jest widokowo piękna przez kaniony Tary i Moraczy.

A kiedy tamtędy wracałeś? Proszę zaznacz tę trasę na google maps i zamieść tu link. Będzie to dla mnie duże udogodnienie, ponieważ nie wiem jak wygląda obecnie sytuacja w Serbii po tej ostatniej powodzi.
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 05.08.2014 21:53

moosia napisał(a):Cześć

W nocy z 6 na 7 sierpnia wyjeżdżamy z Opola do Czarnogóry. Zamierzamy jechać przez Bratysławę, Budapeszt, Sarajevo, przez przejście graniczne Stepan Polje do Żabljaka. Nocleg zrobimy sobie w miejscowości Foca w BiH. Na chwilę obecną nastawiam się że nie pojedziemy odcinkiem Trnovo - Miljevina ale zamiast tego z Sarajeva E761 do Rogatica, Gorażde - Foca, ale z informacji jakie mam od kobitki u której śpimy w Foca, na drodze do Miljevina są osypane kamienie ale drogą można przejechać i jest i tak najlepsza ze wszystkich innych.

Jak coś ktoś będzie wiedział więcej prosiłabym o info. Nasz wyjazd tuż tuż.

Pozdrawiam,
Agnieszka

Szkoda, że nie jedziecie dzień później. My śpimy w Slavonski Brod i potem Doboj Sarajevo i jedziemy też na Foca i M18 i dalej w str Bar.

Pozdrawiam
Justyna
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.08.2014 06:58

borysa napisał(a): czyli będę musiała sobie darować przejazd kanionem rzeki Piva i górami Durmitor:(((

jur czojs

a nie lepiej jechać wedle zaplanowanej drogi i na miejscu zdecydować o zmianach, jak będzie nieprzejezdnie? lub wybrać inny wariant, Kanion Pivy bezcenny, Durmitor również :D
ja tak robię, decyzję podejmę na miejscu
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 06.08.2014 14:34

te kiero napisał(a):
borysa napisał(a): czyli będę musiała sobie darować przejazd kanionem rzeki Piva i górami Durmitor:(((

jur czojs

a nie lepiej jechać wedle zaplanowanej drogi i na miejscu zdecydować o zmianach, jak będzie nieprzejezdnie? lub wybrać inny wariant, Kanion Pivy bezcenny, Durmitor również :D

witam i pytam, kto coś wie o aktualnym stanie dogi od Slavonski Brod przez Sarajevo, Foca do Stjepan Polje??? Jutro jadę i nie wiem czy nie lepiej zatłoczoną 8 prze CRO czy ryzykować przez Bośnię? Dziś takie wianki widzę i nie wiem co robić: http://radiosarajevo.ba/novost/161091/katastrofalna-situacija-u-tuzlanskom-kantonu-gracanica-izgleda-kao-jezero-foto#
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fradiosarajevo.ba%2Fnovost%2F161091%2Fkatastrofalna-situacija-u-tuzlanskom-kantonu-gracanica-izgleda-kao-jezero-foto
http://radiosarajevo.ba/novost/161076/foto-dana-ugljevik-danas
borysa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borysa » 06.08.2014 17:32

O nie:((( To tam cały czas tak leje? Nie za ciekawie to wygląda :((( Jeśli zdecydujesz się jednak jechać jutro przez BiH, to proszę daj znać, jak wygląda sytuacja na trasie.
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 06.08.2014 18:41

JustineM napisał(a):
te kiero napisał(a):

jur czojs

witam i pytam, kto coś wie o aktualnym stanie dogi od Slavonski Brod przez Sarajevo, Foca do Stjepan Polje??? Jutro jadę i nie wiem czy nie lepiej zatłoczoną 8 prze CRO czy ryzykować przez Bośnię? Dziś takie wianki widzę ...

hej, ja mieszkam w Bosni i powiem ci ze sytuacja jest niezaciekawa.... ja jestem blisko miasta Doboj i wiem ze rzeka wylala juz na droge wjazdowa do miasta, wylala tez troche w miescie....leje caly czas.... wiec nie wiadomo jak bedzie dalej. Wiekszosc rzek juz przekroczylo stany alarmowe....ja chyba bym nie ryzykowala bo po co wam przygody w tak dalekiej podrozy
jo-asia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jo-asia » 06.08.2014 23:05

No cudownie, w sobote miala zamiar jechac z Mostaru do Budapesztu (tu i tu zaklepane noclegi) i co, chyba musze naokolo przez Chorwacje to zrobic?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.08.2014 06:56

uluniak napisał(a):hej, ja mieszkam w Bosni i powiem ci ze sytuacja jest niezaciekawa.... ja jestem blisko miasta Doboj i wiem ze rzeka wylala juz na droge wjazdowa do miasta, wylala tez troche w miescie....leje caly czas.... wiec nie wiadomo jak bedzie dalej. Wiekszosc rzek juz przekroczylo stany alarmowe....ja chyba bym nie ryzykowala bo po co wam przygody w tak dalekiej podrozy

poplava u BIH
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 07.08.2014 07:30

jo-asia napisał(a):No cudownie, w sobote miala zamiar jechac z Mostaru do Budapesztu (tu i tu zaklepane noclegi) i co, chyba musze naokolo przez Chorwacje to zrobic?

Z tego co czytam dzisiaj w wiadomosciach to wszystkie drogi na tej relacji sa przejezdne ale z problemami, wiec gdzies moga byc zastoje, gdzies moze być puszczony ruch tylko jednym pasem ruchu... Deszcz przestał padać w nocy więc powinno być juz tylko lepiej, poziom rzek powoli opada
konrad_b
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrad_b » 07.08.2014 09:58

Dzisiaj po południu wyruszamy do Ulcinj z Rzeszowa. Odradzacie więc przejazd przez Bośnię? Z informacji wynika, że wiele miejscowości jest podtopionych. Nie wiemy zatem czy zdecydować się na przejazd przez Kanion Pivy czy może wybrać trasę przez Chorwację, autostradami.

Dziękuję za rady ;)
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 07.08.2014 14:46

borysa napisał(a):A kiedy tamtędy wracałeś? Proszę zaznacz tę trasę na google maps i zamieść tu link.

19. lipca, http://goo.gl/maps/5Oigg - taką trasą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone