Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2014 08:28

O to wlasnie chodzilo, thx
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 25.07.2014 08:50

slavko.v napisał(a):jadąc przez BiH nigdy mnie Policija rutynowo nie zatrzymała do kontroli...

A mnie i owszem ;-)
Wzięli dokumenty, popatrzyli, coś tam pomruczeli i pozwolili jechać dalej...
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 29.07.2014 22:31

uluniak napisał(a):
te kiero napisał(a):
uluniak napisał(a):Mieszkam w Bosni,

z krajobrazowego względu zazdroszczę...

"Jakbys cos wiedziala..."
Z inf jakie podaja na temat M18 to: na odcinku Dobro Polje-Miljevina sa utrudnienia na trasie. Samochody osobowe moga przejechac odcinkiem Dobro Polje-Jelašca-Miljevina po nawierzchni szutrowej a ciezarowe sa kierowane na objazd przez Rogaticę i Goražde.
Na odcinku Sarajevo-Olovo od godz 8-17 z powodu robot drogowych odbywa sie naprzemiennie jednym pasem ruchu
a odcinek Brod na Drini-Šcepan Polje jest zamkniety dla pojazdow powyzej 12 ton

ja również dziękuję za info o M18
archi_osw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_osw » 01.08.2014 21:55

Witajcie Forumowicze, w tym roku wybieram się po raz pierwszy do Czarnogóry, trasa Słowacja, Węgry, Chorwacja, Bośnia i właśnie w Bośni pojawia się problem wyboru trasy; czy wybrać przejście Slavonski Brod i następnie Doboj, Zenica, Sarajevo, Foca czy lepiej przejście Zupanja następnie Tuzla i do Sarajeva. Oprócz samej trasy chciałbym spytać czy ktoś z Was posiada informację n.t. kolejek na w/w przejściach (wybieram się w piątek pod koniec Sierpnia) oraz czy wiadomo już coś n.t. tej zamkniętej drogi za miejscowością Foca. Z góry przepraszam jeśli podobny wątek pojawiał się na forum ale nie udało mi się go odnaleźć. Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.08.2014 07:01

przejście Slavonski Brod i dalej na Doboj, Zenicę lub przejście w Slavonski Samac i dalej tak samo, droga w dolinie + autostrada,
przejazd trasą Tuzla-Sarajevo jest górzysty, bez autostrady,
na przejściach pustki lub kilka samochodów, np. przejście w Samacu jak na i ich warunki, terminal spory, więc spokojnie,
reszta zobaczy się na trasie
archi_osw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_osw » 02.08.2014 08:37

Dziękuje za szybką odpowiedź, rozważam czy w tej sytuacji nie lepiej pojechać do Mostaru a potem Herceg-Novi, Budva i Ulcinj (które jest celem mojej podróży). Będę wdzięczny za informację od kogoś kto ostatnio jechał tą trasą.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.08.2014 08:54

Twój wybór, przejazd przez Kanion Pivy w MNE w drodze na wybrzeże bezcenny;
droga Sarajevo - Mostar do Metković również efektowna, ale jednak mniej; to główna droga i utrudnień raczej nie ma;
przejście w Metković lubi się przykorkować, najdłużej bodajże staliśmy 45min
może wypowie się ktoś jeszcze o aktualnym stanie drogi jak wskazałeś;
archi_osw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_osw » 02.08.2014 09:18

Mówiąc o przejściu w Metkovic masz na myśli jazdę przez Neum, Dubrovnik itd.? Ja rozważałem Mostar, Stolac, Trebinje, Herceg-Novi, po drodze można jeszcze zahaczyć o Medjugorje, trasa na pewno mniej widokowa ale czy nie szybsza?
archi_osw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_osw » 02.08.2014 09:34

Chyba już zdecydowałem:) w pierwszą stronę najlepiej byłoby jechać przez Kanion Pivy a w drodze powrotnej zwiedzić dubrovnik, oby tylko droga za miejscowością Foca była przejezdna, to dopiero za 3 tygodnie a przecież remont też nie może trwać wiecznie:)
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 02.08.2014 15:51

Tu: http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/stanje ... tama.shtml możesz sprawdzić aktualny stan. Szutrowego objazdu nie polecam, to jazda ścieżką w lesie - jak szlakiem w Beskidach.
annawy72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) annawy72 » 03.08.2014 17:30

noras napisał(a):Tu: http://www.jpdcfbh.ba/ba/novosti/stanje ... tama.shtml możesz sprawdzić aktualny stan. Szutrowego objazdu nie polecam, to jazda ścieżką w lesie - jak szlakiem w Beskidach.

Jechaliśmy tą drogą z Sarajewa na Foce 29 lipca i jest przejezdna(nie korzystaliśmy z żadnego objazdu i nie ma takiej potrzeby) tylko jeden odcinek 10-30 m widać zniszczenia ale w 100 % przejezdna jeżdżą autobusy i nie jest tak straszna jak nie którzy opisują. Widoki niesamowite a jak już wiedzie się do Czarnogóry to jak już ktoś pisał szczęki opadają i wszelki trudy związane z podróżą mijają. Dla bardziej doświadczonych polecam przejazd do Żabijaka górami Durmitor- kolejna 4 godz. niesamowitych widoków. Oczywiście przejazdy w dzień.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.08.2014 07:17

annawy72 napisał(a):Jechaliśmy tą drogą z Sarajewa na Foce 29 lipca i jest przejezdna(nie korzystaliśmy z żadnego objazdu i nie ma takiej potrzeby) tylko jeden odcinek 10-30 m widać zniszczenia ale w 100 % przejezdna jeżdżą autobusy i nie jest tak straszna jak nie którzy opisują.

dzięki za dobre wieści, na które czekałem
annawy72 napisał(a):Widoki niesamowite a jak już wiedzie się do Czarnogóry to jak już ktoś pisał szczęki opadają i wszelki trudy związane z podróżą mijają.

to wiem, dlatego tam wracam...
annawy72 napisał(a):Dla bardziej doświadczonych polecam przejazd do Żabijaka górami Durmitor- kolejna 4 godz. niesamowitych widoków. Oczywiście przejazdy w dzień.

4godz :?: :!: piszesz o samym przejeździe z wjazdu przy Plużine do Zabljaka :?: czyli ten odcinek , czy też całość od Sarajewa :?:
no chyba że liczysz przejazd przez Durmitor z postojami na napawanie się widokami
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2014 08:19

Może być różnie: wygląda to na trasę przez Trsa. Tam droga może być w ogóle nieprzejezdna.
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 05.08.2014 08:30

annawy72 napisał(a):Jechaliśmy tą drogą z Sarajewa na Foce 29 lipca i jest przejezdna(nie korzystaliśmy z żadnego objazdu i nie ma takiej potrzeby)

Zdjęli już znaki zakazu ruchu ?
Bo jeśli nadal są, to trzeba lojalnie ostrzec, że jest to jazda "pod zakaz" - nie wiem, czy nie byłoby problemów przy spotkaniu z Policją.
borysa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borysa » 05.08.2014 10:34

Bardzo proszę o informację czy droga za Focą jest przejezdna. Planuję jechać tamtędy już za tydzień.

https://www.google.pl/maps/dir/Eger/43. ... !3e0?hl=pl
Proszę zerknąć na trasę wyznaczoną mi przez googla.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone