Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kubasz5
Odkrywca
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 21.07.2014 20:50

slavko.v napisał(a):właściwie to nie suszarki... radary-kamery maja na statywach... i tak sobie stoją i czekają... nie chowają się krzakach...

czyli wystarczy zgodnie ze znakami. A tzw. rytynówek nie robią? A jeśli tak to o co się czepiają?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.07.2014 22:08

slavko.v napisał(a):Obwodnica Sarajeva? nie mam żadnych informacji na temat obwodnicy Sarajeva... nie było żadnych znaków, nie wjeżdżałem do centrum Sarajeva... to było przedmieście dzielnica Sarajevo-Ilidża (droga czteropasmowa) i skręt na Zenicę... (przebudowa wiaduktu) dalej kilka km i wjazd na autostradę... 2,70E za odcinek do Zenicy.

Jest już oddana, częściowo. Nawet Google Maps już ją widzi i tamtędy kieruje - nie trzeba już wjeżdżać do Ilidży i jechać starą obwodnicą, która wiecznie była zatloczona:

http://goo.gl/maps/MQkul
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 22:42

Dzięki, jechałem przez BiH bez nawigacji... jadąc z Mostaru znaki nie kierują na nową obwodnicę Sarajeva (chyba, że nie zauważyłem), ale ogólnie w Sarajevie oznakowanie słabe... dzięki za info.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 22:45

jadąc przez BiH nigdy mnie Policija rutynowo nie zatrzymała do kontroli...
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 22.07.2014 23:35

te kiero napisał(a):
JustineM napisał(a):Polecam stronę z aktualnym stanem dróg w BiH
http://bihamk.ba/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=111
Stan M18 na dziś:

andy_n napisał(a):7 lipca jechałem z Sarajewa do Foca.
Po drodze natrafiłem na wspomniany zakaz wjazdu i sugestię objazdu.

qrde, nie napawa to optymizmem, nie chce mi się kluczyć jakimiś objazdami, mam nadzieję że w ciągu m-ca coś się zmieni, ale i tak będę kierował się standardowo: Sarajewo-Foca-Scepan Polje-Trsa, na miejscu zobaczymy i będzie decyzja; może jeszcze ktoś w tym czasie zda relację z trasy M18

też czekam na relacje i info. My jedziemy 7 sierpnia
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.07.2014 19:23

13.07.2014 jechałem z Molunat przez Mostar, Sarajevo (kierunek Zenica)gdzie znaki pokierowały mnie na starą obwodnicę przez dzielnicę Ilidża. Raul napisał wcześniej, że Google Maps kieruje przez nowa obwodnicę (rzeczywiście tak jest), jednak na stronie zarządzającej bośniackimi autostradami znalazłem informację, że odcinek nowej obwodnicy Sarajeva, na który kieruje google jest w budowie (termin zakończenia prac czerwiec 2014). Mam pytanie, czy ktoś jechał nową obwodnicą Sarajeva, omijającą zatłoczoną dzielnicę ILIDŹA?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.07.2014 19:53

Szanowni Administratorzy! temat... baaardzo poważny...hehe... czy może coś wiecie na temat przejazdu nową obwodnicą Sarajeva omijającą Ilidźę?
pozdrav
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 23.07.2014 21:45

Jechalam, jest super, omija sie wszystkie korki. Jadac w strone Mostaru po prostu kontynuuje sie jazde autostrada po zjechaniu z bramek, w drodze powrotnej trzeba sie kierowac na Hadžići, praktycznie zadnych oznakowan nie ma lub ja przeoczylam....a jechalam dzisiaj :)
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.07.2014 22:01

Dzięki... masz rację oznakowań brak... Sarajevo jest bardzo źle oznakowane, nie miałem navi na BIH i dojechałem do Ilidźy... 25 min korek na skrzyżowaniu (przez BIH-Sarajevo jechałem tylko w drodze powrotnej do POLski)
tj. bardzo dobra wiadomość dla podróżujących przez Bosnię, przez Sarajevo!
Pozdrav
Srecan put!
exec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) exec » 23.07.2014 22:02

drogi drogami, dobrze słyszeć, że po powodzi kraj jest ogólnie przejezdny, ale to tylko połowa problemu...

Czy zatrzymując się gdzieś po drodze (mały spacer), nie boicie się o stan sanitarny ? Czytałem jakiś czas temu, że jest tam zagrożenie epidemilogiczne ? Czy to wciąz prawda ?
No i te wypłukane miny, które nie wiadomo gdzie się znalazły ? Uważacie, że drogi i noclegi są bezpieczne też pod tym kątem?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.07.2014 22:15

-nie bój się, jest ok...
-osobiście nie wchodzę nigdy w głąb lasu... są tereny zaminowane(oznakowane)
-drogi, parkingi, noclegi są bezpieczne
-zagrożenia epidemiologicznego w BIH nie ma
-sprawa wypłukanych min, z tego co wiem temat chyba wyolbrzymiony
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.07.2014 22:21

W polskich lasach i miastach 70 lat po wojnie znajdowane są niewybuchy, niewypały itp, w BIH pewnie też są niewybuchy, niewypały, miny nieoznakowane... trzeba uważać i nie wchodzić do miejsc mało uczęszczanych... wystarczy trochę zdrowego rozsądku i będzie ok.
Przypominam, że wojna na Bałkanach skończyła się prawie 20 lat temu, ale skutki są odczuwane do dziś...
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 23.07.2014 22:51

Mieszkam w Bosni, a dokladniej to w Doboju, przezylam majową powodz, sprawa zagrozenia epidemiologicznego rozdmuchana ale bardziej w celach takich by ludzie czyszczac domy i obejscia glownie na wsiach gdzie byly padle zwierzeta potraktowaki sprawę powaznie i wzywali odpiwiednie sluzby i nie probowali nic utylizowac na wlasna rękę. Noclegi, parkingi stacje benzynowe sa bezpieczne. Wodą z wodociagow mozna się spokojnie myć. Woda w kranach podobno nadaje sie do pucia ale ja od zawsze pije butelkowaną... A co do min....po powodzi bylo duzo inf na temat ich przemieszczania sie, ake pidczas czyszczenia popowodziowych szkod w mediach nie podawano by byl jakikolwiek przypadek znalezienia miny badz tez jej wybuchu....znaleziono za to lodowke pelną granatów ale to chyba komus z garazu kolekcja "wyplynela". Na trasach tranzytowych i w miejscach turystycznych zagrozenia minami nie ma zadnego. A do lasu tez sie raczej nie zapuszczam, chociaz sa miejsca bezpieczne, miny sa tam gdzie byly linie rozgraniczenia frontow, tam gdzie walk zadnych nie bylo ( np. szerokie okolice Banja Luki) min w ogole nie ma
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2014 05:28

uluniak napisał(a):Mieszkam w Bosni,

z krajobrazowego względu zazdroszczę...

jakbyś coś wiedziała z aktualnych informacji nt trasy M18 Sarajevo-Scepan Polje (np z tej stronki po tłumaczeniu) to napisz
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 24.07.2014 08:25

te kiero napisał(a):
uluniak napisał(a):Mieszkam w Bosni,

z krajobrazowego względu zazdroszczę...

"Jakbys cos wiedziala..."
Z inf jakie podaja na temat M18 to: na odcinku Dobro Polje-Miljevina sa utrudnienia na trasie. Samochody osobowe moga przejechac odcinkiem Dobro Polje-Jelašca-Miljevina po nawierzchni szutrowej a ciezarowe sa kierowane na objazd przez Rogaticę i Goražde.
Na odcinku Sarajevo-Olovo od godz 8-17 z powodu robot drogowych odbywa sie naprzemiennie jednym pasem ruchu
a odcinek Brod na Drini-Šcepan Polje jest zamkniety dla pojazdow powyzej 12 ton
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone