Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kubasz5
Odkrywca
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 20.07.2014 19:06

Sol-Wagon napisał(a):nie, ale pytałem jednego z forumowiczów ("dość" dobrze objeżdżonego po Bałkanach) o jakość drogi Harceg-Novi - Trebinje - podobno świetna;

To wybieram tą opcje na początek bo jeszcze nie miałem okazji nią jechać.

Zastanawiam się czemu Właściciele z Risan nie polecają tej trasy przez Herceg Novi, tylko dłuższą i chyba trudniejszą ?

Z Trebinje widzę że trasa M5 na Stolac tylko potem by skręcić na mostar zjeżdzamy z M5 na lokalną drogę by wpaść w Bunie na E73 wzdłuż Neretwy.
Jechał Ktoś tym odcinkiem Stolac - Mostar?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.07.2014 19:22

hej.Jechałem tydzień temu, jest ok. pusto... ale uważaj na radary...
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.07.2014 19:39

Wracałem tydzień temu przez Trbinje-Mostar-Sarajevo-Zenica-Doboj-Maglaj-Bosanski Brod-Zagreb-Radoboj.
W Sarajewie-Ilidźa remont na wiaduktach przy skręcie na Zenice... korek 30 min... zero organizacji... cygańscy żebracy... dzicz... za Zenicą zaczęło padać... trafiłem na straszną burzę i oberwanie chmury...na trasie Zenica-Kotorsko... woda i kamienie z gór zaczęły spływać na szosę... tam w większości nie ma żadnego rowu między zboczem góry a szosą... cała woda, piach, kamienie spływają na szosę i dalej do rzeki... SZOK! momentami było bardzo niebezpiecznie... woda stała w paru miejscach na trasie, ale był na tyle niski poziom,że udało się przejechać bez większego problemu... choć widziałem, jak w obniżeniach terenu... woda wdarła się już do wielu budynków... mają kiepską infrastrukturę...
jazda szła sprawnie, drogi po powodzi prawie ponaprawiane, w kilku miejscach jechałem po kamieniach... może juz teraz położyli tam asfalt...
W każdym razie jazda odcinkiem Zenica-Kotorsko w czasie ulewnej burzy z piorunami nie należy do przyjemności...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.07.2014 21:52

kubasz5 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):nie, ale pytałem jednego z forumowiczów ("dość" dobrze objeżdżonego po Bałkanach) o jakość drogi Harceg-Novi - Trebinje - podobno świetna;

To wybieram tą opcje na początek bo jeszcze nie miałem okazji nią jechać.

Zastanawiam się czemu Właściciele z Risan nie polecają tej trasy przez Herceg Novi, tylko dłuższą i chyba trudniejszą ?

Z Trebinje widzę że trasa M5 na Stolac tylko potem by skręcić na mostar zjeżdzamy z M5 na lokalną drogę by wpaść w Bunie na E73 wzdłuż Neretwy.
Jechał Ktoś tym odcinkiem Stolac - Mostar?

może nawierzchnia tej drogi nie była jeszcze zrobiona gdy "pisali" stronę...
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 20.07.2014 21:56

Jest nawierzchnia, jest droga... są radary...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.07.2014 22:01

na potwierdzenie link do mojego wątku:
zwiedzanie-i-przejazd-przez-bih-t45051.html

zapytaj może FRANZ...napisz mi jak się dowiesz odnośnie:
"...Z Trebinje widzę że trasa M5 na Stolac tylko potem by skręcić na mostar zjeżdzamy z M5 na lokalną drogę by wpaść w Bunie na E73 wzdłuż Neretwy.
Jechał Ktoś tym odcinkiem Stolac - Mostar?..."
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2014 22:35

slavko.v napisał(a):Wracałem tydzień temu przez Trbinje-Mostar-Sarajevo-Zenica-Doboj-Maglaj-Bosanski Brod-Zagreb-Radoboj.
W Sarajewie-Ilidźa remont na wiaduktach przy skręcie na Zenice... korek 30 min... zero organizacji... cygańscy żebracy... dzicz...

Rozumiem, że chodzi o skrzyżowanie Stupska Petlja?

Ale przecież podobno jest już oddana do użytku obwodnica Sarajeva - więc po co wjeżdżać do miasta, jadąc z Mostaru na Zenicę?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 10:55

Obwodnica Sarajeva? nie mam żadnych informacji na temat obwodnicy Sarajeva... nie było żadnych znaków, nie wjeżdżałem do centrum Sarajeva... to było przedmieście dzielnica Sarajevo-Ilidża (droga czteropasmowa) i skręt na Zenicę... (przebudowa wiaduktu) dalej kilka km i wjazd na autostradę... 2,70E za odcinek do Zenicy.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 11:19

Tak, to było skrzyżowanie Stupska Petlja...
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 21.07.2014 15:37

slavko.v napisał(a):hej.Jechałem tydzień temu, jest ok. pusto... ale uważaj na radary...

Fotoradary czy suszarki ?
Z tego co pamiętam, fotoradary były przed Sarajevem jak się leci z Mostaru?
Coś się u nich rozmnorzyły jak u Nas?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 17:05

z Trebinije do Sarajeva naliczyłem z 5 suszarek... fotoradarów nie zauważyłem. od Tuzli do Slavonski Brod lał deszcz... więc nie suszyli... bo było mokro.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 17:08

właściwie to nie suszarki... radary-kamery maja na statywach... i tak sobie stoją i czekają... nie chowają się krzakach...
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 17:10

nie chowają sie w krzakach, jak nasza straż miejska
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2014 17:11

acha... miało być od Zenicy-do Sl.Brod lał deszcz...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.07.2014 18:32

JustineM napisał(a):Polecam stronę z aktualnym stanem dróg w BiH
http://bihamk.ba/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=111
Stan M18 na dziś:

andy_n napisał(a):7 lipca jechałem z Sarajewa do Foca.
Po drodze natrafiłem na wspomniany zakaz wjazdu i sugestię objazdu.

qrde, nie napawa to optymizmem, nie chce mi się kluczyć jakimiś objazdami, mam nadzieję że w ciągu m-ca coś się zmieni, ale i tak będę kierował się standardowo: Sarajewo-Foca-Scepan Polje-Trsa, na miejscu zobaczymy i będzie decyzja; może jeszcze ktoś w tym czasie zda relację z trasy M18
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone