Re: Droga Przez Bośnię
napisał(a) slavko.v » 20.07.2014 19:39
Wracałem tydzień temu przez Trbinje-Mostar-Sarajevo-Zenica-Doboj-Maglaj-Bosanski Brod-Zagreb-Radoboj.
W Sarajewie-Ilidźa remont na wiaduktach przy skręcie na Zenice... korek 30 min... zero organizacji... cygańscy żebracy... dzicz... za Zenicą zaczęło padać... trafiłem na straszną burzę i oberwanie chmury...na trasie Zenica-Kotorsko... woda i kamienie z gór zaczęły spływać na szosę... tam w większości nie ma żadnego rowu między zboczem góry a szosą... cała woda, piach, kamienie spływają na szosę i dalej do rzeki... SZOK! momentami było bardzo niebezpiecznie... woda stała w paru miejscach na trasie, ale był na tyle niski poziom,że udało się przejechać bez większego problemu... choć widziałem, jak w obniżeniach terenu... woda wdarła się już do wielu budynków... mają kiepską infrastrukturę...
jazda szła sprawnie, drogi po powodzi prawie ponaprawiane, w kilku miejscach jechałem po kamieniach... może juz teraz położyli tam asfalt...
W każdym razie jazda odcinkiem Zenica-Kotorsko w czasie ulewnej burzy z piorunami nie należy do przyjemności...