Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tbednarz1
Autostopowicz
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbednarz1 » 12.07.2014 09:51

Witam
Jechałem wczoraj przez Bośnię tj. Samac, Doboj, Zenica, Sarajewo, Foca, Scepan Polie. Droga do Sarajewa w porządku. Natomiast ostrzegam przed drogą Sarajewo Foca - nieprzejezdna - objazd ok 30 km z czego 15 km leśną drogą szutrowo - kamienną (15-20 km/h) i test zawieszenia.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.07.2014 10:22

tbednarz1 napisał(a):Witam
Natomiast ostrzegam przed drogą Sarajewo Foca - nieprzejezdna - objazd ok 30 km z czego 15 km leśną drogą szutrowo - kamienną (15-20 km/h) i test zawieszenia.

a kojarzysz może w jakim konkretnie miejscu to było :?: może da się samemu znaleźć lepszy objazd

maczek napisał(a):Siemanko:)
W sumie najładniejszy odcinek był od granicy do Sarajeva, od Sarajeva do Samac - nuda straszna. Może przez Tuzlę byłoby ładniej?

+ ładny odcinek Mostar-~Banja Luka

a TU Raul pisał o trasie od Tuzli do Sarajewa
Ostatnio edytowano 13.07.2014 14:16 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
annawy72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) annawy72 » 13.07.2014 11:37

tbednarz1 napisał(a):Witam
Jechałem wczoraj przez Bośnię tj. Samac, Doboj, Zenica, Sarajewo, Foca, Scepan Polie. Droga do Sarajewa w porządku. Natomiast ostrzegam przed drogą Sarajewo Foca - nieprzejezdna - objazd ok 30 km z czego 15 km leśną drogą szutrowo - kamienną (15-20 km/h) i test zawieszenia.

No to za ciekawie nie wygląda a nasz wyjazd tuż tuż :(
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 14.07.2014 19:15

Kto przetłumaczy?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.07.2014 20:08

nie wygląda to najlepiej, a jakiegoś bliższego objazdu za bardzo nie ma, by dojechać do Scepan Polje;
został jeszcze 1 m-c... :roll:
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 14.07.2014 20:41

BraveSirRobin napisał(a):Dwa dni temu jechaliśmy trasą 17 przez Bośnię. Droga jest ok, dwa krótkie szutrowe wachadła. Policji naliczyłem trzy patrole. Widok po powodzi miejscami przykry, ale trasa dobra.
Przez Cro jechaliśmy koło 11 równolegle do autostrady. Trasa b.dobra, mało samochodów, prosta i przyjemna.
Dzisiaj jechaliśmy Sarajewo - Szczepan Polje - Perast. Tu więcej emocji, odcinek Foća - Szczepan wąska, bynajmniej nie dla przyczep, czy kamperów. Przed Foća jest jedno osuwisko, ale już przejezdne. Były jeszcze znaki objazdu, ale kazano nam jechać śmiało. Z tego co widziałem ten objazd był kiepsķą szutrówką.
Pozdrawiam

Ja tym obiazdem jechałem, masakra ,20 km przez góry, były znaki podwójne zakazu ruchu, kierunek na Sarajewo.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.07.2014 07:10

JustineM napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=vO9mw7X67cQ

Kto przetłumaczy?

nie wiem czy to istotne, ale teraz spojrzałem, że to film z 2013r :mrgreen:

więc może nie będzie tak źle
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 16.07.2014 08:57

Polecam stronę z aktualnym stanem dróg w BiH
http://bihamk.ba/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=111
Stan M18 na dziś:

Zbog većeg odrona i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Miljevina. Putnička vozila mogu saobraćati regionalnim putem Dobro Polje-Jelašca-Miljevina (put je dijelom makadamski), dok se ostalim vozilima preporučuje magistralni put preko Rogatice i Goražda.

M-18
Sarajevo-Olovo-zbog radova na saniranju škarpe u vremenu od 08 do 17 sati, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

Jeżeli dobrze rozumiem trzeba kierować się na Rogatice i Gorazda a potem na Hum-Scepan Polje. Mam nadzieję, że nie zabiorę tyle rzeczy i nie będziemy ważyć 12 ton :) i pozwolą nam przejechać :hut:
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 19.07.2014 19:51

Witam,
Dla mnie również to nie dobra wiadomość z tą zamkniętą drogą bo wracam z Budvy do PL przez Sarajevo (mam tam już zaklepany nocleg).
Planowałem jechać przez Bileca - Foca właśnie (290km). Teraz nie wiem na jaką trasę się zdecydować?
Ja jedynie znam trasę przez Dubrovnik - Metković - Mostar (354km), raz z Dubrovnika jechałem właśnie przez Trebinje - Bileca - Foca ale ta odpada.
Co możecie zaproponować?
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 19.07.2014 20:25

Z informacji na innym forum wynika ze droga z Sarajewa do Hum jest przejezdna, tez sledze iformacje o stanie dróg a zwłaszcza tej,bo w połowie sierpnia jedziemy do Czrnogóry.
http://www.eurocamps.net/pl/forum/276/czarnogora
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 19.07.2014 20:32

kubasz5 napisał(a):Witam,
Dla mnie również to nie dobra wiadomość z tą zamkniętą drogą bo wracam z Budvy do PL przez Sarajevo (mam tam już zaklepany nocleg).
Planowałem jechać przez Bileca - Foca właśnie (290km). Teraz nie wiem na jaką trasę się zdecydować?
Ja jedynie znam trasę przez Dubrovnik - Metković - Mostar (354km), raz z Dubrovnika jechałem właśnie przez Trebinje - Bileca - Foca ale ta odpada.
Co możecie zaproponować?

jedź na Harceg-Novi - Trebinje - Stolac - Mostar
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 19.07.2014 21:33

Sol-Wagon napisał(a):
kubasz5 napisał(a):Witam,
Co możecie zaproponować?

jedź na Harceg-Novi - Trebinje - Stolac - Mostar

Sol-Wagon jechałeś tą trasą ?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.07.2014 07:34

nie, ale pytałem jednego z forumowiczów ("dość" dobrze objeżdżonego po Bałkanach) o jakość drogi Harceg-Novi - Trebinje - podobno świetna;

dodatkowo Polacy-właściciele pensjonatu w Risan piszą na swojej stronie, żeby jechać:

"...Sarajevo, Stolac,Trebinje,(kierunek Niksic), Risan.
Z Sarajeva możecie Państwo skierować się również na Foće ,a następnie na Hum(Śćepan Polje),Plużine,
Niksić(kierunek Trebinije),Risan.(nowa droga z Vilusi,brak jej na gps).Na trasie tej musicie być przygotowani na bardzo kiepski odcinek około 13 km od Foćy do Hum(Śćepan Polje).Jest i trzecia opcja od Foćy na Gacko,Bilecia, ale stanowczo odradzamy.Droga wąska,kręta,objazdy itp.(pomimo że często wskazywana przez gps-y i na mapach na czerwono(naprawdę kiepska i najgorsza opcja!!!)..."
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 20.07.2014 08:15

Wracaliśmy 2 tygodnie temu z Dubrownika przez Trebinije, Foca, Sarajiewo, w okolicy miasta Dedevo objazd przez góry, około 25 km droga ciężka, nie wiem jak jest teraz. W tamtą strone z Sarajewa jechaliśmy przez Mostar nie było większych utrudnień.
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 20.07.2014 16:24

7 lipca jechałem z Sarajewa do Foca.
Po drodze natrafiłem na wspomniany zakaz wjazdu i sugestię objazdu.
Zachęcony jednak poczynaniami miejscowych zignorowałem ten zakaz.
Powodem objazdu jest oderwanie się pokaźnej ilości skał, które zwaliły się na jezdnię. Tego dnia ekipy naprawcze już nie pracowały i dzięki pomocy jakiegoś miłego człowieka w kierowaniu ruchem, udało się szybko i bezproblemowo przejechać tę drogę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone