Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dario85
Croentuzjasta
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 01.07.2014 18:04

Tak. Samac Doboj Zenica Sarajevo FOca i na Podgorice ... niestety ale niedługo będę tamtędy wracał:( co dobre szybko się kończy :(

Pociąg z Baru do Novego nie zabiera automobilow tak przynajmniej dowiedziałem się w informacji na stacji.

Czarnogóra przepiękna .. ale gigantyczna większość narodowa jaką stanowią Rosjanie oraz brak Karlovacko sprawia że w Cro czuliśmy się troszkę lepiej:)
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 02.07.2014 04:32

jadąc przez dzień czy warto ominąć autostradę A5 i A3 z Osijek do Samac a jechać równoległą drogą nr 7 i nie płacąc ....
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 02.07.2014 08:02

Dario85 napisał(a):Jedyna wątpliwość to czy około godziny 16:00 w sobotę pchać się w Budapeszt czy nadłożyć M0 ?

Hejka

Dario, i jak przejechaliście ?
Teraz ja mam ten sam dylemat, przesunął nam się wyjazd :( i wychodzi na to, że w Budapeszcie będziemy właśnie około 16 (sobota) pchać się przez centrum czy obwodnica :roll:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.07.2014 11:27

jogi125 napisał(a):jadąc przez dzień czy warto ominąć autostradę A5 i A3 z Osijek do Samac a jechać równoległą drogą nr 7 i nie płacąc ....

jeżeli zależy Ci na obniżeniu kosztów to można jechać krajówką; czas i km przejazdu jak zapewne zauważyłeś są zbliżone, jednak na 7ce lepiej pilnować prędkości, choć Policji nie uświadczyłem
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 02.07.2014 15:15

Sylwetka&Gienuś napisał(a):
Dario85 napisał(a):Jedyna wątpliwość to czy około godziny 16:00 w sobotę pchać się w Budapeszt czy nadłożyć M0 ?

Hejka

Dario, i jak przejechaliście ?
Teraz ja mam ten sam dylemat, przesunął nam się wyjazd :( i wychodzi na to, że w Budapeszcie będziemy właśnie około 16 (sobota) pchać się przez centrum czy obwodnica :roll:

dlaczego ludzie "boją"się tej obwodnicy?
w mieście światło co kawałek-dopiero to jest bez sensu...
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 02.07.2014 15:55

Sol-Wagon napisał(a):dlaczego ludzie "boją"się tej obwodnicy?

Tu nie chodzi o "banie" się czy nie ....
Jechałam obwodnicą nie raz i wiem jak to wygląda, jeśli mam możliwość przejechać przez miasto nawet stając na światłach, to chciałabym przez nie przejechać, byleby nie ugrzęznąć w korku :roll: (powiedzmy dla innych widoków)
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 02.07.2014 20:29

Dwa dni temu jechaliśmy trasą 17 przez Bośnię. Droga jest ok, dwa krótkie szutrowe wachadła. Policji naliczyłem trzy patrole. Widok po powodzi miejscami przykry, ale trasa dobra.
Przez Cro jechaliśmy koło 11 równolegle do autostrady. Trasa b.dobra, mało samochodów, prosta i przyjemna.
Dzisiaj jechaliśmy Sarajewo - Szczepan Polje - Perast. Tu więcej emocji, odcinek Foća - Szczepan wąska, bynajmniej nie dla przyczep, czy kamperów. Przed Foća jest jedno osuwisko, ale już przejezdne. Były jeszcze znaki objazdu, ale kazano nam jechać śmiało. Z tego co widziałem ten objazd był kiepsķą szutrówką.
Pozdrawiam
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 02.07.2014 20:42

Sol-Wagon napisał(a):dlaczego ludzie "boją"się tej obwodnicy?

Tu nie chodzi o "banie" się czy nie ....
Jechałam obwodnicą nie raz i wiem jak to wygląda, jeśli mam możliwość przejechać przez miasto nawet stając na światłach, to chciałabym przez nie przejechać, byleby nie ugrzęznąć w korku :roll:(powiedzmy dla innych widoków)

Zgadzam się. Też zdarzyło mi się utknąć na obwodnicy. W tym roku jechałem inaczej. Autostradą od BB pojechaliśmy nie na Sahy, a dalej w stronę Bratysławy a później na południe bardziej lokalnymi drogami, ale wyjechaliśmy na autostradzie węgierskiej po zachodniej stronie i Budapeszt minęliśmy w 15 min.
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 03.07.2014 06:03

BraveSirRobin napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):

Zgadzam się. Też zdarzyło mi się utknąć na obwodnicy. W tym roku jechałem inaczej. Autostradą od BB pojechaliśmy nie na Sahy, a dalej w stronę Bratysławy a później na południe bardziej lokalnymi drogami, ale wyjechaliśmy na autostradzie węgierskiej po zachodniej stronie i Budapeszt minęliśmy w 15 min.

to od BB do zachodniej stronie Budapesztu zrobiliscie straszne koło i duzo km i czasu straciliście ....nie liczac opłaty za winietke słowacka ... chyba juz wiecej tak nie pojedziesz... dzięki za informacje o drodze 17 i równoległej 7 do autostrady ..
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 03.07.2014 23:46

jogi125 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):

to od BB do zachodniej stronie Budapesztu zrobiliscie straszne koło i duzo km i czasu straciliście ....nie liczac opłaty za winietke słowacka ... chyba juz wiecej tak nie pojedziesz... dzięki za informacje o drodze 17 i równoległej 7 do autostrady ..

Mylisz się. Od Bańskiej Bystricy jechaliśmy autostradą do zjazdu na drogę nr 76 (jeszcze przed Złote Moravce, to był chyba zjazd na Levice). Droga 76 prowadzi do przejścia Sturovo - Esztergom, a dalej Hołek prowadził najpierw na Budapeszt, a potem krótko do autostrady M1. Według mnie ta trasa prowadzi bardzo podobnie do trasy przez Sahy, może bardziej lokalnymi drogami, ale równie dobrej jakości, a za to praktycznie bez tirów. To fakt, że musiałem kupić winietę słowacką, ale i tak zamierzałem to zrobić, bo jechałem jako kierowca sam. Przez Budapeszt wypadło nam jechać w godzinach 7-8, więc zarówno przejazd przez centrum, jak i obwodnica zajął by nam dużo dłużej. W zeszłym roku w podobnych godzinach utknąłem na około 1 godzinę. Stąd taki wymyśliłem wariant trasy....i był niezły. Budapeszt minęliśmy szybko.
Pozdrawiam
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 04.07.2014 10:18

jogi125 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):a dalej Hołek prowadził najpierw na Budapeszt, a potem krótko do autostrady M1. Według mnie ta trasa prowadzi bardzo podobnie do trasy przez Sahy, może bardziej lokalnymi drogami, ale równie dobrej jakości, a za to praktycznie bez tirów.
Pozdrawiam

napisz przez jakie miejscowości na Węgrzech jechałeś do autostrady M1 to chyba był najgorszy odcinek...
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.07.2014 14:43

Nie pamiętam dokładnie, przed granicą węgierską wpisałem chyba Osijek i dalej już Hołek prowadził. Najpierw jechałem na Budapeszt, a potem krótko do M1, ale nie pamiętam jakie miejscowości. Była to niezła asfaltowa droga, co prawda nie za szeroka, ale ja nie spotkałem na niej zbyt wielu pojazdów.
Tak patrząc na gps to wydaje mi się że jechaliśmy tak:
Esztergom - Dorog - Pilisjaszfalu - Tinnye - Perbal - Tok -Zsambek - wjazd na M1 przed Herceghalom
Tak mi się wydaje, ale głowy za to nie dam, bo byłem już trochę zmęczony :)
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 04.07.2014 22:56

po stronie Słowackiej do Sturovo to chyba gęsto wioska za wioskami i 50km/godz ...
hryc20824
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hryc20824 » 09.07.2014 11:24

W Sarajevie jest mały objazd bo wiadukt na skrzyżowaniu Zenica-Mostar-Foca rozebrany i trzeba wjechać przed wiaduktem między bloki tak jak pokazuje mała tabliczka na Mostar , paliwo najtańsze w Brodzie koło rafinerii i jest ok a co ważne można na czerwonym cpnie wymienić legalnie kasę (przyda sie na spożywkę i fajki) .Polecam kupić miodek na zjeżdzie z góry przed Konjicem - z plastrem wosku !!!! 10 marek słoik 0,75 a jak więcej to i po 8 , a brzoskwinie przed Mostarem po 4-5 marki za skrzynkę też bdb .
maczek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maczek » 11.07.2014 19:14

Siemanko:)

Po 11 latach byłem znów w Chorwacji. Kiedyś na stopa, tym razem z rodzinką samochodem (żona + dwójka dzieciaków - 3 lata i 6 miesięcy). Właśnie jesteśmy w Osijeku, wracamy z Kastel Kambelovac. Jechaliśmy przez Bośnię - odwiedziliśmy Mostar (9.07) i Sarajewo, gdzie mieliśmy 2 noclegi (9.07-11.07). Sporo się naczytałem tutaj mrożących krew w żyłach historii jaka droga przez Bośnię jest straszna i że z dziećmi to masakra jechać. Czytając opisy na forum wyobrażałem sobie, że ta droga jest równie niebezpieczna co wyprawa do Somalii czy Afganistanu... ;)

Do granicy dojechaliśmy autostradą A1, która po stronie bośniackiej była jeszcze w budowie i trzeba było jechać dalej bocznymi drogami. Nasza trasa to Stubica, Medjugorje, Mostar, Jablanica, Sarajevo, Zenica, Doboj, Samac. Droga nie była ani niebezpieczna, ani wąska, ani uszkodzona, ani kręta. Jedyny lekki przestój był w między Maglaj a Doboj, bo droga jest zasypana i przejazd jest tylko jednym pasem - to nas opóźniło o jakieś 20 minut. Reszta trasy w porządku. Nie wiem czemu panikujecie, że ta droga jest taka straszna. Spodziewałem się hardkoru a miejscami drogi były lepsze niż w Polsce. W sumie najładniejszy odcinek był od granicy do Sarajeva, od Sarajeva do Samac - nuda straszna. Może przez Tuzlę byłoby ładniej?

Jeśli chodzi o czas podróży to Kastel Kambelovac - Mostar wyszło nam ok. 2:30 (2 postoje), Mostar - Sarajevo ok. 2:40 (1 postój), Sarajevo - Osijek ok. 6:30 z czterema postojami po drodze + ok. godzinka spędzona w restauracji.

Aha - na granicy Chorwacja-Bośnia nie sprawdzali mi niczego - ani dowodów ani zielonej karty, facet po prostu machał żeby jechać dalej. W Samac zero kolejki, przeprawa trwała 30 sekund.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone