Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Szymuś
Croentuzjasta
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 23.06.2014 12:31

A wrzucę chyba kij w mrowisko. Przekraczałem wczoraj granicę Klek/Neum w drodze na Peljesac i chciałem kupić zieloną kartę. Celnik powiedział, że nie da się jej kupić i że nie jest potrzebna na przejazd tego krótkiego odcinka,,, Bądź tu mądry :D
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 23.06.2014 12:43

Dario85 napisał(a):Witanko,

My już opalamy dupska w Petrovac, ale to pewnie wszystkich najmniej interesi:)

Moja lepsza połowa określiła trasę jako najlepszą jaką dotychczas jechaliśmy ..

1. Słowacja bez przeszkód i korków tylko jak ktoś chce nie płacić winiety niech nie sugeruje się navi bo zamurowali przełączke prowadzącą na ślimak ( trzeba zjechać wcześniej w równoległą do R1)
2. Croatia bez przeszkód fajnie miło i przyjemnie.
3. Bośnia !!! I tu zaskoczenie, mega luzik. Samac drożny i przejezdny, po powodzi moim zdaniem prawie nei ma śladu !! Nie bójcie się zniszczeń bo ich praktycznie NIE MA !!! Może zachodni sąsiad przy psioczył ale co do dla nas polaków 50m szutrem ??? Widać w niektórych miejscach ślady na domach gdzie była woda i gruzowiska przed domami ale to wszystko, droga fajna, ciekawe widoki policji nie widzieliśmy ani jednej!! Zaskoczyła nas ilość stacji ... uważam że jest ich chyba więcej niż w CRO!!!! Wartop zatankować na pierwszej stacji za granicą w Samac 1,0 marki za litr lpg ... on tez tani.
Scepan Polji i 10km przed nim ... no to nam dało "radochę". Sveti jure to przy tym pikuś. Przejście graniczne mega malowniczo położe celnicy trzepią sąsiądów nawzajem :) Polaczkom (nam) nawet nie kazali bagaznika otworzyć. Poczatek czarnogory to cos pieknego ... kanion a także zbiornik zaporowy zapierają dech w piersiach.
4. Problemy byly ze znalezieniem apartamentu w Petrovac bo ich ilość tyłka nie urywa a ceny jak Cro a niekiedy wyzsze. Fartem udało się wynająć prawie że mieszkanie z widokiem na morze. JAkby ktoś miał pytania pisać w wątku.

A pewnie że interesi :lol: Opalacie dupska,to znaczy ze słoneczko jest! ja 26go przybywam do Petrovaca i ciekawam pogody,za wskazówki co do drogi też dziękuję :papa:
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 23.06.2014 13:20

Szymuś napisał(a):A wrzucę chyba kij w mrowisko. Przekraczałem wczoraj granicę Klek/Neum w drodze na Peljesac i chciałem kupić zieloną kartę. Celnik powiedział, że nie da się jej kupić i że nie jest potrzebna na przejazd tego krótkiego odcinka,,, Bądź tu mądry :D

dziwne, przedwczoraj jechałem na wycieczkę do mostaru, to pierwsze co wołał to "grin kartu" a dopiero potem paszporty brał.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2014 13:26

misiaczek-bartek napisał(a):
Szymuś napisał(a):A wrzucę chyba kij w mrowisko. Przekraczałem wczoraj granicę Klek/Neum w drodze na Peljesac i chciałem kupić zieloną kartę. Celnik powiedział, że nie da się jej kupić i że nie jest potrzebna na przejazd tego krótkiego odcinka,,, Bądź tu mądry :D

dziwne, przedwczoraj jechałem na wycieczkę do mostaru, to pierwsze co wołał to "grin kartu" a dopiero potem paszporty brał.

jednak Mostar bardziej wgłębi BIHu, a w Neum zwykle traktują tranzytowo;
wszystko zależy od urzędasa, jak u nas
najlepiej ZK w dłoń + ewent. paszporty i często nie trzeba się nawet zatrzymywać
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.06.2014 15:02

To już dawno przestało być śmieszne :evil: :evil:
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 23.06.2014 19:29

misiaczek-bartek napisał(a):

Do Mostaru jedziesz w głąb BiH. Na ten kawałek w Neum nie potrzebujesz "zielonej". Na innych przejściach jest obowiązkowa. Zawsze tak było! Teraz siedzę "Pod Maslinom" w Orasac i dojechałem przez Bosanski Samac. Na wjeździe do BiH wołali zieonej karty na powitanie. Przy wjeździe do Metkowic to samo. Na łączniku w Neum pes z kulawą ..... nie pytał o zieloną kartę. Od 2006 roku tak było. Wcześniej nie jeżdziłem do Chowacji. Jadącym od Słavonskiego Broda czy od Slavonskiego Samaca mogę polecić nocleg w widłach drogi M17 i M17-2. Warunki nieco gorsze niż w roku ubiegłym. Na dole mieli wodę w lokalu na 20-30 cm. za nocleg ze śniadaniem dla 4 osób zapłaciłem 60 E. Dodatkowo polecam zestawy obiadowe. Za 25-30 zeta zjecie naprawdę pyszne danie mięsne.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.06.2014 19:49

Witold P. napisał(a):

Do Mostaru jedziesz w głąb BiH. Na ten kawałek w Neum nie potrzebujesz "zielonej". Na innych przejściach jest obowiązkowa. Zawsze tak było!

Za wypisywanie głupot na publicznym forum powinien być ban :!: :!:

Poszukaj sobie na forum - było to omawiane dziesiątki razy, sprawdzane w różnych źródłach i jest dokładnie wyjaśnione, że NA TERENIE BIH OBOWIĄZUJE ZIELONA KARTA

Wszędzie :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Nie ma znaczenia, czy wjeżdżasz w głąb 400 km czy 200 metrów!

I nie ma żadnego znaczenia, czy pogranicznicy jej żądają, czy nie.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 23.06.2014 20:01

Napiszę tak. Na przejściu w Neum nigdy nie wołali.Basta.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.06.2014 20:05

nie wołają, ale w razie jakiejś stłuczki, wypadku byłby problem (brak OC) BASTA!
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 23.06.2014 20:06

w 2011 bedąc w Breli wybralismy sie na wycieczke do Mostaru.. Dokladniej tracy nie pamietam.. po drodze zachaczylismy o Imotski..

po przekroczeniu granicy bośniackiej capnęli nas w obszarze zabudowanym.. za prędkość...

Pamiętajcie.. bośnaiccy policjanci to tez ludzie.. a zarobki w tym kraju do wysokich nie należą.. dobrze jest mieć w portfelu do pokazania policjantowi kilka banknotów po 10 i 20 kun.. to powinno zadziałać i załatwić sprawę bez mandatu.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 23.06.2014 20:09

Witold P. napisał(a):Napiszę tak. Na przejściu w Neum nigdy nie wołali.Basta.

aha czyli jak nie wołali to znaczy ze nie trzeba mieć.. no fajna "logika"...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.06.2014 20:14

cronaturki napisał(a):Pamiętajcie.. bośnaiccy policjanci to tez ludzie.. a zarobki w tym kraju do wysokich nie należą.. dobrze jest mieć w portfelu do pokazania policjantowi kilka banknotów po 10 i 20 kun.. to powinno zadziałać i załatwić sprawę bez mandatu.

Namawiasz do popełnienia przestępstwa korupcji? W Polsce wiekszość policjantów takżę nie zarabia dobrze, też do tego u nas namawiasz?
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 23.06.2014 20:16

Myślę że ten link wszystko wyjaśnia:

http://pl.ambasadabih.pl/sekcja-konsula ... tania-nzp/

Punk 1.4 Jakie dokumenty są niezbędne w przypadku podróży samochodem do Bośni i Hercegowiny?

Powodzenia w podróżach po BiH bez zielonej Karty :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.06.2014 20:17

Bo zielona karta nie służy do pokazywania na przejściach granicznych, tylko jako ubezpieczenie OC.

BASTA :D
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 23.06.2014 20:18

cronaturki napisał(a):w 2011 bedąc w Breli wybralismy sie na wycieczke do Mostaru.. Dokladniej tracy nie pamietam.. po drodze zachaczylismy o Imotski..

po przekroczeniu granicy bośniackiej capnęli nas w obszarze zabudowanym.. za prędkość...

Pamiętajcie.. bośnaiccy policjanci to tez ludzie.. a zarobki w tym kraju do wysokich nie należą.. dobrze jest mieć w portfelu do pokazania policjantowi kilka banknotów po 10 i 20 kun.. to powinno zadziałać i załatwić sprawę bez mandatu.

No chyba pomyliłeś waluty za 10 kun to raczej nawet gatki nie zacznie, 10 euro to już co innego
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone