Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bondkr
Podróżnik
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bondkr » 13.06.2014 18:29

Może kogoś to zainteresuje-moja dzisiejsza korespondencja z hotelem w Banja Luce :

Dear MrXXXXXX,

Thank you for contacting us. You don`t need to worry. Our hotel wasn`t hit by flood. Also, all roads are passable now.
Sanitary situation is good, water is safe for drinking and bathing.

We are looking forward to your arrival. Have a safe trip.
Send you best regards,
hotel St.Georgije Banjaluka

Zitat von Grzesiek <bond007kr@poczta.fm>:

Hi,
my name is Grzegorz ------ and I've booked a room for 2 adults by booking.com on 26.06.2014 (no.of reservation xxxxxxxxx
I know, that Balkans were hit by a huge flood so I would like to ask You how is the situation now? We woul like to travel a bit in Bosnia-Hercegowina so please tell me:
-are there any problems with traffic due to flood damages on road leading from Banja Luka via Sarajevo towards Montenegro border?
- what is sanitary situation in Banja Luka and in Your hotel?

Waiting for Your answer

Grzegorz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.06.2014 21:30

Stan na dzień 9 czerwca br.:

Droga krajowa M-17 Maglaj-Doboj (w Kosowie) jest funkcjonalna.

Odcinek drogi krajowej M-14,1 Lončari-Brcko wyłączony z ruchu
Osuwiska spowodowały utrudnienia w ruchu na drogach regionalnych: R-458 Lopare-Gornja Tuzla, Bratunac-Drinjača, Fakovići-Skelani i Sekovici-Kaštelj, R-477 Podgradci-Mrakovica

Drogi krajowe i regionalne: M-16,1 Klašnice-Prnjavor w Čardačani i M-19 Šepak-Vlasenica i Zvornik-Bijeljina, M-20 Bileća-Gacko w Stepen, Konjević Polje-Fakovići, M-4 Karakaj-Caparde, R-454 Bratunac-Sikiri, R -446B Zagon-Jasik, (R-476) Ukrina - G. Vijaka i Tišća-Caparde są częściowo zamknięte dla ruchu.

źródło
kibic
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic » 15.06.2014 19:30

Witam!
Dzisiaj wróciłem z Chorwacji. Sorry, że się nie odzywałem odnośnie przejazdu przez Bośnię do Sarajewa, ale na miejscu był problem z Wifi, natomiast na Korculi byłem na robinsonadzie.
6 czerwca ruszyłem z Valpova o 8.30. Około godziny 10 byłem na granicy w Slavonskim Brodzie (15 minut oczekiwania), następnie przez Derventa do drogi M17 do Doboj. Tu zaczęły się problemy. Miejscami zerwany asfalt. Zero informacji o objeździe. Dzięki informacji miejscowej ludności skeciłem w lewo przez most na drugą stronę rzeki na starą drogę R465. Objazd około 24 kilometrów, droga bardzo wąska, miejscami bardzo trudne mijanki z tirami, autokarami rejsowymi itp. W Maglaj z powrotem na M17. W tej miejscowości również w wielu miejscach zerwany asfalt. Dalej, aż do Sarajewa, bez problemów. Na miejscu byłem około 14. Od Sarajewa, przez Mostar do Metkovic bez problemu.
Pozdrawiam, Kibic.

PS.
Cena benzyny 95 wczoraj w Neum 2.30-35 MK. W całej Bośni podobne ceny.
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 15.06.2014 19:42

Co to jest robinsonada? Możesz wytłumaczyć.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 15.06.2014 21:02

28.06 i 13.07 miałem rezerwacje w Bilje-zrezygnowałem. Miałem jechać przez BIH Samac-Doboj-Maglaj-Sarajewo-Molunat. Jadę przez CZ-A-SLO(Ormoz)-HR... może za rok...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.06.2014 21:26

a takiej trasy nie bierzesz pod uwagę?
Gradiska - Kotor-Varos - Travnik - Sarajevo
czy może nie jest przejezdna?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 15.06.2014 21:32

nie, tej trasy, nie biorę pod uwagę. Miałem rezerwację w Bilje, do Gradiski trochę daleko... Tamte rejony były zalane... informacje na stronir AmbasadyPOL w Sarajewie
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.06.2014 21:38

slavko.v napisał(a):nie, tej trasy, nie biorę pod uwagę. Miałem rezerwację w Bilje, do Gradiski trochę daleko... Tamte rejony były zalane... informacje na stronir AmbasadyPOL w Sarajewie

które rejony były zalane?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 16.06.2014 06:04

kibic napisał(a):....drogi M17 do Doboj. Tu zaczęły się problemy. Miejscami zerwany asfalt. Zero informacji o objeździe. Dzięki informacji miejscowej ludności skeciłem w lewo przez most na drugą stronę rzeki na starą drogę R465. Objazd około 24 kilometrów, droga bardzo wąska, miejscami bardzo trudne mijanki z tirami, autokarami rejsowymi itp. W Maglaj z powrotem na M17. W tej miejscowości również w wielu miejscach zerwany asfalt. Dalej, aż do Sarajewa,.

:? To niezbyt uspokajające informacje, co prawda my jedziemy dopiero za miesiąc, i mam nadzieję, że choć trochę sytuacja się poprawi...... nic to wszystko wyjdzie w "praniu"
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 16.06.2014 06:37

Chyba te wszystkie informacje składają się na postępujący pozytyw :)
Co prawda Kibic pisze, że 6.06 w Doboj musiał szukać objazdu do Maglaj, to już kilka dni później (9.06) MSZ informuje, że "Droga krajowa M-17 Maglaj-Doboj (w Kosowie) jest funkcjonalna."

Czy mamy może potwierdzenie, że droga na odcinku Slavonski Brod - Sarajewo - Ivanica (M20) jest przejezdna?
Jadę do Mlini. Mam nadzieję, że przejście graniczne (Ivanica) nie będzie zbyt zatłoczone. Może ktoś coś więcej o nim napisać?
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 16.06.2014 06:39

Kibic - jaką drogą wracałeś z powrotem - może przez -Jajce - Banja Luka i na przejście - Stara Gradiska te tereny wygladają na przejezdne i widokowe może ktos tędy jechał ....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.06.2014 07:12

jogi125 napisał(a):Kibic - jaką drogą wracałeś z powrotem - może przez -Jajce - Banja Luka i na przejście - Stara Gradiska te tereny wygladają na przejezdne i widokowe może ktos tędy jechał ....

widokowe to na pewno są - Dolina Vrbasu, a jak z przejezdnością to sam chciałbym wiedzieć
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 16.06.2014 07:32

startuje z Mohacas / Węgry/ do Mostaru myślę że nie jest dużo dalej a droga lepsza i szybsza w Chorwacji trochę autostradą..
MarekBogdanski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekBogdanski » 16.06.2014 09:20

W dniu 11.06.2014 bez żadnego problemu i bez żadnej pomocy policji na drodze czy kontroli przejechałem trasę: Osijek, Slawonski Brod, Bosanski Brod, Derventa do Kotorsko i dalej drogą E73 do Sarajeva. Jest prawdą, że powódź była olbrzymia. Była ta droga w kilku miejscach poprzerywana, ale już została naprawiona. W 3-4 miejscach ruch jest wahadłowy, ale problemu nie było. Praktycznie do Zenicy widać olbrzymie zniszczenia.
Proszę Państwa - proszę się NIE BAĆ i jechać. Innych proszę niech nie straszą.
W dniu 12.06.2014 również bez żadnego problemu przejechałem drogą M18 do HUM. Kanion bistrica - taki sobie. Od Sczepan Polje - droga super. Wjechałem tymi niby-to trudnymi serpentynami w kierunku Żabljaka (Durmitor) do wioski TRSA. I tu znów wielu kierowców napisało wcześniej, że jest niebezpieczna trasa. TO SĄ BZDURY. Należy nauczyć się jeździć. Niepotrzebnie czytałem wpisy o tej trasie. Jedyną osoba opisującą Durmitor był Pan Krzysztof z Białegostoku. Dziękuję Panu za konstruktywne opisy.
Dzisiaj tj. 16.06 w Sutomore - leje
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 16.06.2014 09:55

jaką trasa jechałeś z Osijek- Slawonski Brod,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone