Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga powrotna z Cro

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jurek
Cromaniak
Droga powrotna z Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 07.03.2010 12:45

Wracając z Cro nie zawsze trzeba od razu wracać do naszej rzeczywistości. :(
Można trochę jeszcze po drodze użyć!:) Już parokrotnie w drodze powrotnej
wpadaliśmy do Plitvic, do Rostake, do Postojny. Zeszłego roku w maju w drodze powrotnej
wpadł nam do głowy :roll: Rzym i Watykan. Trochę przegiąłem pisząc po drodze! Wracając z Podgory w Splicie wjechaliśmy na prom i przepływając Adriatyk wylądowaliśmy w Anconie.
A z tego miejsca wszystkie drogi prowadzą do Rzymu! :lol: Nie będę opisywał drogi, hoteli i innych spraw po drodze. Chcę tylko pokazać foto relację z Watykanu i crossu przez Rzym.
Trochę krótko, ale warto było!!!

http://Jurek2.fotosik.pl/albumy/740756.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 13:18

Jurek - prośba - opisz od Splitu do Rzymu - jaka droga od Ancony i jak ogólnie z samochodem w Rzymie. Metrem poruszaliście się po mieście czy samochodem. :D :D :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.03.2010 13:25

Jurek napisał(a):Trochę krótko, ale warto było!!!

http://Jurek2.fotosik.pl/albumy/740756.html

...obejrzałem. ..a teraz truizm... też było warto !!!

:)
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 07.03.2010 15:10

Fajnie było sobie przypomnieć jak się wędrowało po Rzymie i Watykanie w 2001 roku
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 07.03.2010 22:54

zebik napisał(a):Jurek - prośba - opisz od Splitu do Rzymu - jaka droga od Ancony i jak ogólnie z samochodem w Rzymie. Metrem poruszaliście się po mieście czy samochodem. :D :D :D

To znaczy, że do Splitu jak w dym? Koniec żartów. Prom ze Splitu wypłynął 20.30, bilety mieliśmy na auto, cztery osoby i kajutę, jeśli dobrze pamiętam coś około 430 eurasów. W Anconie byliśmy rano 7.00. Droga do Rzymu rewelacja, autostrada płatna, nie pamiętam ile.
Po drodze zwiedzaliśmy jeszcze trochę( też to miejsce mam w planach pokazać w tym wątku), tak że przed Rzymem spaliśmy w hotelu.
Na drugi dzień rano byliśmy w Rzymie. Zwiedzanie zaczęliśmy od Watykanu. Nie ma problemu trafić, idealnie oznaczone. W Rzymie centralnie wjechaliśmy do Watykanu.
Przed samym placem św. Piotra skręciliśmy w prawo i wzdłuż kolumn i muru dojechaliśmy
Do ulicy Burgo Pio i tam zaraz po lewej stronie pod kamienicą jest parking. Cenę pamiętam, drogo 5 euro za godzinę. Z tego miejsca w skromnych ubiorach ruszyliśmy na Watykan.
Zwiedziliśmy bazylikę, wizyta przy grobie JPII, wjechaliśmy windą na dach bazyliki (wartooo!) stamtąd pieszo w kopule bazyliki na sam szczyt, na taras widokowy. W drodze powrotnej w barze na dachu bazyliki kawa! Wracamy na parking (bardzo blisko, stąd ta cena)
Przebieramy się już baaaardzo letnio i wracamy pod wejście na pl. Św. Piotra i stamtąd ruszamy autobusem po Rzymie. 20 euro za osobę i w miasto! Bilet jest ważny 2 dni, autobus jedzie tak aby po drodze zobaczyć te wszystkie znane zabytki miasta. Można wysiąść na przystanku i zwiedzać zabytki. Przystanki są świetnie oznaczone według tych miejsc, wsiada się i jedzie dalej i tak w koło można przez dwa dni. Wydaje mi się, że warto, naprawdę przejeżdża się koło wszystkich tych pięknych miejsc w Rzymie i swobodnie się je zwiedza, no może przesadziłem z tym zwiedzanie, ogląda się je z bliska. Dlatego nazwałem tą wycieczkę crossem. Według mnie nie warto jeździć i błądzić autem. Szkoda czasu i pieniędzy na parkingi! Wydaje mi się, żeby tak w miarę zwiedzić Rzym to chyba miesiąc byłby za krótki! Byłem Watykan zobaczyłem, hołd Janowi Pawłowi oddałem, zabytki i miasto Rzym obejrzałem. Warto było!!!!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 23:03

Dzięki też byłem na Watykanie przy grobie Naszego Papieża, ale z wycieczką, a to też pełna pogoń można rzec - super cross, dlatego tak jak Ty zrobiłeś, świta mi w głowie. :D
aga_manka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_manka » 08.03.2010 13:33

poczułam się tak jakbym tam była, piękne fotki - dzięki!
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 08.03.2010 22:02

Przed Rzymem noclek w Tivioli.

Villa Adriana w Tivoli

Willa Adriana zajmuje powierzchnię prawie jak Pompeje.. Ogromny kompleks wybudowany przez cesarza Hadriana. Wybudowany w drugim wieku naszej ery. Dzieła sztuki z tego obiektu są wystawiane w Kapitolu, Luwrze i Watykanie. Willa :lol: nazwałbym to małym miasteczkiem. Jacy oni byli wtedy bogaci!!!!!!!! 41.95515 12.773108 namiary GPS

http://Jurek2.fotosik.pl/albumy/741432.html
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 08.03.2010 22:56

Jurek we Wloszech bylimy z malżonką w 2005r. w naszej podróży poślubnej :) Całe dwa tygodnie, a że mieszkaliśmy 30 km na południowy zachód od Rzymu (w miejscowości Torvaianica z wyjściem na plażę) to często robiliśmy małe wypady komunikacją podmiejską do Rzymu :)

Dlatego też Wlochy, a przede wszystkim Rzym wspominam baardzo ciepło :) Miło teraz powspominać Twoimi oczami :) (zwłaszcza, że poszedł nam twardy dysk a z nim wszystkie nasze zdjęcia... :( )

W tym roku planujemy "zachaczyć" o Wenecję. Mam nadzieję, że równiez będziemy zadowoleni :)

Powrót do Nasze relacje z podróży

Droga powrotna z Cro
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone