napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.02.2010 17:43
Nie o to chodzi, by zachęcać, czy zniechęcać dla własnego "widzimisię"; przynajmniej ja nie robię takich rzeczy.. W dalszym ciągu obstaję przy swoim, że luty to nie jest czas na wycieczki rowerowe po hr wybrzeżu.. poprostu nie jest to rozsądne (czy zaczęcałbyś obcokrajowca do kąpieli w Bałtyku w kwietniu czy maju.. i tylko po to, by nie dołować gościa przed wyjazdem opowiadałbyś mu bajki o tym, że majowe kąpiele w Bałtyku to super pomysł?). Informuję o stanie rzeczy, byś miał świadomość, co Cię tu czeka (a fakty chyba potwierdzają moją opinię). Ale jak widzę, Ty wiesz lepiej jak jest... lepiej niż ci, którzy tu mieszkają...
Nawet jeśli dziś (czy wczoraj) podaje się informacje, że droga zamknięta do poniedziału, to nie znaczy, że od poniedziałku będzie pogoda cud malina i sytuacja zmieni się diametralnie na plus... Tutaj ocieplenie w zimie to zazwyczaj znaczy deszczowa, pochmurna pogoda ....Poza tym w tym regionie i w tym klimacie prognozy pogody zwłaszcza zimą to psu na budę (najczęściej nie sprawdzają się i te na 12 najbliższych godzin).
Dziś w końcu miało być pogodnie (taką prognozę usłyszałam dla naszej wyspy jeszcze wczoraj wieczorem). I co z tego? Rzeczywistość mocno zweryfikowała prognozy... Leje od samego rana (jak zresztą cały poprzedni tydzień z wyjątkiem wczorajszego dnia...) bez względu na to, jakie są czy były prognozy. Tak tutaj wygląda zima i już; nie ma na to rady! Nadal twierdzisz, że to czas na turystykę rowerową???
Pozdrawiam