Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga Nr 1 opinie, ciekawe miejsca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 16.06.2011 13:45

Witam czy jechał ktoś z was droga nr 1 od miejscowości Karlovac na południe??? czy warto, czy po drodze są jakieś ciekawe miejsca.

Proszę o opinię.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.06.2011 14:05

telepol napisał(a):Witam czy jechał ktoś z was droga nr 1 od miejscowości Karlovac na południe??? czy warto, czy po drodze są jakieś ciekawe miejsca.

Proszę o opinię.

Bez dwóch zdań. Ja uważam osobiście że jest zaje... :D
O niebo bardziej ciekawsza a niżeli nudna autostrada. Moim zdaniem jeśli to Wasz 1 wyjazd na wakacje jedźcie stara jedynką a z powrotem autostradami.
Co po drodze oj dużo ciekawych i urokliwych miejsc z okien samochodu nie zobaczy się wszystkiego a już na pewno nie Plitvic. Tuż przed Plitwicami około 25 km jest miejscowość Rastoke urzekająca miejscowość ma swoich fanów tu na forum. Co jeszcze? A no dużo by pisać jest gdzieś ale nie pamiętam gdzie dokładnie fragment jazdy przez góry i nagle oczom ukazuje się nie samowita dolina otoczona górami jest tam parking widokowy. No rzecz jasna trasę trzeba pokonywać w dzień.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.06.2011 14:15

telepol napisał(a):Witam czy jechał ktoś z was droga nr 1 od miejscowości Karlovac na południe??? czy warto, czy po drodze są jakieś ciekawe miejsca.

Proszę o opinię.

Jechalismy do Plitvic, ladna, dobra droga

Po drodze w jakiejs wiosce robilismy zakupy a po ich zakonczeniu pakujac sie do auta zostawilem portfel na dachu ze wszystkimi kartami i pieniedzmi. Na serpentynach portfel spadl mi z dachu na jezdnie. Blokujac nieodpowiedzielnie jezdnie na stromym zjezdzie zawracalem na kilka razy i cale szczescie portfel lezal na ulicy ...

Od tego czasu nic nawet na chwile nie zostawiam na dachu auta a wczesniej przytrafialo mi sie gubienie np. telefonow komorkowych w ten sposob :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 16.06.2011 14:19

Proszę o opinię.

Jaja sobie robisz, prawda? :roll:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 16.06.2011 14:42

consett0805 napisał(a):... to Wasz 1 wyjazd na wakacje jedźcie stara jedynką a z powrotem autostradami.

w zeszłym roku jechaliśmy "8-ką" też bardzo fajna widokowo.
Ostatnio edytowano 16.06.2011 15:03 przez telepol, łącznie edytowano 1 raz
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 16.06.2011 14:43

el_guapo napisał(a):
Jaja sobie robisz

jaj sobie nie robię, ale dzięki za odnośnik :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2011 14:45

Ja "1" zostawiam sobie zawsze na drogę powrotną. Do domu jakoś mi się nie spieszy, więc spokojnie można sobie jechać :wink: :D
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 16.06.2011 16:26

piotrulex napisał(a):Po drodze w jakiejs wiosce robilismy zakupy a po ich zakonczeniu pakujac sie do auta zostawilem portfel na dachu ze wszystkimi kartami i pieniedzmi. Na serpentynach portfel spadl mi z dachu na jezdnie. Blokujac nieodpowiedzielnie jezdnie na stromym zjezdzie zawracalem na kilka razy i cale szczescie portfel lezal na ulicy ...

Od tego czasu nic nawet na chwile nie zostawiam na dachu auta a wczesniej przytrafialo mi sie gubienie np. telefonow komorkowych w ten sposob :)

Ja to zawsze portfel do kieszeni ale Ty wiadomo jak to naturysta ... na dach :wink:
koloX
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koloX » 16.06.2011 17:32

consett0805 napisał(a): Co jeszcze? A no dużo by pisać jest gdzieś ale nie pamiętam gdzie dokładnie fragment jazdy przez góry i nagle oczom ukazuje się nie samowita dolina otoczona górami jest tam parking widokowy.

A to miejsce to gdzie konkretnie się znajduje?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.06.2011 18:28

koloX napisał(a):
consett0805 napisał(a): Co jeszcze? A no dużo by pisać jest gdzieś ale nie pamiętam gdzie dokładnie fragment jazdy przez góry i nagle oczom ukazuje się nie samowita dolina otoczona górami jest tam parking widokowy.

A to miejsce to gdzie konkretnie się znajduje?

Tak jak pisałem nie pamiętam gdzie to niestety nawet zbliżonego miejsca nie podam. Gdzieś na forum było o tym klikane i nie jestem pewien czy czasami nie w temacie "jazda nocą"- lub na "jeden raz" ale zabij mnie też nic na pewno. To taki miejsce że jedziesz odcinkiem górskim jest zakręt drogi tam tez ten parking o którym wspominałem i nagle z tego jednego pojawia się zupełnie inny obraz fajne miejsce pamiętam że to było w 2001 roku wtedy w tym miejscu byłem za dnia w drodze na wakacje potem kilka razy jeździłem 1-ką, ale dużo razy wchodziło nocne jazdy.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 01.08.2011 07:15

prawdopodobnie mówisz o tym widoku, z tego co kojarzę to jest on na objeździe "jedynki" w kierunku Knina zrobił na nas ogromne wrażenie, ale większość przejazdu mamy nagranego na kamerze.

Obrazek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone