Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga na Wiedeń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dr.Watson
Croentuzjasta
Droga na Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 03.06.2012 14:04

Szanowni forumowicze!

Chodzi mi o TEGOROCZNE dane czy lepiej jechać:?
.....Częstochowa -Katowice-Gliwice/Ligota/ kier. Ostrawa -Studenka - Ołomuniec -Brno - Wiedeń-...

czy?

Częstochowa - Bielsko - Biała - Cieszyn - Frydek Mistek - Ołomuniec - Brno - Wiedeń.

Bo tegoroczne mapy wprowadzają mnie w błąd.
Nie wiem dokładnie, biorąc pod uwagę Nasze Postępy Budowy Dróg ,czy to co jest na mapach ADAC to fikcja ,czy np autostrada : Gliwice/Ligota/ kier. Ostrawa -Studenka - jest otwarta.
Proszę o odpowiedz praktyków.
Pozdrawiam.!!
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 03.06.2012 14:14

Ja jestem fanką trasy Katowice-Cieszyn-Zilina-Bratysława-Wiedeń-Mureck-Ptuj-Zagreb-Split, wychodzi ciut taniej niż przez Czechy i jakoś tak z przyzwyczajenia. Roboty drogowe w Tychach i na wysokości Goczałkowic mają być zakończone jakoś w czerwcu czyli w sierpniu zakładam, że będzie się leciało jak po maśle. :)
Dr.Watson
Croentuzjasta
Droga na Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 03.06.2012 14:26

Dzięki za info!!
Ale Ja pytam o konkretne trasy a nie o Twoje typy :?
Chcę się dowiedzić czy Ta lub Ta !!!
A nie jaka inna.
Jadę 11 raz i próbowałem różnych kombinacji. a teraz pytam jak wyżej???
Pozdrawiam :D
Paulty
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulty » 03.06.2012 15:27

Salemka napisał(a):Ja jestem fanką trasy Katowice-Cieszyn-Zilina-Bratysława-Wiedeń-Mureck-Ptuj-Zagreb-Split, wychodzi ciut taniej niż przez Czechy i jakoś tak z przyzwyczajenia. Roboty drogowe w Tychach i na wysokości Goczałkowic mają być zakończone jakoś w czerwcu czyli w sierpniu zakładam, że będzie się leciało jak po maśle. :)
W tym roku jadę pierwszy raz i po przeanalizowaniu wielu wątków właśnie taką trasę wybrałem.
Remont DK1 w Tychach potrwa do 2013 roku, ale jest to naprawdę krótki odcinek i nie ma co roztrząsać tematu bo ruch jest płynny, nawet jeśli będziecie wyjeżdżać w tygodniu w godzinach szczytu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2012 15:36

Dr.Watson napisał(a):Dzięki za info!!
A nie jaka inna.

Za 12 razem będziesz musiał jechać chyba przez Francję :lol: bo z tej strony od której jedziesz już wyczerpałeś wszystkie kombinacje drogowe :wink:
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 03.06.2012 17:58

JackDaniels;) napisał(a):
Dr.Watson napisał(a):Dzięki za info!!
A nie jaka inna.

Za 12 razem będziesz musiał jechać chyba przez Francję :lol: bo z tej strony od której jedziesz już wyczerpałeś wszystkie kombinacje drogowe :wink:

Dzięki!!!
Masz rację.
Polecę albo popłynę :D

Pozdrawiam!!! 8O 8O 8O
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2012 17:58

Autostrada pomiędzy Ostravą a Ołomuńcem jest już od jakiś 2 lat otwarta. Czyli polecam: Częstochowa, za Siewierzem na S1 kier. Pyrzowice, tam na A1 którą jedziesz do Świerklan, tam na Wodzisław i DK78 do Chałupek i tam już Czeska autostrada do Brna.
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 03.06.2012 20:32

W tym roku jadę pierwszy raz i po przeanalizowaniu wielu wątków właśnie taką trasę wybrałem.
Remont DK1 w Tychach potrwa do 2013 roku, ale jest to naprawdę krótki odcinek i nie ma co roztrząsać tematu bo ruch jest płynny, nawet jeśli będziecie wyjeżdżać w tygodniu w godzinach szczytu :)[/quote]

Zakładam że startujesz z Tychów więc faktycznie to krótki odcinek i można go przeboleć. Ja z Będzina mogłabym starą trasą na Skoczów jeszcze ruszyć ale w sumie to wsio ryba :wink: Ale ja słyszałam, że te remonty mają się w jakoś w czerwcu czy lipcu zakończyć ? Gdyby tak było to trasa byłaby w sierpniu super :) Wyruszamy w poniedziałek tylko jeszcze godzina nie ustalona ale chyba tak około 13.00-15.00
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 04.06.2012 05:36

dids76 napisał(a):Czyli polecam: Częstochowa, za Siewierzem na S1 kier. Pyrzowice, tam na A1 którą jedziesz do Świerklan, tam na Wodzisław i DK78 do Chałupek i tam już Czeska autostrada do Brna.

Potwierdzam - A1 z Pyrzowic jedzie się pięknie - w większości 3 puste pasy :). Jeśli szukacie nowinek na temat postępów w budowie naszych dróg polecam forum SSC

Pzdr
Tomek
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2012 14:07

Salemka napisał(a): Roboty drogowe w Tychach i na wysokości Goczałkowic mają być zakończone jakoś w czerwcu czyli w sierpniu zakładam, że będzie się leciało jak po maśle. :)

Możliwe, że w czerwcu, ale 2013 r., o ile nie będzie opóźnień!

W tym roku jakąś alternatywą dla trasy przez Tychy jest objazd przez Pyrzowice i dalej A1 do Żor i stamtąd na Cieszyn. Sam się zastanawiam nad taką trasą powrotną z Chorwacji - jeśli nie z powodu korków w Tychach, to dla czystej ciekawości.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 05.06.2012 14:48

Paulty napisał(a):Remont DK1 w Tychach potrwa do 2013 roku, ale jest to naprawdę krótki odcinek i nie ma co roztrząsać tematu bo ruch jest płynny, nawet jeśli będziecie wyjeżdżać w tygodniu w godzinach szczytu :)

Nie jestem pewien, czy o tej samej trasie piszesz, co i inni użytkownicy forum. Generalnie mówiąc 1-kę kazali omijać szeeeeeeeerokim łukiem z uwagi na korki spowodowane robotami.
Oczywiście pisali o tych co będą jechali z Polski centralnej, a zatem przejeżdżali wszystkie remontowane odcinki, a nie mówili o tych co wyjeżdżając z domu zostawiają roboty za sobą.
Dr.Watson leci trasa na Ostravę.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2012 18:20

aro_40 napisał(a):
Paulty napisał(a):Remont DK1 w Tychach potrwa do 2013 roku, ale jest to naprawdę krótki odcinek i nie ma co roztrząsać tematu bo ruch jest płynny, nawet jeśli będziecie wyjeżdżać w tygodniu w godzinach szczytu :)

Nie jestem pewien, czy o tej samej trasie piszesz, co i inni użytkownicy forum. Generalnie mówiąc 1-kę kazali omijać szeeeeeeeerokim łukiem z uwagi na korki spowodowane robotami.
Oczywiście pisali o tych co będą jechali z Polski centralnej, a zatem przejeżdżali wszystkie remontowane odcinki, a nie mówili o tych co wyjeżdżając z domu zostawiają roboty za sobą.
Dr.Watson leci trasa na Ostravę.

Z tym omijaniem szerokim łukiem to ja bym się jeszcze trochę wstrzymał. Zobaczymy, którędy pojedzie cały tranzyt. Moim zdaniem lepiej postać 5-10 minut na wahadłach w Tychach przy w miarę małym ruchu niż tłuc się w kawalkadzie TIR-ów objazdem.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 05.06.2012 21:22

korki w Tychach są ,większe lub mniejsze w zależności od dnia ,pory dnia ,,sytuacji na drodze-pogoda, kolizje itp" najgorzej jest w godz. popołudniowych w dni "robocze" ci co stale tędy jeżdżą najczęściej starają się wybrać inną drogę ale nie zawsze jest to możliwe , jadąc przez Katowice lepiej wybrać "wiślankę" przez Żory a potem Cieszyn albo autostradą przez Świerklany ,Chałupki i Czechy
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 05.06.2012 21:35

Taa baardzo ciekawe. Tylko dlaczego wczoraj korek w Tychach miał jakieś 8 km? 8O :evil: :twisted:
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 05.06.2012 21:36

dids76 napisał(a):Autostrada pomiędzy Ostravą a Ołomuńcem jest już od jakiś 2 lat otwarta. Czyli polecam: Częstochowa, za Siewierzem na S1 kier. Pyrzowice, tam na A1 którą jedziesz do Świerklan, tam na Wodzisław i DK78 do Chałupek i tam już Czeska autostrada do Brna.

Cos mi w tej twojej trasie nie pasuje. Jak dojechac A1 do Świerklan? Mozesz to pokazac na mapie bo mi wychodzi tak

https://www.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&s ... e5a08b3e0f
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone