Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga na Wiedeń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 05.06.2012 21:58

LRobert napisał(a):Taa baardzo ciekawe. Tylko dlaczego wczoraj korek w Tychach miał jakieś 8 km? 8O :evil: :twisted:

czyli omijać Tychy szerokim łukiem
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.06.2012 00:43

Amikol - widzę, że ty jesteś dobrze zorientowany w sytuacji na tej trasie. Ja to w Tychach wygląda wieczorami? Ok. 22-ej chyba nie ma tragedii?
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 06.06.2012 07:07

Po 22-ej jest na pewno szybciej ale w ciągu dnia też przejedziesz tyle że wolniej. Strata czasowa na odcinku w Tychach to wg mnie ok. 15 min. Nie ma tragedii - jeżdżę tym odcinkiem co najmniej 1 w tygodniu.
Można objechać ten odcinek przez miasto Tychy w kierunku na Kobiór (ul. Bielska - 4 pasy ruchu) - Tychy są przejezdne.
Piszę o sytuacji normalnego ruchu bo oczywiście korki się zdarzają ale i na nie remontowej drodze też tak bywa (wypadek, przejazd maszyn budowlanych itp).
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.06.2012 07:24

kaltam napisał(a):Po 22-ej jest na pewno szybciej ale w ciągu dnia też przejedziesz tyle że wolniej. Strata czasowa na odcinku w Tychach to wg mnie ok. 15 min. Nie ma tragedii - jeżdżę tym odcinkiem co najmniej 1 w tygodniu.

O taką informację mi właśnie chodziło! 15 minut to dla mnie żadna strata, więc nic nie kombinuję, tylko jadę tamtędy. A na powrocie przejadę się nową A1 - z ciekawości.

Dzięki kaltam za informację! :D
tomasz m
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz m » 06.06.2012 07:35

Witam,wracając do pytania Dr.Watsona dotycząca drogi do Czeskiej granicy,proszę o info na której granicy łatwiej zakupić Czeską winietkę(planowany wjazd na granicę ok.godz.23).Pytam odnośnie paru wpisów na forum,które informowały że zakup winiety od strony Bohumina wiąże się z wjazdem na już płatną autostradę.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 06.06.2012 08:37

tomasz m napisał(a):Witam,wracając do pytania Dr.Watsona dotycząca drogi do Czeskiej granicy,proszę o info na której granicy łatwiej zakupić Czeską winietkę(planowany wjazd na granicę ok.godz.23).Pytam odnośnie paru wpisów na forum,które informowały że zakup winiety od strony Bohumina wiąże się z wjazdem na już płatną autostradę.

Od Bohumina, aż do zjazdu Ostrava Rudna autostrada jest bezpłatna, a winietę kupisz na pierwszej stacji Shell zaraz po wjechaniu na autostradę.
Ja płaciłem koronami więc nie wiem jak wygląda to w innej walucie.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 06.06.2012 20:46

Amikol napisał(a):korki w Tychach są ,większe lub mniejsze w zależności od dnia ,pory dnia ,,sytuacji na drodze-pogoda, kolizje itp" najgorzej jest w godz. popołudniowych w dni "robocze" ci co stale tędy jeżdżą najczęściej starają się wybrać inną drogę ale nie zawsze jest to możliwe , jadąc przez Katowice lepiej wybrać "wiślankę" przez Żory a potem Cieszyn albo autostradą przez Świerklany ,Chałupki i Czechy

Absolutnie potwierdzam - Wiślanka teraz jest dobrym rozwiązaniem, chyba że okolice Tych zamierzacie pokonywać w okolicy godz. 17 - 18 i później w roboczym dniu - to proponuję trasę z Katowic przez Czułów, Tychy Kobiór i wyjazd na Beskidzką i dalej na Cieszyn lub Zwardoń (co kto preferuje).

no i uwaga na misiaków bo wykorzystują ten remont i "suszą"
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 06.06.2012 22:19

chyba niektórym wlos się zjeży , skąd mają wiedzieć jak jechać " Twoją " trasą (ja jak i inni "miejscowi " ją znają ale reszta ?) nawigacja pomoże ? może ale mimo wszystko nie jest to szybki przejazd a w dodatku czeka jeszcze remont w Goczałkowicach ,
- "wiślanka"
- autostrada przez Świerklany i CZ
- Tychy omijać chyba że ktoś lubi ryzyko albo jedzie w nocy
katarzynam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katarzynam » 06.06.2012 23:43

Raul73 napisał(a):Amikol - widzę, że ty jesteś dobrze zorientowany w sytuacji na tej trasie. Ja to w Tychach wygląda wieczorami? Ok. 22-ej chyba nie ma tragedii?

Raul73 - bez stresu. Nie ma żadnych wahadeł w Tychach. Jest tylko zwężenie do jednego paska. A w ciągu dnia, kiedy trwają prace to i utrudnienia większe i ruch wzmożony. Wieczorem czy w nocy nie czeka Cię tam żadna przykra niespodzianka. Jest pusto jak wszędzie. Nie ma co pchać się w miasto czy inne objazdy jeżeli planujesz być tam około 22.00.

Mała podpowiedź. Jeżeli planujesz jechać przez Cieszyn to nie pchaj się przez Tychy do Bielska tylko w Katowicach wskocz na "wiślankę". Droga od samych Katowic do Skoczowa jak stoliczek, bez remontów (poza jednym zwężeniem w Skoczowie), ale o tej godzinie to banał. Jeżdżę tymi drogami codziennie i uwierz, chętniej wybieram "wiślankę" czyli drogę nr "81" niż zniszczoną "1".

A w Katowicach na "wiślankę", na Cieszyn dostaniesz się tak:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Aleja+ ... 3&t=m&z=12

albo tak:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Aleja+ ... 1&t=m&z=13
Tomek
Cromaniak
Bezpłatny fragment D1

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 07.06.2012 04:58

Sick napisał(a):...Pytam odnośnie paru wpisów na forum,które informowały że zakup winiety od strony Bohumina wiąże się z wjazdem na już płatną autostradę.

tomasz m napisał(a):Od Bohumina, aż do zjazdu Ostrava Rudna autostrada jest bezpłatna...

Info dotyczące bezpłatnego odcinka D1 w okolicach Ostravy (po czesku :)

Pzdr
Tomek
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 07.06.2012 05:10

Raul73 napisał(a):... A na powrocie przejadę się nową A1 - z ciekawości...

Nie wiem kiedy jedziesz, ale myślę, że w najbliższych dniach warto śledzić wieści z ostatniego odcinka A1 w Polsce i fragmentu D1 od granicy. Pierwotnie otwarcie miało nastąpić 26 lipca 2012. Ze względu na problem z jedym z mostów po polskiej stronie nastąpi spore opóźnienie. Z drugiej strony cała autostrada jest już gotowa i nie wykluczone że zostanie zorganizowany objazd a Czesi nie oglądając się na Polaków otworzą swój odcinek jeszcze w czerwcu...

Pzdr
Tomek
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.06.2012 12:16

Tomek napisał(a):
Raul73 napisał(a):... A na powrocie przejadę się nową A1 - z ciekawości...

Nie wiem kiedy jedziesz, ale myślę, że w najbliższych dniach warto śledzić wieści z ostatniego odcinka A1 w Polsce i fragmentu D1 od granicy. Pierwotnie otwarcie miało nastąpić 26 lipca 2012. Ze względu na problem z jedym z mostów po polskiej stronie nastąpi spore opóźnienie. Z drugiej strony cała autostrada jest już gotowa i nie wykluczone że zostanie zorganizowany objazd a Czesi nie oglądając się na Polaków otworzą swój odcinek jeszcze w czerwcu...

Pzdr
Tomek

Po pierwsze jadę na początku lipca.

Po drugie jadę przez Słowację (Żylina).

katarzynam Dzięki za info w sprawie drogi przez Tychy. Co do "wiślanki", to jechałem nią raz kilka lat temu i więcej nie chcę. Gdybym miał wybierać, to już bym raczej pojechał A1 do Żor i stamtąd na Skoczów.

Reasumując: nie kombinuje, tylko jadę takj jak co roku. A na powrocie przejadę się A1 - dla ciekawości. :D
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 10.06.2012 12:59

dids76 napisał(a):Autostrada pomiędzy Ostravą a Ołomuńcem jest już od jakiś 2 lat otwarta. Czyli polecam: Częstochowa, za Siewierzem na S1 kier. Pyrzowice, tam na A1 którą jedziesz do Świerklan, tam na Wodzisław i DK78 do Chałupek i tam już Czeska autostrada do Brna.

Kolego jestem zainteresowany przejazdem właśnie Twoja trasą, tylko mam dwa pytanka co do tej propozycji pierwsze to: chciałbym jeszcze w Polsce najlepiej na jakimś Orlenie zatankować a jakbyśmy tam jeszcze zjedli za polskie złotówki jakiś obiadek (wiesz dzieciaki) to byłaby pełnia szczęścia, w związku z tym czy mógłbyś mi podać gdzie jest takie miejsce, widzę że jesteś z tamtych stron dlatego o to pytam. A drugie pytanie gdzie mogę kupić, może jeszcze w Polsce lub w Czechach winietki na czeskie autostrady ? Za pomoc z góry dziękuję
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2012 13:50

Ostatni Orlen jest przed granicą w Chałupkach, na światłach musisz zjechać w prawo. Obiadek możesz też zjeść w Chałupkach,jest np. Restauracja "Zamek", na tych samych światłach musisz pojechać w lewo (lub wracając z Orlenu przejechać przez nie prosto) w kierunku starego przejścia granicznego.
Winietę najlepiej kupić w Czechach, jakieś 2km od wjazdu na autostradę jest stacja Shell na której spokojnie kupisz winietę.
Dla przypomnienia, od stycznia 2012 autostrada D1 od granicy z Polską do zjazdu Ostrava Rudna jest bezpłatna.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.06.2012 15:33

dids76 napisał(a):Ostatni Orlen jest przed granicą w Chałupkach, na światłach musisz zjechać w prawo.

Nie wiem, czy tankowanie na ostatnich stacjach przed granicą (zwłaszcza firmowych czerwonych Orlenu) ma sens. Z reguły ceny paliw na tych stacjach są lekko kosmiczne - tak jest np. w Cieszynie przed samą granicą. Jakieś 10 km wcześniej stacja BP - paliwo średnio ok. 20 gr tańsze. Na twoim miejscu poszukałbym raczej stacji Bliska jak najbliżej granicy i tam zatankował pod korek. Z tego, co widzę w Automapie, ostatnia stacja Bliska jest w Żorach - w samym centrum (ul. Kościuszki 35) - trzeba trochę zjechać z autostrady. Na wjeździe do Wodzisławia od Świerklan jest też Slovnaft.

No, chyba że masz auto flotowe albo jakiś program punktowy - to wtedy inna inszość.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone