Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga na HVAR przez slowacje, węgry czy jest dobra ? LPG

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 24.07.2010 22:44

Witam

W piątek 30.07 jadę na HVAR. Trasa która wybrałem jest przez Słowację w stronę Budapesztu (przez ziline, zlate moravce) , z Budapesztu autostrada do karlovac, następnie drogami do portu na hvar. W km wychodzi około 1300 i muszę kupić winietę tylko na Austrię i zapłacić za krótki odcinek na autostradzie w Chorwacji. Co myślicie o tej trasie ? I czy po drodze znajdę bez problemu stacje z LPG, jest jakaś mapa takich stacji.

Dzięki za wyrozumiałość i za pomoc !
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 24.07.2010 22:54

guzer napisał(a): I czy po drodze znajdę bez problemu stacje z LPG, jest jakaś mapa takich stacji.

Dzięki za wyrozumiałość i za pomoc !

Zajrzyj tu i tu

:D :papa:
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 24.07.2010 22:58

Przez Węgry polecamy nr 86. W cro raczej autostradą. Z Karlovac na południe dość długa droga usiana miejscowościami , kręta . Od Splitu w górach, dużo zakrętów , a to już prawie końcówka i zmęczenie duże. My już 5 raz do cro. A 3 przez Słowację (autostrada) Węgry nr 86, dalej przez cro na południe autostradą.
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 07:54

smoki napisał(a):Przez Węgry polecamy nr 86. W cro raczej autostradą. Z Karlovac na południe dość długa droga usiana miejscowościami , kręta . Od Splitu w górach, dużo zakrętów , a to już prawie końcówka i zmęczenie duże. My już 5 raz do cro. A 3 przez Słowację (autostrada) Węgry nr 86, dalej przez cro na południe autostradą.

jakie koszta za winiety i autostrade ?

my jedziemy od 30.07 do 15.08
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.07.2010 07:58

guzer napisał(a):W piątek 30.07 jadę na HVAR. Trasa która wybrałem jest przez Słowację w stronę Budapesztu (przez ziline, zlate moravce) , z Budapesztu autostrada do karlovac, następnie drogami do portu na hvar. W km wychodzi około 1300 i muszę kupić winietę tylko na Austrię i zapłacić za krótki odcinek na autostradzie w Chorwacji. Co myślicie o tej trasie ?

Po co ci winieta na Austrię? Potrzebujesz winiety węgierskiej...
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 08:03

jdubowski napisał(a):
guzer napisał(a):W piątek 30.07 jadę na HVAR. Trasa która wybrałem jest przez Słowację w stronę Budapesztu (przez ziline, zlate moravce) , z Budapesztu autostrada do karlovac, następnie drogami do portu na hvar. W km wychodzi około 1300 i muszę kupić winietę tylko na Austrię i zapłacić za krótki odcinek na autostradzie w Chorwacji. Co myślicie o tej trasie ?

Po co ci winieta na Austrię? Potrzebujesz winiety węgierskiej...

Tak, masz racje pomylilem sie potrzebuje winiety węgierskiej. Wiec co myslicie o tej trasie? wydaje mi sie ze bedzie dosc latwa pomojając słowacje.

Jakie są koszta autostrady w chorwacji ?
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 08:29

smoki napisał(a):Przez Węgry polecamy nr 86. W cro raczej autostradą. Z Karlovac na południe dość długa droga usiana miejscowościami , kręta . Od Splitu w górach, dużo zakrętów , a to już prawie końcówka i zmęczenie duże. My już 5 raz do cro. A 3 przez Słowację (autostrada) Węgry nr 86, dalej przez cro na południe autostradą.

Jak pojade ta droga 86 to bede musial nabyc winiete na węgry ?

Jezeli nie to pokaz ta trase na mapie http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl

dzieki
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.07.2010 08:31

guzer napisał(a): Wiec co myslicie o tej trasie? wydaje mi sie ze bedzie dosc latwa pomojając słowacje.

A gdzie chcesz nocować?
IMHO jak chcesz jechać powoli to również Węgry i Chorwację możesz pokonac zwykłymi drogami...

guzer napisał(a): Jakie są koszta autostrady w chorwacji ?

Gorican - Karlovac w/g http://www.hac.hr/index.php?task=aut koszt 52kn.
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 08:38

jdubowski napisał(a):
guzer napisał(a): Wiec co myslicie o tej trasie? wydaje mi sie ze bedzie dosc latwa pomojając słowacje.

A gdzie chcesz nocować?
IMHO jak chcesz jechać powoli to również Węgry i Chorwację możesz pokonac zwykłymi drogami...

guzer napisał(a): Jakie są koszta autostrady w chorwacji ?

Gorican - Karlovac w/g http://www.hac.hr/index.php?task=aut koszt 52kn.

Mam zamiar zrobic tą trase na raz, miejscem docelowym jest miejscowość Hvar na wyspie hvar
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.07.2010 09:18

Ale wg mnie pchanie się bocznymi drogami na trasę 1300km to z 14-15 godzin jazdy prostymi szerokimi autostadami zrobi ci się 20 h bocznymi drogami za tirami (bez przerwy) za kółkim. Sporo jest zwoleników 86tki czyli Węgier bez winetki. Ale chyba niewielu znajdziesz takich co przez Chorwacje chcą jechać bocznymi drogami. Swego czasu jechalam tak odcinek jadąc do Plitvickich jezior i oprócz ładnych widoków, jechalismy 60/h czasami 80 wyprzedzająć co rusz tiry - 4 godzinki a dosc męczące.

Tym bardziej pchanie sie przez momentami górzystą Chorwację poza autostadami aby zaoszczedzic 50zł po kilkunastu godzinach za kierownicą tez wg mnie nie jest dobrym pomysłem.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.07.2010 09:44

guzer napisał(a):Mam zamiar zrobic tą trase na raz, miejscem docelowym jest miejscowość Hvar na wyspie hvar

No to jedź autostradami, bo twoja droga to na jakąś dobę jechania albo więcej...
Sugeruję jechać Zylina - Bratysława autostradą, dalej Schwechat - Voesendorf - Graz - Mureck - Ptuj - Macelj - Zagrzeb i dalej chorwackimi autostradami do zjazdu Split. Alternatywnie Bratysława - Zagrzeb możesz przez Węgry drogą 86 (winieta węgierska nie będzie portrzebna). Z tego co wiem to na Węgrzech łatwiej o LPG niż w Austrii.
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 25.07.2010 10:25

CinnamonGirl napisał(a):Ale wg mnie pchanie się bocznymi drogami na trasę 1300km to z 14-15 godzin jazdy prostymi szerokimi autostadami zrobi ci się 20 h bocznymi drogami za tirami (bez przerwy) za kółkim. Sporo jest zwoleników 86tki czyli Węgier bez winetki. Ale chyba niewielu znajdziesz takich co przez Chorwacje chcą jechać bocznymi drogami. Swego czasu jechalam tak odcinek jadąc do Plitvickich jezior i oprócz ładnych widoków, jechalismy 60/h czasami 80 wyprzedzająć co rusz tiry - 4 godzinki a dosc męczące.

Tym bardziej pchanie sie przez momentami górzystą Chorwację poza autostadami aby zaoszczedzic 50zł po kilkunastu godzinach za kierownicą tez wg mnie nie jest dobrym pomysłem.

Masz racje, ale dla porównania niech jedzie sobie tak, a powrót autostradami i zobaczy ile godzin w plecy
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 11:21

jdubowski napisał(a):
guzer napisał(a):Mam zamiar zrobic tą trase na raz, miejscem docelowym jest miejscowość Hvar na wyspie hvar

No to jedź autostradami, bo twoja droga to na jakąś dobę jechania albo więcej...
Sugeruję jechać Zylina - Bratysława autostradą, dalej Schwechat - Voesendorf - Graz - Mureck - Ptuj - Macelj - Zagrzeb i dalej chorwackimi autostradami do zjazdu Split. Alternatywnie Bratysława - Zagrzeb możesz przez Węgry drogą 86 (winieta węgierska nie będzie portrzebna). Z tego co wiem to na Węgrzech łatwiej o LPG niż w Austrii.

Dzieki za rade ale w ktorym miejscu mam wyjechac ta 86 zeby nie placic winiety?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.07.2010 13:05

guzer napisał(a):Dzieki za rade ale w ktorym miejscu mam wyjechac ta 86 zeby nie placic winiety?

http://autopalya.hu/kezdooldal/nyelv/aa ... 010_PL.pdf

Autostrada A1 jest bezpłatna między granicą słowacką w Rajce a zjazdem na drogę 86 koło Mosonmagyarovar.
guzer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzer » 25.07.2010 18:06

tak wiec zaplanowalem trase

Winieta na słowacje oraz oplata za autostrade w chorwacji

oto ona:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bac8b026b0
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone