Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Tucepi (+okolice)-stopień trudności

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 04.08.2009 11:21

Witam,
Właśnie przeczytałam w jednym z wątków relację z wyprawy na Pag i przeraziłam się trochę opisem jazdy po górskich serpentynach - czy po drodze do Tucepi też mnie to czeka ??? Dotychczas ten aspekt nie pojawiał się w Waszych wątkach więc doszłam do wniosku, że jest ok. Na miejscu chciałabym pojechać na wycieczkę do Splitu, Trogiru, Dubrownika i po drodze zwiedzic Plitvickie Jeziora - czego mogę się spodziewać ? Jezdziłam trochę w górzystym terenie (Kreta, Rodos), ale z relacji o której mowa wynika że drogi na tych wyspach to pikuś w porównaniu z Chorwacją. Trochę się obawiam bo o ile w Grecji mialam wybór tzn. mogłam nie jezdzić samochodem, tutaj go nie mam- będę musiała przynajmniej dojechać i wrócić.
Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam,
M.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 04.08.2009 11:34

Nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Każdy inaczej reaguje.
Drogi do miejsc o których piszesz są zwykłymi drogami z dwoma jezdniami,
bez dziur, w b. dobrym stanie.
Strasznych miejsc raczej nie ma - jest duża przestrzeń czasami
(wjazd na riwierę makarską, pojedyncze odcinki do Dubrovnika)
ale wg mnie zwykły człek nie powinien mieć problemów z tymi drogami.

Odwagi i w drogę. Przyzwyczaisz oczy to Ci spowszednieje.
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 04.08.2009 12:00

Serpentyny w Chorwacji nie są straszniejsze niż w innych krajach. W Polsce też nie musimy się wstydzić serpentyn. W Chorwacji drogi są w lepszym stanie niż w Polsce, a niebezpieczne odcinki są dobrze oznakowane.

Generalna zasada: jak zjedziesz z autostrady to się nie spiesz, przecież jesteś na wakacjach. A jest na co popatrzeć .
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 04.08.2009 12:28

Gr4nd0 napisał(a):Serpentyny w Chorwacji nie są straszniejsze niż w innych krajach. W Polsce też nie musimy się wstydzić serpentyn. W Chorwacji drogi są w lepszym stanie niż w Polsce, a niebezpieczne odcinki są dobrze oznakowane.

Generalna zasada: jak zjedziesz z autostrady to się nie spiesz, przecież jesteś na wakacjach. A jest na co popatrzeć .

Własnie tak jezdziłam na Krecie, pytanie tylko czy w Chorwacji się tak da ? Na Krecie ruch był mały, tam gdzie uważałam za stosowne mogłam jechać nawet 20/h i nikt na mnie nie trąbił z tyłu. A z tego, co przeczytałam wynika że w Chorwacji trzeba dostosować się do szybkości kolumny.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 12:42

Jak jeździłaś na Krecie po drogach nie tylko głównych i przelotowych ale się chociaż trochę zapuszczałaś w głąb na boczne drogi to Chorwacja nie będzie Ci straszna. Bym powiedział że główne drogi chorwackie są takie jak główne kreteńskie a jeśli chodzi o te naprawdę trudniejsze górskie drogi to na Krecie chyba jest ich większe zagęszczenie.
krzysi3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 04.08.2009 13:07

M_i_m_i napisał(a):Witam,
Właśnie przeczytałam w jednym z wątków relację z wyprawy na Pag i przeraziłam się trochę opisem jazdy po górskich serpentynach - czy po drodze do Tucepi też mnie to czeka ??? Dotychczas ten aspekt nie pojawiał się w Waszych wątkach więc doszłam do wniosku, że jest ok. Na miejscu chciałabym pojechać na wycieczkę do Splitu, Trogiru, Dubrownika i po drodze zwiedzic Plitvickie Jeziora - czego mogę się spodziewać ? Jezdziłam trochę w górzystym terenie (Kreta, Rodos), ale z relacji o której mowa wynika że drogi na tych wyspach to pikuś w porównaniu z Chorwacją. Trochę się obawiam bo o ile w Grecji mialam wybór tzn. mogłam nie jezdzić samochodem, tutaj go nie mam- będę musiała przynajmniej dojechać i wrócić.
Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam,
M.

bez problemu mozna jechać, jedynie zwracać uwagę na znaki jak jest ograniczenie do 40 i zaraz zakręt to pewne jest, że to jest ostry zakręt :lol: i lepiej trzymac się pokazanej prędkości
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 04.08.2009 13:17

zawodowiec napisał(a): Bym powiedział że główne drogi chorwackie są takie jak główne kreteńskie a jeśli chodzi o te naprawdę trudniejsze górskie drogi to na Krecie chyba jest ich większe zagęszczenie.

A czy Jadranka to główna droga ? Czy można ją porównac z tą głowną drogą która biegnie przez Kretę ze wschodu na zachód ?
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 04.08.2009 13:50

M_i_m_i napisał(a):A z tego, co przeczytałam wynika że w Chorwacji trzeba dostosować się do szybkości kolumny.

Jeśli tak to zabrzmiało to przepraszam. Za mną nikt nie trąbił w Chorwacji. W tym roku wybrałem się z przyczepą i po jadrańskiej ciągnąłem za sobą sznurek na kilkanaście samochodów. Nikt nie trąbił. Wyprzedali tylko miejscowi.

Zawsze może się zdarzyć, że ktoś zatrąbi i będzie to raczej znaczyć "uważaj, wyprzedzam" niż "jedź szybciej". Zignoruj go. Jak potrafi to niech jedzie szybciej.

Inna sprawa, że droga, o którą pytasz nie jest ruchliwa.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 14:49

M_i_m_i napisał(a):A czy Jadranka to główna droga ? Czy można ją porównac z tą głowną drogą która biegnie przez Kretę ze wschodu na zachód ?

Tamta jest często dwupasmowa a Jadranka jednopasmowa i na niektórych odcinkach bardziej kręta. Ale wszędzie ma świetny asfalt i dostateczną szerokość. Niedogodnością na Jadrance w sezonie bywa duży ruch.
Gentleman_Jack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gentleman_Jack » 02.06.2016 10:32

Wiem że temat Stary ale jak jest z różnicami poziomów? Wjazdy pod górę i z górki?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 02.06.2016 12:24

Nie ma żadnego problemu z dojazdem. Jest ze 2-3 serpentynki - zależy czy przez Sestanovac czy przez tunel Sv. Ilja - ale luzik :)
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 02.06.2016 14:01

pawelli napisał(a):Nie ma żadnego problemu z dojazdem. Jest ze 2-3 serpentynki - zależy czy przez Sestanovac czy przez tunel Sv. Ilja - ale luzik :)

No jak jechać i nie zobaczyć słynnego napisu "MAKARSKA RIVIERA" :papa:
OlegK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlegK » 02.06.2016 14:22

Spokojnie, droga nie jest jakoś szczególnie wymagająca. Średnio zdolny kierowca da sobie radę ;)
Gentleman_Jack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gentleman_Jack » 02.06.2016 18:55

Ja nie martwię się o siebie tylko o samochód :P
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.06.2016 08:31

Za pierwszym razem jechaliśmy Fiatem Uno 1,0 w 4 dorosłe osoby i dał radę .... wiec luzzzzzzzzzzzzzzz :)

A zjazd w Sestanovac - polecam !!! to o czym pisze Alize1800 :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone