Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do orebica

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hermi
Turysta
Droga do orebica

Nieprzeczytany postnapisał(a) hermi » 11.03.2006 10:44

W tym roku wybieram sie do orebica , po drodze planujemy zwiedzic plitwice
Zatrzymamy sie na odpoczynek na kempingu chce sie dowiedziec ile zajmuje przejazd z plitwic do splitu i ze splitu do orebic o ktorej musimy wyjechac z plitwic zeby zdązyc przed 14-ą do orebica
Gdzie najlepiej rozbic namiot w plitwicach
Prosze o odpowiedz
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 11.03.2006 11:31

split - orebic - około 6 h
plitvice-split -około 3 h o ile pojedziesz przez Knin , przez autostrade moze byc krócej chyba ze natrafisz na korek w tunelu Sv. Rok
przejazd moze byc dłuższy jak natrafisz na korki w Omiszu lub Makarskiej
Droga przez Peljeszac trudna - Od Stonu do Orebica 1 h . ( czyli Sto-split 5 h)
Co do Plitvic-camping Korana. Bedac klientem tego campu masz wstęp do Parku na jednym bilecie przez cały czas pobytu np. 3 dni.Sam tego nie sprawdzałem więc może ktoś inny potwierdzi lub zaprzeczy.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 11.03.2006 11:55

To ja od końca
hermi napisał(a): Gdzie najlepiej rozbic namiot w plitwicach

W zasadzie jest tylko jeden jeden kemping Korana. Dość drogi, wiec się zastanówcie czy nei poszukać noclegu w pobliskich miejscowościach. Kwater jest dużo. Zwłaszcza że Wam się śpieszy a ja nie wyobrażam sobie pakowania wilgotnego namiotu od rosy (w plitvicach to normalka) i wyruszenia np o 8 rano.
W każdym razie Kemp jest przy samej drodze jakieś 4 km od wejścia do parku przy wielkim wodospadzie.
Za 2 osoby +namiot +samochód zapłacicie prawie 20euro więc myślę że nocleg w kwatreach bedzie opłacalny
Kawałek dalej od parku jest podobno jeszcze jeden kemp przydomowy, tańszy ale tam nie byłem więc nie wiem
http://www.camping-guide-croatia.com/in ... lakes.html
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page. ... 132&lan=en

hermi napisał(a):Zatrzymamy sie na odpoczynek na kempingu chce sie dowiedziec ile zajmuje przejazd z plitwic do splitu i ze splitu do orebic o ktorej musimy wyjechac z plitwic zeby zdązyc przed 14-ą do orebica

To trochę zalezy jaka trasą. Moja ulubiona to Plitvice Gracac Knin Cista Provo- Baczińskie Jeziorka- Ploce -Neum- Ston - Orebic. Zakładając że nie bierzecie promu, że to środek sezonu, że jest dziki tłum i ż enie wyruszycie o 5 rano to do Graczaca dojedziecie w "konwoju" w ok 1.5 godziny, potem do Knina 50minut, potem ok 2.5 godziny do Ploce, do Ston ok 1h (korki i granica w Neum, korek na podjeździe koło Opuzen) i do Orebicza ok 50 minut
Pewnie można szybciej bo to poza kilkoma miejscami szybka droga ale jednak korki się zadarzają
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2006 11:22

Uważaj jak będziesz smigał po Peljescu , w Potomju stoją z radarem!! Co do prędkości sprawdzone wielokrotnie - średnia to 50 km/h drogą krajową. Pozdrawiam - Bocian.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone