Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
niuniek
Croentuzjasta
Re: droga do grecji

Postnapisał(a) niuniek » 20.02.2017 00:12

Torac napisał(a):
Tak sobie dzisiaj odświeżałem pamięć, dywagując z innym cro/grekomaniakiem i spojrzałem za ile miałem kwaterę przy morzu na Peloponezie i wyszło... 7,6e za osobę przy wczesnej rezerwacji (zima) i przy ofercie bezzwrotnej (kasa ściągnięta w momencie rezerwacji przy pośredniku) oferta dla 4+1 !.

Torac, jeżeli mogę prosić, to podziel się proszę namiarem na tą kwaterkę. Dorzuciłbym do bazy danych, bo w tym roku już wybrane - Thasoss.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 20.02.2017 00:48

niuniek napisał(a):
Torac napisał(a):
Tak sobie dzisiaj odświeżałem pamięć, dywagując z innym cro/grekomaniakiem i spojrzałem za ile miałem kwaterę przy morzu na Peloponezie i wyszło... 7,6e za osobę przy wczesnej rezerwacji (zima) i przy ofercie bezzwrotnej (kasa ściągnięta w momencie rezerwacji przy pośredniku) oferta dla 4+1 !.

Torac, jeżeli mogę prosić, to podziel się proszę namiarem na tą kwaterkę. Dorzuciłbym do bazy danych, bo w tym roku już wybrane - Thasoss.

poszło na priv
lotnikwsk
Cromaniak

Postnapisał(a) lotnikwsk » 20.02.2017 11:58

Torac napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):A mnie interesuje Agios Nikitas , najlepiej coś sprawdzonego :D
Trochę czasu jest ,bo to na 2018 :mrgreen:
Za marzenia się nie placi :oczko_usmiech:

chodzi o Lefkadę?

Dokładnie , jej północna część :D
Beata W.
Cromaniak

Postnapisał(a) Beata W. » 20.02.2017 12:36

lotnikwsk napisał(a):
Torac napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):A mnie interesuje Agios Nikitas , najlepiej coś sprawdzonego :D
Trochę czasu jest ,bo to na 2018 :mrgreen:
Za marzenia się nie placi :oczko_usmiech:

chodzi o Lefkadę?

Dokładnie , jej północna część :D

W 2013 w Agios za pensjonat Mistral płaciłam 30 e za 2+ wtedy 3 latka. Niestety bez widoku na morze ale bardzo klimatyczne miejsce, nie wiem ile sobie pani życzyła za górne apartamenty w widokiem.

Pozdrawiam :lol:
quickstarter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) quickstarter » 27.04.2020 01:13

Z uwagi na wielką niewiadomą co do Serbii i Macedonii (kwarantanna) rozważam odstępstwo od starych tras (SK-HUN-SRB-MK-GR lub SK-HUN-CRO-SRB-MK-GR) i biorę pod uwagę trasę Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja-Bośnia-Czarnogóra-Albania-Grecja lub też Słowacja-Węgry-Chorwacja itd. Jeśli ktoś praktykował w ostatnich latach taką trasę proszę o podzielenie się doświadczeniami. Wg google map czas przejazdu nawet nie jest taki zły niemniej nie znam stanu dróg w Bośni, Czarnogórze i Albanii.
husband
Cromaniak

Postnapisał(a) husband » 27.04.2020 06:20

quickstarter napisał(a):Z uwagi na wielką niewiadomą co do Serbii i Macedonii (kwarantanna) rozważam odstępstwo od starych tras (SK-HUN-SRB-MK-GR lub SK-HUN-CRO-SRB-MK-GR) i biorę pod uwagę trasę Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja-Bośnia-Czarnogóra-Albania-Grecja lub też Słowacja-Węgry-Chorwacja itd. Jeśli ktoś praktykował w ostatnich latach taką trasę proszę o podzielenie się doświadczeniami. Wg google map czas przejazdu nawet nie jest taki zły niemniej nie znam stanu dróg w Bośni, Czarnogórze i Albanii.

Wracałem w zeszłym roku z Grecji przez Albanie do Czarnogóry. Zjechałem więc Albanię z dołu do góry. Nie podobała mi się ta trasa. Okropnie się dłużyło. Sama droga niby nie jest zła, zdarzają się odcinki szczególnie w okolicy miast, że są takie wyrwy, że można podwozie zostawić. Non stop ograniczenia w prędkości i niestety nagminne kontrole policji.

Rozumiem, że BiH to odcinek w Neum, bo tak mi wychodzi z Twojego planu ? Szybko i sprawnie, w wakacje tysiące turystów przejeżdża. Natomiast przejazd przez BiH pod względem dróg też nie jest rewelacyjny. Drogi kręte, praktycznie bez autostrad. Natomiast widokowo jest na co patrzeć.

Pozdrawiam
quickstarter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) quickstarter » 27.04.2020 10:15

Dlatego traktuję tą opcję jako ostateczną. Mam nadzieję że jednak Serbia i Macedonia udostępnią możliwość podróżowania. Opcja rezerwowa nr 1 to trasa przez Rumunię i Bułgarię ale tu Węgry też muszą być przejezdne. Z tego co napisałeś wynika że w Albanii i Czarnogórze nie ma co liczyć na autostrady - czy są choć jakieś dwujezdniowe drogi w rozsądnym stanie?
mahum
Odkrywca

Postnapisał(a) mahum » 27.04.2020 18:18

Niestety, zarówno w Czarnogórze, Albanii jak i BiH fragmenty autostrad są dopiero w budowie i to niekoniecznie w osi północ-południe. Czarnogóra póki co nie posiada ani kilometra autostrady, najwięcej jest w BiH, ale to i tak pewnie ze 20%-25% w "naszym tranzycie".
Jedyna logiczna droga do Grecji wiedzie przez Serbię i Macedonię. Najlepiej wycyrklować tak, żeby nocleg zrobić już po przekroczeniu granicy H-Srb, a jeszcze lepiej w Macedonii. Polecam Skopje - bardzo niskie ceny, a standardy hoteli jak najbardziej przyzwoite.
quickstarter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) quickstarter » 27.04.2020 18:43

mahum napisał(a):Niestety, zarówno w Czarnogórze, Albanii jak i BiH fragmenty autostrad są dopiero w budowie i to niekoniecznie w osi północ-południe. Czarnogóra póki co nie posiada ani kilometra autostrady, najwięcej jest w BiH, ale to i tak pewnie ze 20%-25% w "naszym tranzycie".
Jedyna logiczna droga do Grecji wiedzie przez Serbię i Macedonię. Najlepiej wycyrklować tak, żeby nocleg zrobić już po przekroczeniu granicy H-Srb, a jeszcze lepiej w Macedonii. Polecam Skopje - bardzo niskie ceny, a standardy hoteli jak najbardziej przyzwoite.

Do Grecji jeżdżę od 20 lat :) I najczęściej SK/HUN/SRB/MK choć ostatnio przez CRO Udvar-Sid lub Erdut czy Ilnok. Wjazd od strony Chorwacji (Udvar-Osijek-Vukovar-Tovarnik) do Serbii to zero kolejek a i omija się ring Budapesztu. Mam ostatnio alergię na Roszke ;) Nocuję albo w Macedoni (często nad jeziorem Dojran gdzie jest małe przejście z Grecją i omija się Evzoni) albo już w Grecji w okolicach Salonik. W drodze powrotnej zazwyczaj nocleg w Nowym Sadzie bo później blisko do domu już a i sam nocleg od 3 lat w tym samym miejscu dobry standard i cena super. W tym roku wracam na Kefalonię więc nocleg musi być blisko promu a płynąć chcę z Astakos więc nocleg wypadnie w okolicach Prevezy. O tej porze roku zawsze już nocleg tranzytowy i bilety na prom były kupione ale teraz te obostrzenia powodują że trochę niepewności pozostaje. Dlatego też rozpatruję różne warianty tras w tym także przez dzicz BiH, MNG i AL ;)
Ostatnio edytowano 28.04.2020 01:10 przez quickstarter, łącznie edytowano 1 raz
quickstarter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) quickstarter » 27.04.2020 18:47

husband napisał(a):Rozumiem, że BiH to odcinek w Neum, bo tak mi wychodzi z Twojego planu ? Pozdrawiam

Nie nie, myślałem że najlepszy będzie przejazd odcinkiem Bileca - Bijaca R427 i M6
quickstarter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) quickstarter » 05.05.2020 19:27

Obecnie możliwość wjazdu do Grecji istnieje JEDYNIE z terytorium Bułgarii. O ile inne się to nie zmieni to trasy inne niż Słowacja-Węgry-Rumunia-Bułgaria odpadają
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 07.05.2020 14:52

quickstarter napisał(a):Obecnie możliwość wjazdu do Grecji istnieje JEDYNIE z terytorium Bułgarii. O ile inne się to nie zmieni to trasy inne niż Słowacja-Węgry-Rumunia-Bułgaria odpadają

No tylko że póki co zarówno Słowacja, jak i Rumunia czy Węgry mają granice zamknięte.

Wczoraj na Interii był artykuł, że Niemcy pertraktują z innymi krajami o otwarciu granic na sezon wakacyjny przynajmniej w strefie Schengen.

Jeśli tak, to dla nas żadne pocieszenie, bo póki co w strefie Schengen nie są ani Bułgaria, ani Rumunia. A przede wszystkim Chorwacja!!

Miejmy nadzieję, że jednak granice na lato otworzą w Europie - ja sam wybieram się do Chorwacji lub Rumunii i jestem pełen nadziei.
quickstarter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) quickstarter » 11.05.2020 10:47

Z jednej strony mówi się o grupie Schengen a z drugiej o tym by utrzymać zakaz wjazdu spoza UE wobec czego jest szansa na trasę przez Rumunię i Bułgarię. Pogodziłem się już z tym że Serbia i Macedonia odpadają zdecydowanie bo nawet jeśli tam zniosą kwarantannę to przy ewentualnym wjeździe do Grecji spoza UE będzie problem. Musimy poczekać jeszcze trochę, w tym tygodniu powinny zapaść decyzje o możliwości podróżowania w grupie Schengen czy też całej UE - do lipca jeszcze 1,5 miesiąca, będzie dobrze :)
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 11.05.2020 14:09

quickstarter napisał(a): do lipca jeszcze 1,5 miesiąca, będzie dobrze :)

I tego się trzymajmy! :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Droga do Grecji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies