Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Cieszyna.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.06.2006 21:52

daisykf napisał(a):A jak wygląda trasa Cieszyn, Trinec, Cadca, czy cos poprawili, czy tak jak zwykle w porywach 50km/h

Jak w innym wątku pisałem Czesi zaczeli remont nawierzchni, więc droga jest zryta jak pole po bronowaniu.
Najgorzej ze wystają studzienki, oznaczone albo sterczącym na środku pasa ruchu pasiastym słupkiem albo dla odmiany zielonym wykrzyknikiem wymalowanym sprayem na asfalcie (sic!).

Co do Czadcy to od zeszłego roku czynna jest obwodnica z tunelem - przez miasto praktycznie się nie przejeżdża.
Uwaga na dojazdach do tunelu - jest tam ograniczenie do 60km/h i łapią na radar...
Gabrielak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabrielak » 26.06.2006 15:05

Wczoraj jechałam, zresztą co tydzień jeżdżę. katowice, zory, Pawłowice, za Pawłowicami w prawo przez Golasowice, Hażlach Cieszyn. Polecam przejście w mieście .
vilto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vilto » 04.07.2006 16:14

witam

zdecydowanie przez Żory i Pawłowice - do Skoczowa nie ma potrzeby dojeżdżać, bo zjazd na Cieszyn jest w Pawłowicach

pozdrowionka :D :papa:
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 04.07.2006 16:39

WoYo napisał(a):
RadaR napisał(a):
WoYo napisał(a):2 lata temu przed Cieszynem były koszmarne remonty.

Nooo remonty były niezłe trafiłem nawet na objazd objazdu :D

A jak jest teraz? :roll:

Zdecydowanie jedź przez mikołów i w pawłowicach na cieszyn
pozdrav
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.07.2006 09:22

Wczoraj wróciłam z cudownej Chorwacji. Trasa Warszawa-Cieszyn-Bratysława-Wiedeń-Lubljana-Koper-Porec.
Jeśli ktoś chce o coś zapytać - służę w miarę możliwości.
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 10.07.2006 16:28

Potter napisał(a):Wczoraj wróciłam z cudownej Chorwacji. Trasa Warszawa-Cieszyn-Bratysława-Wiedeń-Lubljana-Koper-Porec.
Jeśli ktoś chce o coś zapytać - służę w miarę możliwości.

W sobotę po południu ruszam do Rovinja zatem skorzystam :) Jak wygląda odcinek:
1) Cieszyn-Povazska Bystrica (nawierzchnia, utrudnienia, ruch, itd.) ?
2) Bratysława-Vosendorf? Czy w Bratysławie znaki kierują na przejście w Bergu czy na Jarovcach i którą trasą dojechałaś do A4? Na co kierować się w Schwechat, żeby skorzystać z S1?
3) Maribor-Koper (roboty na autostradzie, itd.)
4) Gdzie przekraczałaś ganicę SLO/HR?

Pozdrawiam
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.07.2006 09:03

Do Rovinja ... Cudeńko. Zazdroszczę Ci !
Ale po kolei. Tak, droga za Cieszynem w Czechach jest ciągle w przebudowie ale oprócz kiepskawej nawierzchni i remontu małego mostka na którym ruch jest wahadłowy jedzie sie płynnie. Może niespecjalnie szybko ale może być. W tamtą stronę mostek przytrzymał nas na 15 min. a z powrotem może 3 min.
Z tym drugim pytaniem to trochę problem bo nie jestem aż tak oblatana. W tamtą stronę jechaliśmy po prostu patrząc na znaki i tam gdzie był Wiedeń tam jechaliśmy. Z tego co teraz widzę na mapie trasa pokierowała nas na Javorce. Gdy wracaliśmy również szukaliśmy Bratysławy i przejścia SK. Tym razem trasa powiodła nas przez Berg. Z tym, że skręt w prawo z autostrady na Bratysławę i SK jest słabo oznaczony i tak naprawdę to pomoógł nam przypadkowy polski samochód, za którym podażaliśmy. Tak pewnie pojedzie każdy niedoświadczony (jak my).
Na trasie Maribor - Koper żadnych robót nie ma, natomiast było to najgorsze przejście (tzn. trochę za) podczas całej jazdy tak tam jak i z powrotem. Szczególnie tam. Pod górę na jedynce w 37 st. C. Korek okropny. 5 km ok. 1,5 godz. I co chwila stojąca na poboczu pomoc drogowa czekająca na zarobek.
Tam są w niedalekiej odległości od siebie dwa przejścia - my skorzystaliśmy z tego główniejszego.
Aha, i jeszcze jedno. Na trasie szybkiego ruchu do Puli ustawiono nowy (chyba bo wczesniej nigdzie o nim nie czytałam) punkt poboru opłat MIRNA (koło rzeki) - 14 kun. Można go objechać jadąc przez Umag - ale po tylu godzinach jazdy chyba nie warto.
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 11.07.2006 12:12

Dzięki za informacje. Też się zastanawiam, z którego przejścia SLO/HR skorzystać, chociaż biorąc pod uwagę, że tą granicę będę przekraczał nad ranem, ok.4.00-6.00, mam nadzieję, że o tej porze nie powinno być korków.

Pozdrawiam
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.07.2006 12:29

Zdecydowanie tak. My przekraczaliśmy ok. 13 w sobotę (bo przedtem Postojna). Ale gdy jechaliśmy do Wenecji i przekraczaliśmy ok. 7 rano to było ok. Więc ok. 4 to pewnie bedzie luzik.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone