Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Cieszyna.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 12.06.2006 19:43

to bardzo dobre rozwiązanie ,na dzień dzisiejszy na tej trasie remonty są tylko w katowicach.katowice-skoczów trasa super tylko żory w koleinach(pare km)
skoczów-cieszyn nówka autostrada
polecam.pozdr. :wink:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 12.06.2006 19:52

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem można darować sobie przejazd drogą nr 938 (Pawłowice-Cieszyn) i pojechać tak: Sosnowiec - Katowice - Mikołów - Żory - Pawłowice - Skoczów - Cieszyn... omijając w ten sposób nadal remontowany odcinek Bielsko Biała - Skoczów...
I tylko tak.Od węzła w Skoczowie masz około 1000do1500 do ekspresówki na Cieszyn,chyba że jedziesz wcześnie rano to i przez Bielsko nie masz śię czego bać .Pozdrawiam :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 17.06.2006 10:29

Wielkie dzięki za info. Tak też będę jechał, wcześnie rano ale to od siebie wyjeżdżam, także przejazd przez Bielsko Białą sobie daruję.
Pozdrawiam :P
pijak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pijak » 21.06.2006 07:17

Witam. Będziemy jechali z Warszaway, katowicką w sobotę wieczorem - ok. 23-24 w okolicach Katowic. Zastanawiam się: przez Bielsko czy Mikołów lepiej? Czy o tej porze warto jeszcze objeżdżać Bielsko (może jest mały ruch i nie warto) a jeśli przez Mikołów - którędey tam jechać z katowickiej - czy są dobre oznaczenia, czy wjeżdżam w miasto (światła). Poradźcie proszę.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.06.2006 07:40

To jedziemy z tego samego miejsca w prawie tym samym czasie. Też pytałam jak najlepiej do Cieszyna i mieszkaniec Śląska wybił mi z głowy Bielsko. Napisano mi to:

Roboty są między Bielskiem a Skoczowem - to jest w ciągu drogi nr 1 (Gdańsk-Cieszyn), tyle że przez Bielsko jeżdżą ludzie niezorientowani w temacie (daleko i okrężnie) - inni w Katowicach zjeżdżają na drogę do Skoczowa, a stamtąd dopiero na Cieszyn (albo nawet wcześniej w Pawłowicach skręcić na drogę do Cieszyna).

A tak przy okazji to na czym polega wyższość trasy przez Wiedeń niz przez Bratysławę lub odwrotnie. Czy różnica polega tylko na tym, że jadąc przez Czechy trzeba zapłacić winietkę i potem jechać przez miasto Wiedeń a przez Bratysławę nie płacimy za czeską winietkę za to nadkladamy iles tam km ? Michelin podpowiada trasę przez Bratysławę i mimo, że jest dłuższa pisze, że krócej się tędy jedzie. Jakie jest Wasze zdanie ?
Aha i czy jadąc przez Bratysławę jedziecie w stronę Wiednia tylko tak dołem czy jakąś boczną drogą do Graz ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 21.06.2006 08:54

pijak napisał(a):Witam. Będziemy jechali z Warszaway, katowicką w sobotę wieczorem - ok. 23-24 w okolicach Katowic. Zastanawiam się: przez Bielsko czy Mikołów lepiej?

Przez Mikołów - tyle że uważaj na suszarkowców, bo łapią.

pijak napisał(a): Czy o tej porze warto jeszcze objeżdżać Bielsko (może jest mały ruch i nie warto) a jeśli przez Mikołów - którędey tam jechać z katowickiej - czy są dobre oznaczenia, czy wjeżdżam w miasto (światła). Poradźcie proszę.

Ze Stolycy jedziesz standardowo na Wrocław, dalej od okolic Piotrkowa drogą nr 1 na Katowice. W Siewierzu pozostajesz na drodze nr 1 (nie skręcasz na drogę 86 do Katowic). Dalej na węźle Brzęczkowice zjeżdżasz z drogi nr 1 na autostradę A4 w kieruku Wrocławia. W Katowicach skręcasz z autostrady A4 na drogę 81 w kierunku Skoczowa.
W Pawłowicach odbijasz w prawo na drogę 938 (na Cieszyn). Na samym wjezdzie doCieszyna wracasz na drogę nr 1 i juz po kilometrze jesteś w Czechach.
Jeśli jedziesz dalej w kierunku Zyliny to uważaj na nawierzchnię na drodze.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 21.06.2006 09:04

Potter napisał(a):A tak przy okazji to na czym polega wyższość trasy przez Wiedeń niz przez Bratysławę lub odwrotnie. Czy różnica polega tylko na tym, że jadąc przez Czechy trzeba zapłacić winietkę i potem jechać przez miasto Wiedeń a przez Bratysławę nie płacimy za czeską winietkę za to nadkladamy iles tam km ? Michelin podpowiada trasę przez Bratysławę i mimo, że jest dłuższa pisze, że krócej się tędy jedzie. Jakie jest Wasze zdanie ?

Ponadto na minus w wariancie czeskim masz "rewelacyjne" oznaczenie dróg. Zwłaszcza w nocy parokrotne pogubienie się masz jak w banku ;)

Potter napisał(a):Aha i czy jadąc przez Bratysławę jedziecie w stronę Wiednia tylko tak dołem czy jakąś boczną drogą do Graz ?

Ja CK Miasto Wiedeń omijam.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.06.2006 09:15

jdubowski napisał(a):
pijak napisał(a): W Siewierzu pozostajesz na drodze nr 1 (nie skręcasz na drogę 86 do Katowic). Dalej na węźle Brzęczkowice zjeżdżasz z drogi nr 1 na autostradę A4 w kieruku Wrocławia.

Widzę ciemność. Zawsze jak jedziemy do Krakowa z Warszawy to oczywiście przez Katowice i droga sama prowadzi. Nie wiem czy wjeżdżamy na tę 86 czy nie. To mam teraz normalnie wjechać do Katowic czy jak ? Patrzenie na mapkę okolic Katowic przyprawia mnie o zawrót głowy. Mógłbyś może jakoś jaśniej dla blondynki ? Jak wjadę do Katowic od Warszawy to gdzie te Brzęczkowice bo nic nie widzę ?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.06.2006 09:17

Ponadto na minus w wariancie czeskim masz "rewelacyjne" oznaczenie dróg. Zwłaszcza w nocy parokrotne pogubienie się masz jak w banku

Tzn. przez Bratysławę ...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 21.06.2006 09:49

Potter napisał(a):
jdubowski napisał(a):
pijak napisał(a): W Siewierzu pozostajesz na drodze nr 1 (nie skręcasz na drogę 86 do Katowic). Dalej na węźle Brzęczkowice zjeżdżasz z drogi nr 1 na autostradę A4 w kieruku Wrocławia.

Widzę ciemność. Zawsze jak jedziemy do Krakowa z Warszawy to oczywiście przez Katowice i droga sama prowadzi. Nie wiem czy wjeżdżamy na tę 86 czy nie. To mam teraz normalnie wjechać do Katowic czy jak ? Patrzenie na mapkę okolic Katowic przyprawia mnie o zawrót głowy. Mógłbyś może jakoś jaśniej dla blondynki ? Jak wjadę do Katowic od Warszawy to gdzie te Brzęczkowice bo nic nie widzę ?

Generalnie to ma niewielkie znaczenie (zakładając że jest godz. 23.00) czy wjeżdżacie na 86 czy nie - zarówno 86 jak i 1 krzyżują się z A4, więc ważne jest by wypatrywać strzałek na autostradę w kierunku Wrocławia. I tam skrecić...

A Brzeczkowice to taki węzeł niedaleko placu poboru opłat o tej samej nazwie...
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 21.06.2006 10:05

...przecież zostało wytłumaczone powyżej...jedziesz drogą nr 1, skręcasz w A4 w stronę Katowic i po paru km skręcasz na drogę nr 81...również w tym roku skorzystam z tej trasy...ja zawsze jednak jeżdzę przez Czechy...tym razem w drodze powrotnej chyba wybiorę drogę przez zachodnie Węgry i Bratyslawę...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.06.2006 11:20

Ok, ok, don' kill me please. Już wszystko wiem. Jak widać z forum korzystają też "rozumujący inaczej" czyli wolniej - czytaj: ja. :wink:
pijak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pijak » 22.06.2006 00:07

Dzięki wielkie za pomoc i bardzo precyzyjny opis :)))
Pozdrawiam już prawie z chorwacji ;)
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 22.06.2006 14:22

Przed godziną wróciłem z Cieszyna. Trasa Skoczów - Cieszyn jest naprawde extra.Postarały sie chłopy. :wink:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 22.06.2006 18:40

Zibuś napisał(a):Przed godziną wróciłem z Cieszyna. Trasa Skoczów - Cieszyn jest naprawde extra.Postarały sie chłopy. :wink:

A jak wygląda trasa Cieszyn, Trinec, Cadca, czy cos poprawili, czy tak jak zwykle w porywach 50km/h
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone