Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Chorwacji - odcinek w Słowenii, Postojna -Rupa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fox700912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fox700912 » 04.06.2011 16:59

Czy może ktoś jechał do Chorwacji przez Ljublijane?
Jest tam potem taki odcinek Postojna - Rupa, ...nie jest to autostrada i trochę mam obiekcje czy jechać ta droga.

Ja jadę z Gryfina koło Szczecina, wiec przez Niemcy. Praktycznie mamy dwie możliwości: jedna przez Ljubljane, druga z powrotem przez Maribor.

Zawsze to inna trasa i atrakcje.

Mam jedynie tylko jeszcze wątpliwość odnośnie tego odcinka (nie autostrady)

Może ktoś jechał i może się podzielić uwagami co do czasu przejazdu i korków.

Mariusz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2011 19:53

Witaj!
Spokojna droga - z miłymi dla oka widokami, przejazdy przez miasteczka szybkie bez przeszkód. "Gładki" asfalt. W jednej z miejscowości (muszę przypomnieć sobie nazwę), prywatne muzeum sprzętu wojskowego - warte odwiedzenia, wiele ciekawych eksponatów.

Pozdrawiam :wink:
fox700912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fox700912 » 04.06.2011 20:18

Marmor napisał(a):Witaj!
Spokojna droga - z miłymi dla oka widokami, przejazdy przez miasteczka szybkie bez przeszkód. "Gładki" asfalt. W jednej z miejscowości (muszę przypomnieć sobie nazwę), prywatne muzeum sprzętu wojskowego - warte odwiedzenia, wiele ciekawych eksponatów.

Pozdrawiam :wink:

Naszym celem jest wyspa CIOVO,.... zaplanowałem dwie różne drogi.

Do Trogiru zaplanowałem właśnie drogę przez POSTOJNA, a z powrotem do domu przez MARIBOR.

Obie drogi są takie same pod kątem czasu podróży i odległości.

A jak przejście graniczne? Nie było korków? Kiedy jechałeś? jeśli moge zapytać.

Mariusz
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 04.06.2011 20:51

Witam

Także interesowałem się drogą Postojna - Rupa oraz przejściem Rupa. Poniżej masz linka do mojego postu oraz niestety tylko jednej odpowiedzi. Zapodaj w szukaj hasło: Rupa lub Postojna - znajdziesz dzięki temu wiele przydatnych informacjii

forum/viewtopic.php?t=32005&highlight=rupa
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2011 20:52

Ostatnie kilka razy czerwiec i wrzesień. Bez korków, na drogach pusto - tylko niewielki ruch lokalny. Przed granicą z CRO po słoweńskiej stronie musisz uważać na kontrolę radarową! Miły, starszy policjant (stoi zawsze!!!) "strzela" laserowym radarem do wszystkich samochodów z "obcymi" tablicami (chyba czeka tam na emeryturę!), ograniczenie chyba do 30! Samo przejście bez problemów: 2 - 4 samochody; celnicy po jednej i drugiej stronie pracują bardzo sprawnie. Trudno powiedzieć jak wygląda to w sezonie! Ogólnie OK!

Pozdrawiam!
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.06.2011 07:19

Przez Rupa nawet w sezonie bez kolejki. Unikaj przejścia Macejl tj. na kierunku Zagrzeb-Ptuj(Maribor), zawsze zapchane a w sezonie to jest katastrofa.
Drugim taki zapchanym w sezonie przejściem jest Bregena. Obydwa te przejścia obsługują ruch z pólnocno-zachodniej Europy. Tu masz link do kamerek, warto pooglądać w godzinie i dniu tygodnia o której będziesz na danej granicy.
http://map.hak.hr/
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 05.06.2011 07:50

przejście w Macelj dnia 15września o godzinie 3w nocy podjechałem, było pusto - nikogo tylko celnicy w budkach - pokazalem paszporty przez szybe i machnal reka zyczac szerokiej drogi i informujac, ze na stacji pierwszej dl amnie jest policja jakby bylo "klopoty"
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.06.2011 08:46

bezelek_89 napisał(a):przejście w Macelj dnia 15września o godzinie 3w nocy podjechałem, było pusto - nikogo tylko celnicy w budkach - pokazalem paszporty przez szybe i machnal reka zyczac szerokiej drogi i informujac, ze na stacji pierwszej dl amnie jest policja jakby bylo "klopoty"

15 wrzesień to po sezonie głównym więc nie porównuj do okresu 25 czerwiec - 25 wrzesień. Skoro fox700912 pyta o korki to jedzie w pełni sezonu.
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 05.06.2011 09:04

Jechałem tą drogę trzy lata temu w połowie lipca, sobotnim popołudniem. Miłe wytchnienie po kilku godzinach autostrady i bocznych dróg w remoncie (jechałem z Hvaru przez Split, na wysokości Zadaru odbiłem na Obrovac-Gracac i dalej starą jedynką, by remontowaną i czasami będącą w całkowitym niemal zaniku 52 wrócić na autostradę w Otocacu, a wszystko to po to, by zaliczyć troć nieopodal Plitvic, zaopatrzyć się wgenialne tamtejsze miody oraz uniknąć gigantycznego korka na dojeździe przez jednoczęściowym wtedy jeszcze tunelem Sveti Rok). Jazda 60-70 km/h, więcej nie bardzo się da, bo trochę zakrętów i sporo terenu zabudowanego. Z tego, co pamiętam, to jakość nawierzchni co najmniej przyzwoita.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone