Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga 86: Rajka - Mosonnam... autostrada/winietka pytanie.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 04.08.2006 13:43

Witajcie,
Mam pytanie o fragment autostrady jak wjezdza sie z autostrady w slowacji na wegry.
W zeszlym roku tam jechalem i zaraz w Rajce zjechalem na lokalna droge zeby nie placic wegierskiej winietki. Pisza tutaj ze przejazd fragmentem autostrady M15 (ten kawale autostardy z Rajki do autostrady Wieden - BUdapeszt jest bez opłaty). Jezeli tak jest w rzeczywistosci to jak jechac:

W Rajce na autostrade a potem pierwszy zjazd na Mosonmagyarovar?
Czy wegrzy oznaczaja jakos autostrady "bez poplatku"
Pozdrawiam
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 04.08.2006 15:30

już parę razy o tym pisłam.W bratysławie kierować sie na gyor,a potem na E-65 Csorna,tam bedzie zjazd z autobany.Ten odcinek jest za friko.Można spokojnie jechać;-)
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 04.08.2006 15:58

Dziekuje za odpowiedź
Z Bratyslawy to wiem jak na Rajke to wiem jak. (W zeszlym roku stawalem nad ranem na kilku stacjach na odcinku Cadca - autostrada w SK i chcialem kupic winietke - wszedzei slyszalem ze "ne natlacili", w koncu na przejsciu w Rajce (koniec autostrady SK) pan policjant pyta a gdzie winieta i ja mu na to "ne natlacili")

Wjezdzam na autostrade w HU i ile mniej wiecej moge nia jechac, wyglada mi to tak ze dobijam do M1 i od razu zjezdzam w Mosonmagyaronar? Nie wyglada mi na to zeby tam po drodze byly inne zjazdy.
mocarz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mocarz » 04.08.2006 16:46

Nie duzy odcinek, ale zjazd na 86 jest dobrze oznaczony. Uważaj na wegrzech na ich ograniczenia. Miejscowi jadą tak jak pokazują znaki. Jak masz CB to możesz pytać kolegów z TIR-ów i troszke podgonić.
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 05.08.2006 16:50

bardzo proszę...ale zastanawiam się czy koniecznie musisz na Rajkę......to nowe ,przejscie jest o niebo lepsze i szybsze. Tutaj forumiacy pisali że były przypadki że z Rajki celnicy cofali na to nowe przejście.W bratysławie obierz kierunek na Gyor (o z dwona kreseczkami) a wylądujesz na tym nowym przejściu
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 04.02.2007 13:13

Zajrzyj na stronę:
http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Map&c=14118
Ja do tej pory jeżdziłem przez Maribor ale coś mi się wydaje, że w tym roku pojadę przez H. Jak skorzystasz z np. Michelina lub autorout 2007 to zobaczysz wszystkie zjazdy.
Na mapie w dołączonym linku widać, że Bratankowie planują budowę drogi nr 86 na odcinku Csorna-Autostrada M15.
Myślę, że wolniejsza jazda przez "krajówki" na Węgrzech i tak będzie lepsza niż stanie w korkach od Mariboru do granicy z Cro. A że znów wyjadę w piątek więc niczego innego się nie spodziewam niż stanie w korkach. :(
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 04.02.2007 22:54

temat, był już wielokrotnie wałkowany. Poszukaj w archiwum. W wielkim skrócie - odcinek autostrady pomiędzy M15 a drogą "86" jest BEZPŁATNY.
Pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 09.02.2007 11:16

Lider16 napisał(a):temat, był już wielokrotnie wałkowany. Poszukaj w archiwum. W wielkim skrócie - odcinek autostrady pomiędzy M15 a drogą "86" jest BEZPŁATNY.
Pozdrawiam

A tutaj:

http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish (plik pdf)

jest pokazany "czarno na białym" ten bezpłatny odcinek.
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 26.02.2007 10:59

A jak jest z płatnością na odcinku autostrady Z Nagykanitzy do przejścia na granicy w Letenye? To też krótki odcinek, a te znaczki na mapce nie do końca dają mi jasność...
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.02.2007 11:16

Tam nie ma jeszcze autostrady. Jest dobra droga, którą w kwadrans przelecisz, tylko często tam policja używa suszarek i trzeba uważać

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone