Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drinki z Rakiją?

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 07.08.2009 10:16

Podczas pobytu na półwyspie peljesac w jednej z tamtejszych winiarni, bardzo miła właścicielka powiedziała mi ze oni pija rakije w następujący sposób: najpierw wkładają do ust kawałek czekolady i gdy on się delikatnie rozpuści to dopiero wtedy piją kieliszek rakiji. Nie próbowałem tego sposobu bo jakoś nie było okazji. Słyszeliście coś o tym?
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 07.08.2009 10:33

dziś spróbuję :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.08.2009 10:43

Ale którą czekoladę wybrać, jaki smak :?:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 11.08.2009 18:02

jakos wole rakije w czystej postaci, wymieszana i tak pachnie bardzo intensywnie
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 11.08.2009 18:08

gdzieś ktoś powiedział......rakija tylko z piwem wymieszana.....

wczoraj zrobiłem...porażka

ani rakija ani piwo :roll:
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 03.09.2009 19:57

aga717 napisał(a):Rakija gruszkowa , lód ,mleko. Kto pił ten wie, malibu niech się schowa.

Prawdę rzecze, gruszkowej Jej dać!!!! :D :D :D
Mogę tylko dodać, że można tutaj ewentualnie "dosypać" kieliszeczek zwykłego alkoholu, gdyby ktoś chciał mieć tę miksturę "forte".
Ja sam wolę czyste alkohole, ale ten wynalazek zaiste jest smaczny.
Pozdrowionka
ivan klasnić
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ivan klasnić » 10.09.2009 16:28

rakija najlepiej wchodzi pod zimnego arbuza :D
polecam
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 10.09.2009 18:05

ivan klasnić napisał(a):rakija najlepiej wchodzi pod zimnego arbuza :D
polecam

Zgadzam się.
Długo szukałem sposobu na rakiję i najbardziej podchodzi mi czysta z zimnym arbuzem na zagrychę. Pychotka. Jakoś nie podeszłą mi ani z colą, ani z sokami różnymi, ani rozcieńczona wodą kryminalną (grzech tak robić).
Tylko w pełnej mocy i smaku zagryzana arbuzem!

Pozdrawiam.
RAFAKKO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) RAFAKKO » 10.09.2009 18:22

Z arbuzem jest miodzio !.
Kupujemy arbuz , wkładamy do lodówki na całą noc i idziemy spać . Rano wyjmujemy zimny arbuz i zimną rakiję z lodówki ,odkrawamy górną część - "czapkę" z arbuza .W pozostałej , większej części za pomocą miksera albo jakiegoś bełkotnika mieszamy i rozbijamy miąsz , wlewamy rakiję wrzucamy parę kostek lodu , przkrywamy odciętym dekielkiem,zabieramy naszego przyjaciela pod pachę i idziemy się nim raczyć na plażę . Miodzio - polecam .
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 10.09.2009 18:28

W taki sposób... hmm... a mi się już rakija skończyła i w tym roku raczej nie spróbuję.

A ja pospolicie zagryzałem...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.09.2009 18:44

Dla mnie też rakija tylko czysta. Ale wczoraj sobie zrobiliśmy gruszki z działki pokrojone na kawałeczki, mocno podlane gruszkową rakiją którą właśnie przywiozłem z Serbii, wstawione do lodówki żeby się przegryzły. Miodzio, dziś powtarzamy ten manewr.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.09.2009 21:15

Arbuza nie lubię, rakiję tak. We wtorek wyruszam do Cro, zapewne coś podegustuję. Przywiezioną do domu wleję w beczkę dębową, po kilku tygodniach nabiera szlachetnego smaku i aromatu, lekko łagodniej. Niczym nie rozcieńczam.
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka