Nefer napisał(a):Dobry wieczór,
z przyjemnością będę zaglądał do relacji z Drezna, w którym nigdy moja noga nie stanęła .
Witam Cię Nefer.
Może moja relacja spowoduje, że zapragniesz tam dotrzeć.
dhmegi napisał(a):W 2004 roku Drezno wraz z doliną Łaby zostało wpisane na listę zabytków UNESCO. Niestety od 2009 roku na tej liście już nie widnieje.
.........
Czy Drezno na tym straciło. Chyba nie. W dalszym ciągu przyjeżdża tutaj bardzo wielu turystów.
dhmegi napisał(a):UNESCO nie przekonały żadne argumenty i spełniło swą groźbę, skreślając w 2009 roku Drezno wraz z Doliną Łaby z listy zabytków. To pierwszy taki przypadek karnego skreślenia obiektu z Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Lednice napisał(a):Co do listy UNESCO, to bardzo dziwna lista.
Nie ma niej np. jaskini w Postojnej, amfiteatru w Puli, starego miasta w Rovinj,
a to wszystko turystyczna ekstraklasa
walp napisał(a):dhmegi napisał(a):UNESCO nie przekonały żadne argumenty i spełniło swą groźbę, skreślając w 2009 roku Drezno wraz z Doliną Łaby z listy zabytków. To pierwszy taki przypadek karnego skreślenia obiektu z Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Pierwszy w Europie, bo wcześniej, w 2007 roku ze swojej listy UNESCO skreśliło rezerwat oryksa w Omanie,
na skutek decyzji sułtanatu, który zmniejszył o 90% powierzchnię tego rezerwatu.
walp napisał(a):
Najważniejsze, że na liście są Lednice.
dhmegi napisał(a):Ale żeby nadrobić to niedopatrzenie poszperałam trochę w internecie i znalazłam ten artykuł http://metro.gazeta.pl/Lifestyle/56,135224,14546037,Drezno__Oman___miejsca_skreslone_z_list_UNESCO__Dlaczego_.html, który mówi nie tylko o miejscach skreślonych w listy UNESCO, ale także o tych zagrożonych usunięciem (np. Pompeje czy Machu Picchu)
Lednice napisał(a):dhmegi napisał(a):Ale żeby nadrobić to niedopatrzenie poszperałam trochę w internecie i znalazłam ten artykuł http://metro.gazeta.pl/Lifestyle/56,135224,14546037,Drezno__Oman___miejsca_skreslone_z_list_UNESCO__Dlaczego_.html, który mówi nie tylko o miejscach skreślonych w listy UNESCO, ale także o tych zagrożonych usunięciem (np. Pompeje czy Machu Picchu)
No, ten artykuł w zasadzie niczego nie wyjaśnia, tylko zaciemnia sytuację.
Lednice napisał(a): Z tego, co ja wiem, to każdy kraj sam zgłasza kandydatury i to jest najważniejsze.
np. Chorwacja Rovinj nie zgłosiła, a amfiteatr w Puli sama wycofała,
z tego co ustaliłem
Rezultat jest taki, że Bułgaria ma więcej obiektów na liście UNESCO
Proporcje powinny być 2:1 na korzyść Chorwacji Chorwacja ma o wiele więcej ciekawszych miejsc.
Obiekty, które na liście UNESCO są, na pewno na to zasłużyły.
Ale moje pytanie dotyczy tego, czemu nie ma tam innych miejsc, czasem jeszcze ciekawszych
I na to na razie odpowiedzi nie znalazłem
Lednice napisał(a):Skreślenie z listy Drezna za budowę ładnego mostu, kiedy w centrum miasta nadal straszą szpetne enerdowskie bloki, to jest coś dziwnego
dhmegi napisał(a):Jeśli o mnie chodzi, to gdy chcę zobaczyć jakieś miejsce i stać mnie na podróż, to tam pojadę tam nawet wtedy, gdy nie figuruje on na liście UNESCO. Tak jak napisałeś, jest na świecie wiele miejsc, które powinny się na liście UNESCO znaleźć, ale ich tak nie ma, a ja nie będę z tego powodu rezygnować z podróży w te miejsca.
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe