napisał(a) majkik75 » 12.07.2021 19:41
No to zaczynamy.
Tytułem jeszcze wspomnianej Holandii. Miała być Haga i Rotterdam. Chciałem sprawdzić jak to jest nad morzem holenderskim a przy okazji pozwiedzać chcieliśmy te przepiękne miasta. Ale niestety do ostatnich chwil w Holandii ilość zakażeń była wyższa niż właśnie np. w Niemczech. Na mapce
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/ ... e-movement do tej pory jest większość obszaru "żółta" ... Także fajny apartament zarezerwowany nad samym brzegiem morza w Hadze musiałem odwołać i weszła "opcja 2" czyli trasa po Niemczech. Czasem dalej zwanych przeze mnie w relacji "pierwszym światem". Będę potem uzasadniał
Wyjazd był 3 lipca o 6 rano od nas z okolic Łodzi, do Drezna mamy przyjemne niepełne 500 km, więc jesteśmy w sumie z małym dotankowaniem tuż przed niemiecką granicą, o 12.30 pod hotelem. Obecne warunki nie wymagają meldunku wjazdu:
https://www.einreiseanmeldung.de/#/Hotel to już testowany przez nas wiele razy ( w sensie sieć tych hoteli
) a&o Dresden Hauptbanhoff. Koszt za 4 osoby (2 + 2) z śniadaniami i parkingiem za 2 doby wyszedł jakieś 210 Eur, czyli zupełnie ok. W pierwszym świecie funkcjonuje wszystko normalnie tak jak trzeba. Np. wymaga się certyfikatu szczepienia albo testów. Super
My z żoną mamy, dzieci na razie jedno jeszcze za młode, drugie dopiero przez 2 dawką, ale ... tak, testy PCR robi się za darmo w wielu miejscach, np aptekach, punktach testowania czy w tym hotelu. Dla osób z hotelu testy są za free, rejestrujemy się na stronie hotelu na konkretny dzień i godzinę. Szybki teścik, wszystko ok, przychodzi na maila potwierdzenie. Można np. nie prze.olić miliardów na respiratory tylko używać mózgu i np. testować ludzi i wiedzieć kto może funkcjonować w społeczeństwie a kto nie ? [Skrót myślowy - nie bić piany] Kulson, można
Pierwszy świat. Acha, oczywiście każdy ma maseczkę. Wszędzie wewnątrz ma maseczkę. Nie pod nosem, nie z majtek, nie wyrąbane. Ma maseczkę w około 90% przypadków FFP2 - formalnie tylko takie są dopuszczone wg niemieckich zasad do używania. Zakupiłem ich trochę przed wyjazdem, więc jesteśmy przygotowani
No więc szybkie rozpakowanie rzeczy, odświeżenie i ruszamy na miasto
pozdrawiam, Michał