napisał(a) Marko66 » 28.04.2017 12:34
Ciąg dalszy o plażach.
Innym fajnym miejscem jest maleńka plaża do której można dotrzeć schodząc w dół ścieżką, której początek jest obok znaku z nazwą miejscowości Ravni (przepraszam za jakość zdjęcia):
za znakiem w dół prowadzi taka ścieżka:
po kilku minutach pomiędzy drzewami widać już Jadran:
i jest plaża:
Jest to maleńka kilkuosobowa plaża, na której po południu króluje cień. Po lewej stronie nad zatoką jest stary bunkier, częściowo wykorzystany przez kogoś na schowek:
spod bunkra plaża wygląda tak (zdjęcie z telefonu):
A to kilka innych zdjęć tej plaży:
Do tej plaży można też dotrzeć schodząc drogą obok białego krzyża kierując się znakami:
Przy czym schodząc od białego krzyża, można z drogi skręcić w lewo i dotrzeć do plaży opisanej wcześniej albo skręcić w prawo i dotrzeć do kilku małych zatoczek, a nawet do głównej plaży w Ravni.
To rozwidlenie o którym mowa powyżej:
Droga w lewo to wąska ścieżka do plaży z bunkrem, a w prawo szeroka droga:
Codziennie chodziłem rano na spacery z moimi psami, które później zostawały w klimatyzowanej bazie a my wyruszaliśmy na plażę. Każdy poranny spacer to odkrycie czegoś nowego, ale do jednej plaży niestety nie dotarłem. Oglądałem jej zdjęcia w Googlach dopiero po powrocie i pomyśleć, że miałem ją w zasięgu około 10 minutowego spaceru, ale jakoś nigdy nie trafiłem na ścieżkę do niej prowadzącą. Tak wygląda ta plaża (zdjęcie z willanovka.at):
W tym roku znowu jedziemy do tego samego apartmanu i na pewno jednym z pierwszych wyzwań dla mnie, będzie znalezienie dojścia do tej plaży.
A co znajdziemy idąc od białego krzyża w prawo opiszę w następnym odcinku.
- Załączniki:
-