Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Draśnice 2011 - mieścinka nieodkryta

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 12.03.2012 11:11

Andy_n
Może źle to ujęłam. Nie chodziło mi o to, że Draśnice są nudne. Nie byłam tam więc tym bardziej nie mogłabym krytykować. Chciałam napisać, że właśnie lubię spokój ale nie lubię nudy i dlatego, dzięki Waszym opisom, przekonałam się Draśnice to dobre miejsce dla nas na wakacje i zamierzam tam pojechać w najbliższe wakacje. Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, czasami tak się zdarza, że człowiek co innego ma na myśli a co innego wynika z jego słowa pisanego.
Czekam na dalsze relacje z podróży. Pozdrawiam.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 12.03.2012 12:14

Joanna22 napisał(a):Ja też czytam tą relację z zainteresowaniem. Właśnie dziś lub jutro muszę podjąć decyzję czy jechać do Draśnic. Szukam czegoś dla 3 osób i znalazłam Apartament Gabriela:
http://www.apartmanisulentadrasnice.com ... abriela/69
Poznałam go na prezentowanych wcześniej zdjęciach lotniczych Draśnic. Sama miejscowość budzi we mnie mieszane uczucia, jest taka "pustynna" w porównaniu z wcześniej odwiedzanymi (jedziemy 4-ty raz do Chorwacji). Tym bardziej cieszę się, że mogę poznać opinię kogoś kto tam był i jest zadowolony. Dzięki temu może się zdecydujemy :lol: Jednocześnie jeśli ktoś kojarzy te apartamenty, to proszę o opinię. Pozdrawiam wszystkich zasiadających w czytelni.

Super relacja. Czytam i oglądam z zaciekawieniem. Natomiast jeżeli mogę coś doradzić koleżance Joannie22, to ja bym się na jej miejscu jeszcze zastanowił, szczególnie jeżeli na 100% nie jest przekonana. Być może teraz wygląda to inaczej, ale w 2006 r. stacjonowaliśmy w odległości spaceru od Drasnic i powiem szczerze, że nie miałem jakiś szczególnie pozytywnych odczuć. Oczywiście są różne gusta i na pewno wielu Cromaniakom będzie się podobać.
Ja, pomimo, że preferuję raczej spokojne lokalizacje, to akurat Drasnic bym nie wybrał. Nawet na Rivierze M. są o wiele fajniejsze miejsca.
Pozdrawiam
K
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 12.03.2012 14:54

Ta ryba to chyba wszechobecna makrela.
W moim mieście , na targu też można kupić "świeżą" i ugrilować, ale to nie to samo, co złowiona w Jadranie...
agapipi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapipi » 12.03.2012 19:22

Ja tez sie wybieram w tym roku do Drasnic i tez do Apartamentów Gabriela niestety przesłanie zaliczki w euro od miesiaca stwarza mi nielada kłopot az jest to pomału smieszne .Gospodyni najpierw wymysliła w list? a potem dała taki numer konta ze mój Bank go nie zna i co tu rozumiec.Wyglada na to ze pojade w slepo .Moze jakies pomysły bo nie bedzie kwatery wiecznie trzymac.Wester Union odpada zdziercy;)
Dzieki za relacje az cieplej sie zrobiło:)
Joanna22
Globtroter
Apartament GABRIELA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 12.03.2012 20:59

Mnie gospodyni też zaproponowała wysłanie zaliczki przez pocztę. Byłam pytać i nie zamierzam tego wysyłać listownie tylko na poczcie wypełnia się polecenie przekazu pocztowego. Wpłacasz równowartość zaliczki w euro przeliczoną na złotówki wg kursu banku handlowego z danego dnia. Opłata wynosi 16 zł. za przekaz do 500 zł. z potwierdzeniem odbioru. My mamy zaliczki 50 euro więc się spokojnie zmieścimy w tym limicie. Jeszcze tego nie wpłacałam ale pytałam na infolinii i zabrałam z poczty druczek. Nigdzie nie było to problemem. W ubiegłym roku płaciłam z konta ROR w iPKO i opłata wynosiła ok. 120 zł. Pytałam dziś w iPKO i generalnie opłata wynosi 8 zł. + do 15 zł. jeśli ma to być zaksięgowane na koncie wcześniej. Schody pojawiają się jeśli pieniądze przechodzą przez jakiś bank pośredni (a zazwyczaj tak jest) i wtedy dodatkowo płaci się od 80 zł. wzwyż opłaty dodatkowej. Dlatego zamierzam skorzystać z poczty. Potwierdzenie wpłaty zaliczki zeskanuję i wyślę do gospodyni e-mailem, więc nawet jak pieniądze pójdą długo, to będzie miała pewność, że w końcu dojdą. W jakim terminie się wybieracie?
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 12.03.2012 21:28

andy_n ,chyba wiem co masz na myśli pisząc o weryfikacji wiadomości na temat plaży na Bolu . Przypuszczam że mieliśmy podobne odczucia . Słynny ZŁOTY RÓG ....
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 12.03.2012 21:39

andy_n też jestem ciekawa Waszej opinii o tej słynnej plaży. Czy faktycznie uważacie, że jest najpiękniejsza w Chorwacji?
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 13.03.2012 07:57

Joanna22 napisał(a):Może źle to ujęłam [...] Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, czasami tak się zdarza, że człowiek co innego ma na myśli a co innego wynika z jego słowa pisanego

Joanna, daj spokój. Tutaj nikt nie czuje się urażony. Bo niby dlaczego? Naprawdę nic się nie stało.

tygrysek0038 napisał(a):Ta ryba to chyba wszechobecna makrela

Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Niby to wiedziałem, ale potrzebowałem potwierdzenia.

krombocher napisał(a):Być może teraz wygląda to inaczej, ale w 2006 r. stacjonowaliśmy w odległości spaceru od Drasnic i powiem szczerze, że nie miałem jakiś szczególnie pozytywnych odczuć. Oczywiście są różne gusta i na pewno wielu Cromaniakom będzie się podobać.
Ja, pomimo, że preferuję raczej spokojne lokalizacje, to akurat Drasnic bym nie wybrał. Nawet na Rivierze M. są o wiele fajniejsze miejsca.

Dzięki krombocher za Twoją opinię. To oczywiście święta racja. Są gusta i guściki. Jedni wolą koty, inni psy. ;-) Każdy Cromaniak od Chorwacji oczekuje spełnienia swoich oczekiwań, tyle że tylko on wie co TO jest.
Zadaniem ludzi, którzy odwiedzili dane miejsce jest tylko opowiadanie gdzie byli, co robili i mówienie o swoich subiektywnych odczuciach. Ostateczną decyzją o wyborze miejsca i tak zawsze podejmujemy indywidualnie z wszelkimi tego konsekwencjami.

agapipi napisał(a):Ja tez sie wybieram w tym roku do Drasnic i tez do Apartamentów Gabriela niestety przesłanie zaliczki w euro od miesiąca stwarza mi nielada kłopot .Gospodyni [...] dała taki numer konta ze mój Bank go nie zna i co tu rozumiec.

Tylko upewnij się, że właściwie podajesz swojemu bankowi numer konta. W Chorwacji właściwa konstrukcja konta to: HRxxxxxxxxxxxxxxxxxxx, czyli HR+19 cyfr. Dodatkowo musisz podać numer Swift .
Czasami dodatkowo Chorwaci podają "ACCOUNT No" (11 cyfr). Ten numer możesz pominąć. Według mnie przelew dojdzie beż użycia "ACCOUNT No". U mnie tak zadziałało dwa razy, a przelew przechodził w 4 dni.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 13.03.2012 08:53

Kolego , ciąg dalszy proszę , bo my czekamy.....

Pozdrawiam i milego dnia życzę .
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 13.03.2012 09:29

Spacer do Złotego Rogu okazał się bardzo trafioną decyzją.
Widoki na morze z perspektywy alejki był zachwycające...
Obrazek

Obrazek

Jedna z plaż mijanych po drodze. W oddali widać słynny rożek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tym ludziom żadna plaża do życia nie jest potrzebna
Obrazek
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 13.03.2012 15:05

Na pewno każdy z nas zetknął się z folderami i zdjęciami promującymi Chorwację, w których na bank prezentowano plażę Zlatni rat.
Szybkie wpisanie tego hasła do Google i mamy tysiące pięknych fotografii.
Dokładnie z takimi oczekiwaniami udawaliśmy się na tą plażę. Ale tak to zwykle bywa, że im oczekiwania bardziej wygórowane, tym trudniej im sprostać.

Powiem krótko: plaża nas nie zachwyciła. Nie było tam piasku, jak niektórzy twierdzili. "Klimatu" też na niej ciężko szukać, bo ilość ludzi skutecznie to utrudniała.
Oczywiście to jest moje subiektywne odczucie. Każdy z Was może mieć inną opinię.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mając chwilę czasu, trochę sobie poplażowaliśmy. Po tej wizycie wiem jedno: plaże w Draśnicach są lepsze, a przede wszystkim maja mniejsze kamyczki, czyt. żwirek.

W drodze powrotnej do portu skorzystaliśmy z taksówki wodnej. Miła i niedroga atrakcja.
Obrazek

Obrazek

Ostatnie zerknięcie na Złoty Róg
Obrazek

Windsurfingowcy
Obrazek

Rzut oka na Bol
Obrazek

Statki w okolicach portu, czekające na swoich pasażerów wypoczywających na plaży
Obrazek

Zmęczeni, ale w sumie zadowoleni dotarliśmy na Vogę. Chociaż muszę powiedzieć, że o mały włos a statek popłynął by bez nas. Zaliczyliśmy takie małe spóźnienie. Powód - drobne zakupy w Konzumie ;-)
Po następnych kilkudziesięciu byliśmy już w Makarskiej.
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 13.03.2012 15:31

Fajne zdjęcia, miło sobie powspominać :D
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 13.03.2012 16:22

Czyli odczucia dotyczące plaży masz dokładnie takie jak my , o czym nawet chyba wspominałam w mojej pierwszej relacji .
Przereklamowana , przepełniona .....
A taxi super , pamiętam jakie wrażenie zrobiło to na naszej czteroletniej wówczas córce .
I też gustujemy w takich mniejszych , kameralnych plażach . Co prawda do Drasnic się jeszcze nie przekonałam , ale w końcu Zivogosce niedaleko....

A możesz napisać , czy w Drasnicach jest jakaś plaża w pobliżu drzew ? ( a może inaczej , drzewa przy plaży ). Bo zjechaliśmy kiedyś do tej mieścinki , ale byliśmy tylko na tej plaży przy budynkach i to nas zniechęciło . A te inne plaże (bo była o trzech mowa jak się nie mylę ) , jak wyglądają ?
agapipi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapipi » 13.03.2012 17:18

Dzieki za info niestety nie działa na elektronicznym przelewie ale zawitam do Banku moze mnie olśnią :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 14.03.2012 08:56

krombocher napisał(a):Drasnic bym nie wybrał. Nawet na Rivierze M. są o wiele fajniejsze miejsca.
Pozdrawiam
K

możesz napisać jakie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży