Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Draśnice 2011 - mieścinka nieodkryta

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 07.03.2012 13:29

Czas na Fish Picknic
Podczas wylegiwania się na plaży w Draśnicach rozmawialiśmy z pewnym gostkiem, który werbował chętnych na rejsy statkiem. Proponował trasę Makarska-Jelsa (Hvar)-Bol(Brać)-Makarska.
Z początku nie byliśmy zainteresowani, bo chcieliśmy wyspę Brać odwiedzić samochodem. Ale po tym jak dowiedziałem się ile kosztowałby nasz przyjemność promu samochodowego, szybo zaakceptowaliśmy propozycję miłego chłopaka (kurczę nie mogę sobie przypomnieć jego imienia :roll: ) Trochę jeszcze o nim: podchodząc do każdego na plaży, rozmowę zaczynał od rozmowy chyba w pięciu językach. Później też sobie nieźle radził w polskim.

Koniec, końcem dogadaliśmy się. Data rejsu umówiona 8)
mikjogi
Plażowicz
Re: Drasnice

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikjogi » 07.03.2012 13:31

Jeszcze nie bardzo wiem, jak tu się poruszać, ale i tak pierwsze koty za płoty......
No i sama nie wiem jak się uchowałam, ale zdjęcia wertuję od paru lat na tym forum, są piękne, aż cieplej na duszy się robi.
Dzięki twojej mapce, chyba już wiem gdzie ta villa (villamargitta.de), poznałam po korcie tenisowym, ale chętnie się upewnię.. Chyba pod górkę będziemy musieli dygać troszkę z plaży.
No nic, ruch to zdrowie.
Przy okazji zapytam, da się tu zjeść jakąś pyszną rybkę? Knajpa chyba będzie???
PS. Twoje zdjęcia są bardzo zachęcające, nasz 8 latek będzie zachwycony plażą.
Pozdrawiam, czekam na jakieś nowe info nt Draśnic, wszystko już wyczytałam i ciągle maałłooooo.......

http://www.drasnice.hr/de/drasniceopcenito.htm[/quote]
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 08.03.2012 10:12

Kontynuujmy rejs

Początek wyprawy zaplanowany na 8:00 w Makarskiej.
Aby zdążyć, z lekkim marginesem na 7:30, musieliśmy wyjechać z domu o 7:00. A to pora raczej "nocna". I pech chciał, że tego dnia nasz szanowny gospodarz, tj. Ivica, zaparkował swojego mercedesa w taki sposób, że uniemożliwił nam wyjazd z parkingu. :x
Na nic zdały się jego poszukiwania. Odwiedziłem chyba wszystkie pomieszczenia gdzie mógłby o tej przebywać. Obudziłem kilku mieszkańców naszego domu. :oops:
Ostatecznie, to żona wzięła sprawy w swoje ręce i poprosiła o pomoc Filipa (z tego miejsca raz jeszcze Ci dziękujemy). Dzięki jego uprzejmości zdążyliśmy przed odpłynięciem statku.Jeszcze nie wiedzieliśmy jak będziemy wracać do domu, ale o tym później.

Nasza "Voga" zapełniała się ludźmi w tempie ekspresowym. Podobnie zresztą wszystkie inne okręty zacumowane przy makarskiej promenadzie.

sąsiednia łódź
Obrazek

Nam przypadło miejsce na świeżym powietrzu bez osłony od słońca.
Pomyślałem sobie, że przynajmniej będziemy mieli niczym nie zasłonięte widoki. No cóż, czas zweryfikował, że nie było to najszczęśliwsze rozwiązanie.
Obrazek

Na początku była lekka mgiełka
Obrazek

Przekonałem się też jaka "ciężka" pracę ma kapitan ;-) Ustawia punkt docelowy i...
... czeka i pali papieroski. Oj ile on tego spalił
Obrazek
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 08.03.2012 12:58

mikjogi napisał(a):Dzięki twojej mapce, chyba już wiem gdzie ta villa (villamargitta.de), poznałam po korcie tenisowym, ale chętnie się upewnię.. Chyba pod górkę będziemy musieli dygać troszkę z plaży.
No nic, ruch to zdrowie.
Przy okazji zapytam, da się tu zjeść jakąś pyszną rybkę? Knajpa chyba będzie???

Niestety Villi Margitty nie widziałem na żywo.
Ale po przestudiowaniu kilkunastu zdjęć wychodzi mi, że to musi być to
Obrazek

Obrazek

Jeżeli dobrze dedukuję i wskazany dom to "ten dom", to do plaży będziecie mieli ok. 200 m. Górką się przejmuj. Po stromiźnie będzie musieli przejść co najwyżej 50m.

Generalnie ładny dom wybraliście. Powiedz jakie tam są ceny za np. A2+2.

W Draśnicach na pewno możesz zjeść pyszną rybkę. Knajpki znajdziesz przy promenadzie.
mikjogi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikjogi » 08.03.2012 13:22

apartamenty na max. 4 osoby (te 50 parę metrów) wynajmuje po 70 Euro i 150 euro wpłacić trzeba wcześniej przelewem - potem te 150 na miejscu odjąć i dopłacić resztę.
Czy polecasz szczególnie jakąś dobrą knajpkę?
Ma też apartament na 4 osoby ale z częściowym widokiem na cmentarz (?) - może taki ma taniej. Te nasze mają widok na morze, basen i Biokovo.

Generalnie ładny dom wybraliście. Powiedz jakie tam są ceny za np. A2+2.
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 09.03.2012 12:23

Podczas rejsu okazało się, że na łodzi było bardzo wielu Polaków. Między innymi był polski chór studencki. Kilka razy nawet prezentowali swoje umiejętności. Było bardzo fajnie i miło. Dzięki za to :D

Już nie pamiętam dokładnie, ale chyba po około 1,5h dopłynęliśmy do portu w Jelsie.
Obrazek

Obrazek

Pełne zadowolenie młodszego :wink:
Obrazek

Pobyt na wyspie mieliśmy ograniczony do jednej godziny, więc dokładnie tyle ile wystarczyło na zwiedzenie miasteczka w promieniu 500m
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji zwróciłem uwagę, jaką popularnością cieszy się to miasteczko. Rotacja z jaką wpływały i odpływały wycieczkowce przyprawiała o zawrót głowy.
Obrazek

Obrazek

Park przy porcie
Obrazek

Obrazek

"Nasza" VOGA
Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 10.03.2012 20:50

I powróciły wspomnienia z przed sześciu lat.....Dziękuję i pozdrawiam .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2012 23:44

Voga , to solidna jednostka pływająca :)

My płynęliśmy znacznie mniejszą , ale to nie miało wpływu na poziom zadowolenia z rejsu :lol:

Nadal pięknie 8) , czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 11.03.2012 15:22

Iwona
Bardzo mi miło, że dzięki opisom i relacji fotograficznej wracają Ci wspomnienia. To tylko dowód na to, że Chorwację zachowałaś w swojej pamięci jako kraj, do którego warto kiedyś wrócić :D

Piotr
Też tak myślę, że nie wielkość ma tu znaczenie :wink:
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 11.03.2012 17:33

Zapisuję się do czytelni :D
Zainteresowanie miejscówką już wzrosło , tylko żeby nie zabardzo :wink:
Czekam na cd , relacje czyta i ogląda się ciekawie więc aż tak ciężkiego pióra chyba nie masz.... :wink:
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 11.03.2012 20:12

Ja też czytam tą relację z zainteresowaniem. Właśnie dziś lub jutro muszę podjąć decyzję czy jechać do Draśnic. Szukam czegoś dla 3 osób i znalazłam Apartament Gabriela:
http://www.apartmanisulentadrasnice.com ... abriela/69
Poznałam go na prezentowanych wcześniej zdjęciach lotniczych Draśnic. Sama miejscowość budzi we mnie mieszane uczucia, jest taka "pustynna" w porównaniu z wcześniej odwiedzanymi (jedziemy 4-ty raz do Chorwacji). Tym bardziej cieszę się, że mogę poznać opinię kogoś kto tam był i jest zadowolony. Dzięki temu może się zdecydujemy :lol: Jednocześnie jeśli ktoś kojarzy te apartamenty, to proszę o opinię. Pozdrawiam wszystkich zasiadających w czytelni.
Albino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Albino » 11.03.2012 21:09

Witam Joanna22 !!
My byliśmy w Drasniczch w 2010r. i było super . Jeżeli szukasz cichej i kameralnej mieściny bez dyskotek i gwaru kurortu to polecam . Jest poczta , sklep , piekarnia i parę knajpek . Z portu w Drasnicach można popłynąć na wyspę Hwar do zatoki Pakomina . Fajna wycieczka na cały dzień do malowniczej zatoczki . Jest możliwość " polatania za motorówką " , jazda na bananie , itp. Piękny widok na góry i kameralna atmosfera miejscowości ma swoje plusy . Oczywiście są to opinie mojej ekipy . Każdy powinien wiedzieć czego szuka na wakacje i jaki wypoczynek mu odpowiada . Pozdrawiam !!!
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 11.03.2012 21:38

Dzięki Albino!
Kolejna osoba polecająca Draśnice. Szukam miejsca na takie właśnie wakacje jak opisujesz: cisza i spokój ale nie nuda. Miła informacja, że z Draśnic można gdzieś popłynąć stateczkiem. Byłam przekonana, że w tym celu będziemy musieli się udać do większych miejscowości. Lubimy dużo zwiedzać a potem wracać na kwaterę i w spokoju, popijają np. Karlovaćko, delektować się widokami.
Serdeczne dzięki :lol:
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 12.03.2012 07:32

Joanna
tak jak napisał Albino "Każdy powinien wiedzieć czego szuka na wakacje i jaki wypoczynek mu odpowiada"
Draśnice są z pewnością "ciche", ale czy nudne? To już tylko subiektywny osąd.

Jeżeli dodatkowo lubicie zwiedzać, to Draśnice wydają się dobrym wyborem. Stąd szybko dojedziecie do południowych miejsc w CRO, ale również można pomyśleć o Mostarze (BiH)
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 12.03.2012 08:12

Po powrocie na pokład, wszyscy pasażerowie otrzymali do wyboru rybkę (ktoś może wie jaka jest nazwa tej ryby?) lub kurczaka, a do popicia buteleczkę wina. Niestety organizatorzy nie pomyśleli, że pasażerami mogą też być dzieci, które gustują w nieco innych napojach. :-(
Obrazek

Drugi fragment rejsu trwał tylko ok. 45 min. Niestety nie zdążyliśmy skończyć tej buteleczki. Ale widziałem, że co sprytniejsi, przed zejściem na kolejny postój chowali flaszeczki do plecaczków... :wink:

BOL
No więc jesteśmy na wyspie Brać w miejscowości Bol. Jeżeli mielibyśmy wierzyć folderom, miejsce to ma najpiękniejszą plażę w Chorwacji. Wkrótce zweryfikujemy jak jest naprawdę.

Po zejściu na ląd mieliśmy możliwość popłynięcia taksówką wodną na tę słynną plażę, ale postanowiliśmy dotrzeć tam na piechotkę (ok. 20 min), delektując się pięknem Brać i Adriatyku.

Droga z portu na plażę jest bardzo przyjemna. Większa jej część stanowi zacieniona alejka. Idziemy sobie, nie spiesząc się szczególnie...
Obrazek

Obrazek

Z kojącego cienia korzystali również właściciele "budek", którzy licznie rozłożyli tam swoje świecidełka i szmatki.
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży