Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Draśnice 2011 - mieścinka nieodkryta

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 15.04.2012 22:24

[quote="andy_n"]Wyprawa na Sveti Jure

Wysokość 1762 m n.p.m. Zwróćcie uwagę, że to "n.p.m." ma w tym wypadku duże znaczenie. Dla porównania z Zakopanego możemy wejść na Giewont (1894 m n.p.m.), z tymże Zakopane położone jest na wysokości 838m n.p.m.
Długość wjazdu, licząc od Tucepi, to ok. 25 km.

W sierpniu (czyli już wkrótce) ponownie będę w Kasteli (obok Splitu), więc postaram się wyjechać na Sveti Jure, zaintrygowała mnie Twoja relacja z wyprawy na nią. Jedno pytanie. Czy Sveti Jure na którym byłeś jest pomiędzy Makarską a Zagwozd, czy też może nad Omisem, bo na google maps znalazłem dwa adresy?
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 18.04.2012 09:13

rafalisko30 napisał(a):postaram się wyjechać na Sveti Jure, zaintrygowała mnie Twoja relacja z wyprawy na nią. Jedno pytanie. Czy Sveti Jure na którym byłeś jest pomiędzy Makarską a Zagwozd, czy też może nad Omisem, bo na google maps znalazłem dwa adresy?

Sveti jure nie ma adresu- to jest szczyt góry. Aby tam wjechać najprościej zacząć wycieczkę od Konzuma w Makarskiej i jechać drogą Vrgoracka (512) pod górę. Dalej powinny być już drogowskazy prowadzące do bramki z opłatą. Później już tylko jest praktycznie jedna droga ok 20km pod górę na sam szczyt

Obrazek
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 27.06.2012 18:08

andy_n napisał(a):Wyprawa na Sveti Jure

W sierpniu (czyli już wkrótce) ponownie będę w Kasteli (obok Splitu), więc postaram się wyjechać na Sveti Jure, zaintrygowała mnie Twoja relacja z wyprawy na nią. Jedno pytanie. Czy Sveti Jure na którym byłeś jest pomiędzy Makarską a Zagwozd, czy też może nad Omisem, bo na google maps znalazłem dwa adresy?

Ja w tym roku również się odważyłem choć w planie był wjazd tylko do Ravna Vlaska 1228, ponieważ żona panicznie się boi takich serpentyn, ale okazało się, że początek trasy jest całkiem znośny.

Po drodze jeszcze knajpka Vrata Biokova no i stwierdziliśmy, że ruszamy dalej, niestety później już żonce nie było do śmiechu, odcinek od Ravna Vlaska jest już bardziej ekstremalny, ale wszystko jest do zrobienia, przed zakrętami tylko klakson bo nie ma szans na zauważenie wcześniej nadjeżdżającego z góry auta. Poniżej mapka z punktami gdzie można sobie zrobić przerwę na relaks i obowiązkowe fotki. No i kilka zdjęć z naszej wyprawy.

Restauracja Vrata Biokova http://vratabiokova.com

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 28.06.2012 08:44

Miło wracać myślami do tego wjazdu) na sv. Jura :P
To są jedne z tych rzeczy, które długo się jeszcze będzie pamiętać.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 28.06.2012 10:33

mam nadzieje ze wypali mi wyjazd na makarska rive i bede chcial zrobic wypad na sv jure i....

widze ze sa 2 drogi na sv. mozecie mi troche te 2 drogi opisac, ktora strasniejsza a jaka spokojniejsza, widokowo
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 28.06.2012 10:54

andrzej.k napisał(a):mam nadzieje ze wypali mi wyjazd na makarska rive i bede chcial zrobic wypad na sv jure i....

widze ze sa 2 drogi na sv. mozecie mi troche te 2 drogi opisac, ktora strasniejsza a jaka spokojniejsza, widokowo

Ta którą zaznaczyłem to jest jedyna, którą można podjechać samochodem, inne trasy to raczej szlaki rowerowe, czy też piesze.
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 28.06.2012 10:59

yabko napisał(a):
andrzej.k napisał(a):mam nadzieje ze wypali mi wyjazd na makarska rive i bede chcial zrobic wypad na sv jure i....

Ta którą zaznaczyłem to jest jedyna, którą można podjechać samochodem, inne trasy to raczej szlaki rowerowe, czy też piesze.

Pewnie pytając o dwie drogi miałeś na myśli ich początki: jedna zaczyna się w Makarskiej (obok dużego Konzuma), druga wjazd w Podgorze (obok stacji benzynowej).
Po kliku kilometrach, jeszcze przed wjazdem na teren Parku Narodowego, te drogi się łączą.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 28.06.2012 11:02

wiec spoko :D

Kuzyn ma Hundaja H1 busa. myslicie ze da rade sie tam zmiescic ??
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 28.06.2012 15:15

andrzej.k napisał(a):wiec spoko :D

Kuzyn ma Hundaja H1 busa. myslicie ze da rade sie tam zmiescic ??

Da radę, jeżdżą tam busy mercedesa o podobnych gabarytach z wycieczkami, jak teraz wjeżdżałem to miałem 3 pod rząd takie na szczęście spotkałem ich Ravna Vlaska a tam jest punkt widokowy i teren do zaparkowania i minięcie się bez problemu. Trzeba tylko pamiętać, aby kierowca miał pewne ręce i spokój ducha :). Powodzenia
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 07.07.2012 16:32

gdzie najlepiej w Drasnicach się zatrzymać samochodem i zacząć szukać apartamentów?
Albino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Albino » 08.07.2012 08:30

Po zjezdzie z Jardanki po około 200 m jest mały placyk ( po prawej jest mały cmentarz ) . Tam rano powinno być trochę miejsca . Drasnice to mała mieścina i śmiało można udać się pieszo w poszukiwaniu apartamentu . Zresztą na tym placyku siedzą tubylcy z ofertami apartamentów , ale nie bierz pierwszego lepszego tylko zobacz kilka propozycji . Ceny , lokalizacja i wyposażenie są różne ( jak wszędzie ). Życzę powodzenia w poszukiwaniu i miłego pobytu w Drasnicach . ( ja będę od 16.07 ) . Pozdrawiam !
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.07.2012 09:40

przeczytane w całości
mikjogi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikjogi » 08.07.2012 12:48

[quote="Dżejan"]gdzie najlepiej w Drasnicach się zatrzymać samochodem i zacząć szukać apartamentów?[/quote]

Wróciliśmy 3 lipca, codziennie na murku (vis a vis wspomnianego cmentarza) siedzą i czekają 2 osoby i "Łapią" potencjalnych turystów. Nie powinno być problemu.
Powodzenia
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 08.07.2012 12:53

Dżejan napisał(a):gdzie najlepiej w Drasnicach się zatrzymać samochodem i zacząć szukać apartamentów?

Dla ułatwienia - mapka Drašnic

(+ Moje Kochanie pokazujące nasze miejsce pobytu ... gratis :wink: :lol: )

Obrazek

Pozdrów ode mnie Drašnice 8)
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 17.07.2012 06:15

Gdzie znajduje się najbliższy bankomat? Mam oczywiście na myśli Drasnice jako punkt odniesienia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Draśnice 2011 - mieścinka nieodkryta - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone