Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Draśnice 2011 - mieścinka nieodkryta

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 22.03.2012 10:03

Znalazłem odrobinę czasu - wspinamy się dalej

Drugi postój. Obszerny parking z tarasem widokowymi informacja turystyczna. Krajobraz zmienia się. Jest coraz mniej roślinności. Emocje rosną, choć ja jestem wciąż spokojny i pewny siebie.
Miłym zaskoczeniem była obecność toalety. Czysto i schludnie.
Obrazek

Moje dzieci w końcu mogły zobaczyć i przekonać się czym różni się wyspa od stałego lądu ;-) Jak byliśmy na Hvar i Brać, to mimo że teoretycznie było to dla nich oczywiste, to nie widząc wody dookoła, jakoś byli nieufni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tym parkingu spotkaliśmy zjeżdżającą z góry parę z Polski, którzy nam powiedzieli, że dopiero teraz się zacznie. Żeby tego było mało, w jakimś samochodzie rodziny z Czech, który wjeżdżał przed nami, "poszła" chłodnica i trzeba było wzywać pomoc drogową.
Droga stała się jakby bardziej kręta i węższa. Coraz bardziej musieliśmy się "przytulać do skał, coraz częściej widać było urwiska. A to wszystko w większości przypadków było niczym nie niezabezpieczone...
Przed każdą skałą, gdzie droga omijała ta skałę, używaliśmy klaksonu, aby ostrzec zjeżdżających z góry.

Najgorsze było bezpośrednio przed samym szczytem. Tam jakiś pracownik obsługi kazał nam (grupie trzech samochodów) czekać. Podobno ktoś zjeżdżał, ale ja nie widziałem nikogo. Nadszedł nas czas, dużo gazu i naprzód. Rach, ciach i już na dachu Biokova :lol:

Tak wyglądał ostatni odcinek. Dostrzec tam można również rowerzystę
Obrazek

Zastaliśmy niewielką mgiełkę, więc widoki nie były krystalicznie czyste
Obrazek

Obrazek

Widok na drugą stronę góry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 22.03.2012 12:44

WOW, 8O , szczęka opada. Ciekawa jestem, czy ten rowerzysta dojechał na sam szczyt i jak jego chłodnica :lol:
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 22.03.2012 12:52

agapipi napisał(a):Tez kocham Polskie morze z którym jestem zwiazana od dziecinstwa ale teraz chce miec powównanie kamyczki z piaskiem :D Pani gospodarz od pokoi sie nie odzywa ?odpósciła po moich przygodach z przelewem no cóz moze doradzicie czy na pierwszy wypad do Cro mozna tak w ciemno troche tu troche tam?

Jeśli nadal chodzi Ci o panią Marijana Śulenta z Vila Gabriela, to ja nie mam najmniejszego problemu z komunikacją. Cała rezerwacja przebiegała sprawnie, szybko odpowiadała na wszystkie moje pytania. Tydzień temu posłałam pocztą zaliczkę. Opłata na poczcie 13 zł. Dziś pani Marijana przysłała informację, że zaliczka doszła i czekają już na nas. Zaliczkę pocztą przesyłałam pierwszy raz (zawsze był przelew bankowy) i nawet nie spodziewałam się, że jest to tak proste i tanie. Wyjazd w ciemno, w sezonie jest dość niepewny. Z pewnością COŚ znajdziesz, ale wybór będzie znacznie trudniejszy.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 22.03.2012 14:41

Fajna relacja dopiero teraz na nią trafiłam i nabrałam ochoty na Draśnice. W związku z tym mam prośbe o podanie namiarów na wasz apartament na meila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Z góry dziekuję.
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 22.03.2012 15:42

Matko jak ten rowerzysta dał radę!!!
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 22.03.2012 18:10

Gosia i Marek napisał(a):Matko jak ten rowerzysta dał radę!!!

Jego chłodnica pewnie lekko się zagotowała, ale dla mnie i tak jest bohaterem.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że raz w roku na szczyt góry wchodzi piesza pielgrzymka. Celem pielgrzymki jest mały kościółek stojący kawałek za wieżą.
agapipi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapipi » 22.03.2012 18:58

Fantastycznie patrzac tylko na fotki dech zapiera wiec sobie wyobrazam jak jest na żywo.A dodajac dzieki Joanna ale wysyłałas z poczty euro?Jezeli tak to ja tez pedze jak tylko dotre do Polski:)
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 23.03.2012 09:40

oglądając te widoczki, znowu się podjarałem aby tam wjechać :D
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 23.03.2012 15:28

Nie wiem dlaczego, ale odkąd wjechałem na szczyt, od razu chciałem wracać.
Jakoś ogarnął mnie niepokój.

Sam zjazd, powiedziałby ktoś, to już bułka z masłem. Dla samochodu na pewno lżej, dla kierowcy nadal pozostają serpentyny, wąskie jezdnie, mijanki i urwiska, no i ... krowy ;-)

Jeszcze kilka fotek, które żonka zrobiła podczas zjazdu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim, którzy się wahają czy jechać, czy dadzą radę i takie tam, gorąco polecam ten wjazd i przeżycie tego co nam było dane przeżyć.
To się pamięta :D
Jest to jedna z tych rzeczy, z którymi bardzo silnie kojarzy się nam Chorwacja.
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 25.03.2012 16:43

agapipi napisał(a): wysyłałas z poczty euro?Jezeli tak to ja tez pedze jak tylko dotre do Polski:)

Na poczcie wpłacasz równowartość euro w złotówkach wg kursu banku handlowego z danego dnia. Jak ja wpłacałam tydzień temu to kurs wynosił 4,24.
agapipi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agapipi » 26.03.2012 08:41

Dzieki serdeczne za informacje chciałam tak wczesniej ale w Cro oni wtedy dostaja chyba?swoja walute?a P.Marjana woli euro wiec sie pogubiłam no cóz Pozdrawiam wiosennie:)
Joanna22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanna22 » 26.03.2012 09:58

Prawdopodobnie mają to wypłacone w kunach ale równowartość, więc jest to bez znaczenia. A pani Marijana była zadowolona i najwyraźniej woli za pośrednictwem poczty (tak mi napisała). Pozdrawiam
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 29.03.2012 09:18

Czas się żegnać,
Nasze wakacje w Chorwacji w Drašnicach dobiegały końca.
Żal wyjeżdżać...

Na pożegnanie kilka widoczków o zachodzie słońca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 29.03.2012 09:21

Zaraz, zaraz...
Nie pokazałem jeszcze kościółka w Draśnicach

Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 29.03.2012 15:38

Piękne fotki , ciekawa relacja ...Tak " swojsko " się czułam , bo podążałeś naszymi śladami... Tylko na "dachu Biokova" nie byliśmy , i sam Omis i Drasnice były bardziej " w przelocie ". Pozostałe miejsca znane....i bardzo mile wspominane.

To jakie plany na zbliżające się wakacje ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Draśnice 2011 - mieścinka nieodkryta - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone