Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dowody wydane w 2001 na 10 lat tracą ważność.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.04.2011 21:59

Warto sprawdzić dowody osobiste.
kinglog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinglog » 22.04.2011 13:09

:wink: Dobra rada.
Właśnie w marcu jak poszłam do Urzędu aby wyrobić córce dowód zauważyłam, że mój traci ważność w kwietniu. Natychmiast złożyłam wniosek również dla siebie i dziś odebrałam :lol: Faktycznie warto zerknąć na datę ważności :lol:
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 27.04.2011 21:54

Dowód????
Do Chorwacji potrzebny jest PASZPORT
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 27.04.2011 22:02

Paszport powiadasz...

i jak się tu znalazłeś???
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2011 07:01

Stasiek18 napisał(a):Dowód????
Do Chorwacji potrzebny jest PASZPORT

Chyba POLSATU :wink:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.04.2011 07:04

Rysio napisał(a):Chyba POLSATU :wink:

Obrazek

Znając znudzenie celnik Chorwackich , pewnie by przeszło ........

:lool: :lool:
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 28.04.2011 19:44

Turystów wyjeżdżających do Chorwacji, ucieszy zmiana w przepisach systemu wizowego, które zezwalają obywatelom UE na przekroczenie granicy na podstawie dowodu osobistego. Przy tym należy pamiętać, że turyści legitymujący się dowodem osobistym, mogą spotkać się z innymi problemami, np. brak możliwości:

* powrotu do Polski drogą lotniczą,
* skorzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach,
* korzystania z usług banków.

Dlatego zabieram PASZPORT a nie dowód.Nie chcę ryzykować.
Poza tym dwa lata temu na granicy domagano się od mnie PASZPORTU.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 28.04.2011 20:12

Maanam :" Jest już późno, piszę bzdury " :D
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 28.04.2011 20:24

Artur68 napisał(a):Maanam :" Jest już późno, piszę bzdury " :D

Jasność pomroczna mnie ogarneła,można samolotem na dowód:
http://grandtourblog.pl/2009/08/odwiedzisz-chorwacje-bez-paszportu-nawet-samolotem/
Ale paszport zabieram!
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 28.04.2011 20:33

Stasiek18 - brawo za przyznanie się do błędu, niewielu to potrafi. !!! :D
Jeżeli masz ważny paszport to zabieraj, nic nie przeszkodzi, a przy jakimś wielkim nieszczęściu może się przydać.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.07.2011 20:45

Ppłk SG Marek Jarosiński, rzecznik prasowy komendanta Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Nowym Sączu, przypomina, o czym należy pamiętać, wyjeżdżając na wakacje zagranicę.

Obywatele polscy jako obywatele Unii Europejskiej mogą przekraczać granice w obrębie Unii na podstawie dowodów osobistych lub paszportów. W strefie Schengen, do której należą 22 państwa Unii Europejskiej oraz w krajach stosujących jej przepisy - Szwajcarii, Norwegii i Islandii, poruszamy się swobodnie, często bez okazywania dokumentu uprawniającego do przekraczania kolejnych granic. Należy jednak pamiętać, by taki dokument mieć przy sobie.

Pamiętać też należy o konieczności posiadania własnego dokumentu tożsamości - dowodu osobistego lub paszportu - przez dzieci i to niezależnie od ich wieku. Skończyły się możliwości wpisywania danych dzieci do paszportu rodzica, obecnie wydawane są dokumenty tożsamości potwierdzające uprawnienie każdej osoby do przekroczenia granicy, niezależnie od wieku. Paszport lub dowód osobisty można wyrobić dziecku już w kilka dni po urodzeniu, nawet zaraz po uzyskaniu metryki urodzenia dziecka.

Należy zwracać uwagę na okres ważności paszportu, bo przekroczenie granicy na podstawie paszportu lub dowodu osobistego, który stracił ważność, naraża jego właściciela na karę administracyjną za przekroczenie granicy bez uprawnienia. Trzeba pamiętać, że prawo jazdy nie jest dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 19.07.2011 19:31

kinglog napisał(a)::wink: Dobra rada.

Faktycznie warto zerknąć na datę ważności :lol:

Skorzystałem z dobrej rady i odbieram "nowy" we wrześniu :lol:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone