niezawodny napisał(a):No miały być chorwackie dowcipasy
Chorwaci o .....
Słoweńcach
Słoweńcy stworzyli własną bombę atomową i postanowili ją wypróbować.Pech chciał ,coś poszło nie tak i przypieprzyli w USA.100.tys.zabitych.Teraz czekają na odwet amerykanów.Minąl dzień ,tydzień ,rok a odwetu nie ma.Może nam przebaczyli -myślą Słoweńcy- i dzwonią do Busha.
-Nie macie żalu do nas ,żeśmy wam zabili 100 tys. ludzi ,nie będzie odwetu?
-Czekajcie tylko-odpowiada Bush-już my wam przyjeb..... jak was tylko znajdziemy na mapie!
Bośniakach
Jak podają gazety ,zaginiony lądownik marsjański Beagle2 został odnaleziony w tych dniach na terenie Bośni.Był już przemalowany i miał nowe papiery!
Serbach
Slobo (tak ,ten Slobo) słyszy pukanie do swych drzwi.
Kto tam -pyta.
Toma -pada odpowiedż.
Jaki Toma?-dziwi się Slobo.
Tomahawk!!!
Hercegowcach
Chodzi Hercegowiec po Međugorje ,ręce rozkłada ,za głowe się łapie i krzyczy
-Ja chodzę ,ja chodzę.
-To istny cud -komentują ludzie wychodzący z sanktuarium-człowiek znów może chodzić!
-A jaki tam cud ,Mercedesa mi zapieprzyli!
Czarnogórcach
Amerykańska ekipa filmowa kręci film w Czarnogórze.Podchodzą do narąbanego czarnogórca leżącego pod palmą i pytają czy zechciałby zostać statystą.
-A co miałbym robić -pyta.
-Nic -odpowiadają filmowcy-leżałbyś tak cały dzień pod palmą i jeszcze zarobiłbyś 100$
-Może być!
Po skończonym dniu zdjęciowym amerykanie proponują pracę również następnego dnia.
-A co miałbym robić? -pyta czarnogórzec.
-To samo -odpowiadają filmowcy-tylko byś się przeniósł pod tą drugą palmę!
-O!nie ma mowy -odpowiada-ja jestem statysta a nie kaskader!
Albańczykach
Co otrzymamy z połączenia roweru i procy?
Albański czołg!
I na koniec z cyklu o Mujo (o którym wspominał Ivo)
Policjant pyta Mujo.
-Jak to się stało żeś rozjechał 52 ludzi!
-Bo mi hamulce wysiadły!
-To nie mogłeś gdzieś skręcić!
-No właśnie!Z lewej miałem dwóch ludzi ,z prawej na przystanku 50-ciu.Pomyślałem że lepiej rozjechać tych dwóch niż tych 50-ciu!I jak rozjechałem pierwszego ,ten drugi ,idiota jeden,uciekł mi miedzy tamtych 50-ciu!
Powyższe z różnych stron chorwackich ,tłumaczone tym razem nie "toczka w toczke" ale tak by najlepiej oddać ich sens.