Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Doświadczenia z policją w BiH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiła wianki
Croentuzjasta
Doświadczenia z policją w BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 15.08.2006 12:12

Ja miałem taką sytuację.
Dość długo jechałem pod górę w kolumnie samochodów. Gdy wreszcie wyjeżdżając zza jednego z zakrętów zobaczyłem dlugą prostą i możliwość wyprzedzania. Zrzuciłem dwa biegi w dół i pedał. Patrzę w lusterko za mną Passatem gość robi to samo. Jak byłem na wysokości pierwszego, który prowadził tą kolumnę miałem na liczniku 120km/h gdy wtem zza krzakow wyskoczył sympatyczny pan w białej czapce. Szczerze mówiąc, on machając lizakiem w tej sytuacji, powodował niebezpieczeństwo. Zjechałem jednak z drogi szczęśliwie. Ten za mną też zjechał. Pan policjant przywitał się, poprosił prawo jazdy i pokazał mi moją prędkość, po czym powiedział, że mandat wynosi 30 Marok BiH. Na to ja że nie mam Marok. W związku z tym zaproponował zapłatę w Ojro. Było to 10 Ojro. Sic! 40 złotych za 120mk/h. Taniocha. I to w dodatku z kwitem. Żadnej lewizny. Na koniec jak już odpaliłem auto policjant z uśmiechem dotknął mojego pasa bezpieczeństwa i pogroził palcem. Bo jechałem bez pasa i odjeżdżając też widział, że nie mam zamiaru go zapiąć. Zapiąłem pas i pozdrawiając się uśmiechami odjechałem.
Do dziś miło wspominam ten mandat. Nawet zostawiłem go na pamiątkę.
Kolejne moje doświadczenie w następnym poście.
Pozdrawiam.
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 15.08.2006 22:17

Mam bardzo miłe wspomnienia z kontaktów z Policją w Chorwacji. Ale zaraz dodaję, że nasza małopolska drogówka jest też bardzo sympatyczna i miła.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 16.08.2006 06:14

Z pobłażliwosci policji mamy potem statystykę z ostatniego łikendu - tylu rannych co posłów i tylu zabitych co w Hali Targów Katowickich.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone