Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Zatem Witam
W lipcu wybieram się z żoną do Chorwacji w rejon Splitu. Osobiście poruszam się na wózku inwalidzkim i tej kwestii będzie dotyczyć moja prośba do zacnych Forumowiczów.
W Chorwacji chciałbym trochę pozwiedzać, więc swoje pytania kieruję do osób które już odwiedziły Chorwację. Dokładnie chodzi mi o dostosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych.
1. Jak wygląda ta kwestia w parku krka, jezior plitwickich oraz w miastach np. Trogir, Split, Zadar (a może polecacie coś innego) i BiH-Mostar? Przeglądałem chorwackie miasta na google street view ale to jednak nie to samo co fizyczne doświadczenie.
2. Czy promy/statki pływające na wyspy mają wejścia "na płasko" tzn. bez schodów i jak wygląda sytuacja na wyspach (nie liczę na opis wszystkich, a jedynie tej "najlepszej" Waszym zdaniem blisko Splitu?
3. Czy w Chorwacji obowiązują takie same przepisy co do miejsc parkingowych dla ON i zniżek na bilety do muzeów, parków, komunikacji itp jak w całej UE?
Dodam jeszcze, że jeden czy dwa schodki mi nie przeszkadzają, ale 10 to już masakra. Podobnie sprawa ma się do stromych podjazdów
Z góry dziękuję za pomoc.