hepik napisał(a):Zapasy nic do rzeczy nie mają.Przepisy mówią,ze 100 w nie wolno sprzedawać.
W Chinach całą parą ruszyła produkcja 99 watowych przeznaczonych na rynki unijne
przepisy zabraniają produkcji, ale można sprzedawać to co jest w zapasie
Ale jestem gapa ,jedno jest dobre, że my jako kaKaoo tak samo myślimy.kw napisał(a):Skocz o kilka postów do tyłu. Dokładnie o tym pisałem.
muchador napisał(a):Nie wiem czy to do końca na temat, ale będzie o żarówkach
Z tą oszczędnością to trochę wyjdzie inaczej niż mówią.....
Z ekonomicznego punktu widzenia konsumenci dostaną podwójnie po kieszeni. Raz - zakup żarówek 'energooszczędnych" zawsze wiąże się z większymi kosztami.
Dwa - używanie tych żarówek skutkuje mniejszym zużyciem energii, przez co teoretycznie powinny być niższe rachunki za prąd. Niestety tak nie będzie, dlatego że zakłady energetyczne mają swoje plany zysków i przy niższym naszym zużyciu muszą podnosić cenę prądu. Jesteśmy w 100% uzależnieni od dostawców i popyt na energię elektryczną jest sztywny tzn. ile będą chcieli tyle zapłacimy. Przy cenie 5 zł za kWh będziemy bardziej oszczędzać i kląć ale z prądu nie zrezygnujemy.
Z recyklingiem tych żarówek też są wielkie problemy (rtęć itp.)
Podsumowując: koszty ekologiczne i ekonomiczne wskazują ze biednemu zawsze wiatr w oczy