Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dostępność żarówek w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 13.10.2009 18:48

hepik napisał(a):Zapasy nic do rzeczy nie mają.Przepisy mówią,ze 100 w nie wolno sprzedawać.
W Chinach całą parą ruszyła produkcja 99 watowych przeznaczonych na rynki unijne ;)

przepisy zabraniają produkcji, ale można sprzedawać to co jest w zapasie
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.10.2009 19:14

KW a może by tak kilka żarówek 100-tek przywieźć z Chorwacji jako fanty :D :wink: na krakowskie spotkanie? :)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 13.10.2009 20:25

Skocz o kilka postów do tyłu. Dokładnie o tym pisałem.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.10.2009 20:29

kw napisał(a):Skocz o kilka postów do tyłu. Dokładnie o tym pisałem.
Ale jestem gapa :cry: ,jedno jest dobre, że my jako kaKaoo tak samo myślimy.
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 15.10.2009 10:26

Nie wiem czy to do końca na temat, ale będzie o żarówkach

Z tą oszczędnością to trochę wyjdzie inaczej niż mówią.....
Z ekonomicznego punktu widzenia konsumenci dostaną podwójnie po kieszeni. Raz - zakup żarówek 'energooszczędnych" zawsze wiąże się z większymi kosztami.
Dwa - używanie tych żarówek skutkuje mniejszym zużyciem energii, przez co teoretycznie powinny być niższe rachunki za prąd. Niestety tak nie będzie, dlatego że zakłady energetyczne mają swoje plany zysków i przy niższym naszym zużyciu muszą podnosić cenę prądu. Jesteśmy w 100% uzależnieni od dostawców i popyt na energię elektryczną jest sztywny tzn. ile będą chcieli tyle zapłacimy. Przy cenie 5 zł za kWh będziemy bardziej oszczędzać i kląć ale z prądu nie zrezygnujemy.
Z recyklingiem tych żarówek też są wielkie problemy (rtęć itp.)
Podsumowując: koszty ekologiczne i ekonomiczne wskazują ze biednemu zawsze wiatr w oczy :lol:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.10.2009 10:39

Niemal wsyscy dyskutanci w mediach pomijają negatywne efekty zdrowotne używania tych lamp. Ja kupiłem 200 szt setek, a do tego czasu myślę, że Eurosojuz się rozpadnie.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.10.2009 11:13

MWN napisał(a): Ja kupiłem 200 szt setek, a do tego czasu myślę, że Eurosojuz się rozpadnie.

Sądzę, że producenci zaczną wtedy lobbować inne organa ucisku wyrosłe na gruzach UE.
Chyba że wcześniej przyjdzie kometa, planetoida czy majowski koniec świata.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.10.2009 12:43

muchador napisał(a):Nie wiem czy to do końca na temat, ale będzie o żarówkach

Z tą oszczędnością to trochę wyjdzie inaczej niż mówią.....
Z ekonomicznego punktu widzenia konsumenci dostaną podwójnie po kieszeni. Raz - zakup żarówek 'energooszczędnych" zawsze wiąże się z większymi kosztami.
Dwa - używanie tych żarówek skutkuje mniejszym zużyciem energii, przez co teoretycznie powinny być niższe rachunki za prąd. Niestety tak nie będzie, dlatego że zakłady energetyczne mają swoje plany zysków i przy niższym naszym zużyciu muszą podnosić cenę prądu. Jesteśmy w 100% uzależnieni od dostawców i popyt na energię elektryczną jest sztywny tzn. ile będą chcieli tyle zapłacimy. Przy cenie 5 zł za kWh będziemy bardziej oszczędzać i kląć ale z prądu nie zrezygnujemy.
Z recyklingiem tych żarówek też są wielkie problemy (rtęć itp.)
Podsumowując: koszty ekologiczne i ekonomiczne wskazują ze biednemu zawsze wiatr w oczy :lol:

Nie mówiąc, że ich energooszczędność jest przy długim jej świeceniu a nie przy załącz/wyłącz czyli w miejscach krótkiego pobytu.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Dostępność żarówek w Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone