Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dora 2009

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2009 11:30

Lijepa tena - tłumaczenie

Nives, wyczytałem w necie, że kompozytor Tonči Huljić jest dalej bardzo popularny we wszystkich byłych republikach jugosłowiańskich, więc widocznie komponuje tez piosenki dla serbskich wykonawców.
I dobrze, bo muzyka łagodzi obyczaje :lol:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 17.03.2009 12:02

Oczywiscie Janusz, muzyka laczy i tak powinno byc :D

Tylko byl by to wielki precedens (wiec nie dziwi mnie ze nie zwyciezyla jego piosenka w Serbii, pomimo ze miala 10x wiecej glosow publicznosci od zwycieskiej Cipeli). :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2009 12:25

Nives napisał(a):Tylko byl by to wielki precedens (wiec nie dziwi mnie ze nie zwyciezyla jego piosenka w Serbii, pomimo ze miala 10x wiecej glosow publicznosci od zwycieskiej Cipeli). :?

Nives, czy wiesz jakie były w Serbii zasady wyboru piosenki na Eurowizję - audiotele/publiczność czy jury :?:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 17.03.2009 12:29

Janusz Bajcer napisał(a):
Nives napisał(a):Tylko byl by to wielki precedens (wiec nie dziwi mnie ze nie zwyciezyla jego piosenka w Serbii, pomimo ze miala 10x wiecej glosow publicznosci od zwycieskiej Cipeli). :?

Nives, czy wiesz jakie były w Serbii zasady wyboru piosenki na Eurowizję - audiotele/publiczność czy jury :?:

Zasady byly ze glosowala publicznosc (to dalo 50% punktow) i juri skladajace sie z 3 osob (w finale: Zeljko Joksimovic (piosenkarz i kompozytor), Kornelije Kovac (kompozytor), Bilja Krstic (piosenkarka)), ktorych laczne glosy tez daly 50% punktow. 1. i 3. czlonek zyry wola ludowe tematy :?

W polfinale bylo inne 3 osobowe w jury i najwiecej glosow jury dostali chlopci z OT Bend. Ale w finale, byli oni wg. glosow jury dopiero gdzies 5. czy 6. i zwyciezyla - Cipela (pomimo tego ze oni mieli 10 razy wiecej glosow publicznosci). :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2009 12:33

Dzięki :lol:
Jakieś skomplikowane te wybory były
i może przez to dziwnie się skończyły :wink:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 17.03.2009 13:14

No tak, skomplikowane, wiec mozna bylo latwo zrobic przekret :?
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 03.04.2009 09:33

A oto i teledysk :P :

Przepiekny jest, polecam 8)
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 03.04.2009 09:35

A oto i piosenka w wersji hiszpanskiej:

:P
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 03.04.2009 20:11

Klip jest faktycznie śliczny,podobnie wersja hiszpańska :idea:
Ale ... poważnie pozycję piosenki chorwackiej (która była u mnie na 2 miejscu) naruszyła mi piosenka norweska :lol: Nawet spieramy się z mężem kto wygra :mrgreen: Ja twierdzę uparcie że BiH a on że Norwegia :mrgreen: Faktem jest że występ Alexandra Rybaka oczarował nas oboje 8O Dawno czegoś takiego nie słyszeliśmy :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.04.2009 21:38

A mnie oczarował nowy awatarek :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.04.2009 08:15

Cipela jest super!

A OT Band ... na prawdę świetny poziom muzyczny i doskonała inwencja, ale jakoś nie mogę znaleźć innych kawałków tej grupy... czyżby kapela jednego przeboju? Fajne połączenie brzmienia rock'owego z bałkańskimi wątkami. Szkoda, że u nas takich kapel nie ma ...
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 09.04.2009 08:39

janniko napisał(a):Cipela jest super!

A OT Band ... na prawdę świetny poziom muzyczny i doskonała inwencja, ale jakoś nie mogę znaleźć innych kawałków tej grupy... czyżby kapela jednego przeboju? Fajne połączenie brzmienia rock'owego z bałkańskimi wątkami. Szkoda, że u nas takich kapel nie ma ...

OT Bend dopiero ma wydac swoj pierwszy singl za kilka dni - tak na prawde oni sa poczatkujacy :wink:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 22.04.2009 14:48

Dla zainteresowanych, oto ostatni (doskonaly) wystep Igora Cukrova (ktory reprezentuje Chorwacje na tegorocznej Eurowiziji) na przedwczorajszym koncercie w Belgradzie:

Bravo :P
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Dora 2009 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone