Urlopowe zaległości w domu i w pracy ogarnięte, zaczynam opowiadać zanim emocje opadną i wena odpłynie. Po licznych starszych i najnowszych opowieściach forumowiczów mam tremę; nie będą to zdjęcia- dzieła sztuki, szczegółowy katalog zabytków i nawet plaż, ale raczej nasz sposób na zorganizowanie objazdówki po tym kraju.
Wyjazd był bardzo udany, oto łupy
a w knajpach nie oddawali
Nie udało się tylko przewieźć kamieni, celnik w Lizbonie zabrał na taśmie, a walizkę potraktował jeszcze wykrywaczem metalu.
Portugalia na swoją kolejkę czekała już czas jakiś. Początkowo myślałam o podróży samochodem, ale mój kierowca nie wykazywał entuzjazmu- zdecydowanie za daleko. Widząc bardzo tanie bilety w sezonie zimowym myślałam o weekendzie w mieście- Lizbona, Porto albo jedno i drugie. Ale jak zaczęłam wertować źródła (m.in. baaardzo inspirujące zdjęcia Wojtka), doszłam do wniosku, że temat trzeba załatwić kompleksowo- czyli zobaczyć to na czym bardzo mi zależy, a potem zdecydować czy warto kiedyś wrócić. Bezpośrednim impulsem stały się loty z Wrocławia.
Wiedzę zbierałam przez kilka miesięcy. Wśród dostępnych relacji jest najwięcej zachwytów nad Algarve i Lizboną, oczywiście słusznych. Konkretów, zwłaszcza n/t pozostałych regionów jest dużo mniej. Podpytywałam Pana Krzysztofa z pożytecznego portalu
http://infolizbona.pl/ ale też niewiele uzyskałam. Pan specjalizuje się w Lizbonie i chętnie oprowadzi, a mnie nie o to chodziło. Kupiłam przewodnik z mapą, nie ma w nim jakichś ciekawostek, ale pomaga usystematyzować podstawową wiedzę rozrzuconą po stronach internetowych.
Napisałam sobie plan i żeby nie było pokusy odstępstwa zarezerwowałam noclegi (przez Booking). Prawie się udało, z kilku punktów musiałam zrezygnować. Rozpiska przed wylotem wyglądała tak:
13 maja, sobota- przylot do Lizbony 18.20, wieczór z fado w dzielnicy Mouraria (3 noclegi w Lizbonie)
14 maja, niedziela miasto
15 maja, poniedziałek- Belem, cmentarz, cd. miasto
16 maja, wtorek- odbiór auta na lotnisku, Cascais, Boca do Inferno, Cabo da Roca, Sintra (2 noclegi koło Peniche)
17 maja, środa- Wyspy Berlenga? Obidos, Alcobaca, Batalha,
18 maja, czwartek- Coibmra, Aveiro, Costa Nova do Prado (3 noclegi w Vila Nova de Gaia)
19 maja, piątek- Porto
20 maja, sobota- Viana do Castello, Ponte de Lima, Barcelos, Guimares, Braga
21 maja, niedziela- dolina rzeki Douro, Peneda-Geres NP (nocleg w Geres)
22 maja, poniedziałek- Monsanto (z noclegiem)
23 maja, wtorek- Elvas, Serra da Ajuda, Evora (nocleg w Evora)
24-26 maja, środa-pt- 3 noclegi w Lagos, zwiedzanie plaż Algarve
27 maja, sobota- 18.20 wylot z Lizbony.