Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dookoła Majorki.

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.03.2012 22:15

mariusz-w napisał(a):Po tej porcji fotek ... to jeszcze bardziej super to wygląda. :)

Pozdrawiam.

Fajnie że wciąż zaglądasz!
Z własnego doświadczenia zapewne wiesz,że zdjęcia to echo naszych przeżyć lub zachęta na wyprawę,a na lajfie to wygląda jeszcze lepiej.
Pozdrawiam.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.03.2012 22:33

piotrf napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Po tej porcji fotek ... to jeszcze bardziej super to wygląda. :)

Pełna zgoda . Pięknie tam , skałki kuszą , krystalicznie czysta woda , jaskinie - jeszcze bardziej :D

Pozdrawiam
Piotr

Witaj piotrf!

Rozmawiałem tam z ludżmi,którzy czwarty raz przylecieli bo zostało wiele miejsc do odwiedzenia,plaż do odkrycia i kolejnych serpentyn do pokonania.
Różnorodność wyspy powoduje ciągłe odkrywanie jej na nowo.
Pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 07.03.2012 12:03

CROberto napisał(a):Na tych plażach oczywiście są plażowicze,trzeba trochę cierpliwości aż wyjdą z kadru,ale na początku czerwca jest luz.
Najbardziej "medialna " El Arenal to niekończące się rzędy leżaków,parasoli,zabudowana setkami pubów,dyskotek itp
Mieszają się dżwięki "przekrzykujących się DJ-jów,i tak kilka kilometrów...
Dla mnie t r a g e d i a ...
Jak ktoś słyszał złe opinie o Majorce,to to miejsce,hordy rozwrzeszczanych Anglików i Niemców -jak się zaczną wakacje -pobyt tutaj to pokuta.

Sangria und Eimersaufen gehört für viele Mallorca-Fans zum Urlaub wie Sonne und Strand
http://www.bild.de/reise/europa/ballerm ... .bild.html
-------------
Przez ponad 10 lat - bez zmian w El Arenal - sangria z wiader :wink:

pozdrav.

PS.
Relacja i zdjęcia :D
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 07.03.2012 13:27

Albo tak:

Obrazek

Są chętni???
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 07.03.2012 18:47

Wystarczy wpisac w google - grafika hasełko "Ballermann" i mamy "niemiecką Majorkę" jak na dłoni... ech :? to jest to co mnie powstrzymuje przed wczasami tam, zwłaszcza, że mam do dyspozycji tylko sezon.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.03.2012 19:42

Ta Pi....
Bajka!
Mogę o coś zapytać?

Swojego syna wziąłeś tam za karę? 8O
Na każdym zdjęciu ma wyraz twarzy jak...........Conan Barbarzyńca! :lol: :wink:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.03.2012 10:53

anakin napisał(a):Ta Pi....
Bajka!
Mogę o coś zapytać?

Swojego syna wziąłeś tam za karę? 8O
Na każdym zdjęciu ma wyraz twarzy jak...........Conan Barbarzyńca! :lol: :wink:

:) :) :)
Dawid jest fajnym towarzyszem wypraw, ale... nienawidzi być fotografowanym.
Od tamtego czasu mam go raptem na kilku fotkach.
Pozdrawiam.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.03.2012 10:58

helen napisał(a):Wystarczy wpisac w google - grafika hasełko "Ballermann" i mamy "niemiecką Majorkę" jak na dłoni... ech :? to jest to co mnie powstrzymuje przed wczasami tam, zwłaszcza, że mam do dyspozycji tylko sezon.

Cześć helen,może być inaczej, ale jak wspominałem już wcześniej należy omijać El Arenal aż do poł.- zach. czubka wyspy i pn. Alcudia i Can Picafort.
Pozdrawiam.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.03.2012 11:56

Budzimy się któregoś ranka,a tu niebo zachmurzone,zbiera się na burze i jest parno.
Musimy zmienić plany-jedziemy do Marinelandu znajdującego się 20 km. za stolicą,Palmę odwiedzimy wracając.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W delfinarium jest jeszcze pokaz tresury słoni morskich,fok i uchatek oraz takie mini oceanarium + spektakl wytresowanych papug(to info dla rodzin z dziećmi(dor. wstęp 21 euro,dzieci 14)
Kocham delfiny więc wychodziliśmy bardzo zadowoleni-tym bardziej że wiatr rozgonił chmury i pojawiało się słonko :D

Palma Mallorca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 30.04.2012 20:11 przez CROberto, łącznie edytowano 6 razy
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.03.2012 12:55

Gotycka katedra La Seu stoi na wzgórzu nad miastem,nie sposób jej nie zauważyć ze wzg. na rozmiar i piękno.
Budowę rozpoczęto w 1230 r. i trwała 400 lat.
Majorkę w 1851 r. nawiedziło trzęsienie ziemi w którym ucierpiała także katedra,szybko jednak naprawiono zniszczenia-efekt jest wspaniały jest to przykład kastylijskiego gotyku.
Otaczają ją piękne rezydencje i ogrody,jej rozmach architektoniczny najbardziej jest widoczny od strony morza(długa na 121 m. wys na 55m).
Nawa gł.jest ozdobiona przepiękną rozetą o średnicy 12 m.składa się 1236 kawałków kolorowego szkła-jest największa na świecie(rozet jest w sumie siedem).
Mistrz A.Gaudi zaprojektował dla niej żyrandol w kształcie korony cierniowej.
Katedra w pierwszym okresie istnienia sięgała morza,a jej mury były obmywane przez fale-dziś oddzielona jest od morza sztuczną groblą.
Po lewej stronie przylega Palau de Almudaina -siedziba władców mauretańskich,a póżniej królów Majorki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przykuty do bramy -nie wyjeżdżam stąd...

Obrazek
Ostatnio edytowano 08.03.2012 13:10 przez CROberto, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.03.2012 13:03

Katedra piękna ... Palau de Almudaina również ! ...

... a delfiny ... nie wiem czy są tacy co ich nie lubią. 8)

Pozdrawiam.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.03.2012 15:18

mariusz-w napisał(a):Katedra piękna ... Palau de Almudaina również ! ...

... a delfiny ... nie wiem czy są tacy co ich nie lubią. 8)

Pozdrawiam.

Najbardziej mnie martwi to że bardzo je "lubią "japońce,oglądałem ostatnio program w którym pokazali jak zaganiają delfiny kilkudziesięcioma kutrami do zatoki i tam urządzają rzeż.
Zabijają rocznie ponad 110 tys. -dla przysmaku płetw... :cry: :cry: :cry:
Za to nienawidzę tych żółtków :evil: :twisted: :evil:
...i niech się udławią...

Pozdrowionka.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 08.03.2012 16:53

super relacja,zdjecia i widoki cudne,a delfinami to juz pojechales na maksa :lol:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.03.2012 17:28

alutka9 napisał(a):super relacja,zdjecia i widoki cudne,a delfinami to juz pojechales na maksa :lol:

Witaj alutka9,w mojej relacji.
Dziękuje za miłe słowa i uznanie :D
Pozdrowionka.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.03.2012 19:33

Ja ruszam po raz pierwszy nna Majorkę 28 kwietnia i to też moje marzenie od dawna. Dzięki za zdjęcia, piękne miejsca. Mam nadzieję, że wiosna na majorce jest równie atrakcyjna. Auto wynajęte i mam zamiar zobaczyć każdy zakatek wyspy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Dookoła Majorki. - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone