Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dom w Czarnogórze lub Albanii

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
relaks5
Podróżnik
Dom w Czarnogórze lub Albanii

Nieprzeczytany postnapisał(a) relaks5 » 27.12.2011 16:35

W 2011 byłem w Chorwacji na wyspie Korcula mieliśmy z towarzystwem wynajęty dom w spokojnej okolicy. Zastanawiam się czy jest możliwe wynajęcie domu niedaleko morza w Czarnogórze lub w Albanii może ktoś słyszał o takim domu. Dom powinien być na 10 - 14 osób. Szukam w biurach i niczego nie mogę znaleźć. Same apartamenty. A wolałbym mieszkać z całym towarzystwem. Najlepiej jak okolica była by bardzo spokojna.
Grigorij
Croentuzjasta
gggg

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 09.03.2012 14:54

co do bliskości morza mogą być problemy, nie widziałem domów na plaży. Jeżeli chcesz poszukać możliwości, to skontaktuj się ze stroną Kosanoviczów z Czarnogóry, powinni Ci pomóc.
damek
Globtroter
Re: gggg

Nieprzeczytany postnapisał(a) damek » 11.03.2012 22:16

nawet jadąc w ciemno bez problemów coś znajdziesz
Kocurek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kocurek » 10.04.2012 19:57

Grigorij napisał(a):co do bliskości morza mogą być problemy, nie widziałem domów na plaży. Jeżeli chcesz poszukać możliwości, to skontaktuj się ze stroną Kosanoviczów z Czarnogóry, powinni Ci pomóc.

Mogę prosić o link?
damek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) damek » 10.04.2012 20:57

Kocurek napisał(a):
Grigorij napisał(a):co do bliskości morza mogą być problemy, nie widziałem domów na plaży. Jeżeli chcesz poszukać możliwości, to skontaktuj się ze stroną Kosanoviczów z Czarnogóry, powinni Ci pomóc.

Mogę prosić o link?

jadąc do czarnogóry musisz wiedzieć, że dzieli się ona na dwa zupełnie inne światy,
cywilizacja kończy się w miejscowości Bar, dalej to dicz, brud (śmieci leża na ulicy wokół śmietników itp)
niestety Ci państwo mieszkają na samym końcu MNE za Ulcjinem, my też jadąc do MNE byliśmy z nimi umówieni, zajechaliśmy na tę słynną wielką plażę i po 10 minutach zgodnie stwierdziliśmy, że nawet nie ma sensu do nich jechać, bo choć tanio, to niestety zupełnie inaczej to wygląda, oczywiście pewnie są ludzie, którym to się spodoba, ja też nie przepadam za tłocznymi miejscowościami typowo turystycznymi, ale tam, to naprawdę wszystko jest z innej bajki.
wróciliśmy pod Budvę i ulokowaliśmy sie w miejscowości Sveti Stefan.
niemniej jednak warto to samemu zobaczyć, byle nie wiązać się zaliczkami, bo wtedy nie masz już wyboru, a miejsc tam w szczycie sezonu nie brakuje.
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 11.04.2012 08:20

damek napisał(a):jadąc do czarnogóry musisz wiedzieć, że dzieli się ona na dwa zupełnie inne światy,
cywilizacja kończy się w miejscowości Bar, dalej to dicz, brud (śmieci leża na ulicy wokół śmietników itp)
niestety Ci państwo mieszkają na samym końcu MNE za Ulcjinem, my też jadąc do MNE byliśmy z nimi umówieni, zajechaliśmy na tę słynną wielką plażę i po 10 minutach zgodnie stwierdziliśmy, że nawet nie ma sensu do nich jechać, bo choć tanio, to niestety zupełnie inaczej to wygląda, oczywiście pewnie są ludzie, którym to się spodoba, ja też nie przepadam za tłocznymi miejscowościami typowo turystycznymi, ale tam, to naprawdę wszystko jest z innej bajki.
wróciliśmy pod Budvę i ulokowaliśmy sie w miejscowości Sveti Stefan.
niemniej jednak warto to samemu zobaczyć, byle nie wiązać się zaliczkami, bo wtedy nie masz już wyboru, a miejsc tam w szczycie sezonu nie brakuje.

Też tam byłem. Na szczęście moje obserwacje pokrywają się tylko częściowo z tym co piszesz. Byłem w środku sezonu, więc rzeczywiście były problemy z wywozem smieci, co uwidaczniało się stertami na koszach. Niemniej sa systematycznie wyprózniane i wtedy jakiś czas jest bez tego smutnego widoku. Oczywiscie mowa o śmieciach w duzych,publicznych śmietnikach.
Jesli chodzi o kwatery w Ulcinj, które proponuja tamci ludzie, sa czyste. Róznie bywa z wyposażeniem, ale to mozna dogadać. Oczywiście wazne są oczekiwania. W naszej kwaterze mielismy całe piętro do dyspozycji-3 pokoje w trzy pary. Było czysto, z wodą ciepla nie bylo problemu. Ludzie o niespotykanej serdeczności w miejscowościach turystycznych.Choc i tam, jak wszedzie jest sporo cwaniaków. Niemniej generalnie miło i uprzejmie.
Jesli chodzi o plażę, to na plaży Copacabana czysto. Nawet czysciej niż na polskich plażach. Piasek drobny, szary, podobno leczniczy. CZYSTY na plażach strzeżonych, komercyjnych.Oplaty są tam TYLKO za parasol i leżaki. Jezeli ma się to własne, nie ponosi się oplat, a korzysta z czystej plaży. Na reszcie poza strefą "płatną" raczej było brudno, ponieważ rzadko tam sprzątano.
Klimat-bardzo wschodni. Jadąc w rejon Ulcinja trzeba się przygotować na rys orientalny w Europie. Rzeczywiście do Baru, to taka biedniejsza Chorwacja, za Barem natomiast bogata Albania :) w pomieszaniu z biedniejszą Chorwacją. Jeżeli ktoś szuka sterylnych warunkow, to nie dla niego. Jeżeli jest zwykłym turysta szukającym dobrego wypoczynku, jak najbardziej mozna to miejsce polecić. Mogę przekazać więcej uwag, ale na priva raczej, żeby nie ciągnąć bezsensownej dyskusji.
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 11.04.2012 10:02

Kocurek napisał(a):

Mogę prosić o link?

http://www.czarnogora.tv/pol.htm

Wystarczy wyraźnie sprecyzowacoczekiwania.
:D
Kocurek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kocurek » 11.04.2012 10:38

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, oraz link.
Hm... 3 razy byłam w Chorwacji, w tym 2 w Basce Vodzie, i takie mniej-więcej chciałabym miejsce do wypoczynku. Duże, ale nie aż takie jak Makarska, gdzie ogrom turystów mnie przerażał. Z dobrą bazą wypadową, fajnymi knajpkami, i działającymi bankomatami (niby to standard, ale w Promajnie na bankomat nie można było liczyć).
Jeszcze raz dziękuję :)
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 11.04.2012 11:31

Kocurek napisał(a):Dziękuję bardzo za odpowiedzi, oraz link.
Hm... 3 razy byłam w Chorwacji, w tym 2 w Basce Vodzie, i takie mniej-więcej chciałabym miejsce do wypoczynku. Duże, ale nie aż takie jak Makarska, gdzie ogrom turystów mnie przerażał. Z dobrą bazą wypadową, fajnymi knajpkami, i działającymi bankomatami (niby to standard, ale w Promajnie na bankomat nie można było liczyć).
Jeszcze raz dziękuję :)

Bankomaty są, działaja. Miejsce jest poza główną arterią turystyczną, ale na tyle blisko centrum (3-4km), że mozna śmiało podjechać autem. Z knajpkami to trochę ...no, są, ale nie sprawdzałem jakiej jakości. Jeździliśmy zawsze do centrum Ulcinja, tam był ogromny wybór i jedzenie znakomite. Pljeskavica, Lignje-palce lizać :D
Natomiast staraj się szczegółowa w miare ustalićmiejsce Ci oferowane. Czarnogórcy nie sa specjalnie słowni, najwazniejsza jest rodzina :D
, dlatego dobrze mieć oparcie w kimś innym , tak jak państwo Kosanovic, ponieważ kiedy coś ustala, to starają się i tak zapewnić kwaterę. Nikomu nie zdażyło się odjechac z niczym. I podkreślam raz jeszce-ważne oczekiwania. Jesli szukacie sterylnosci-to nie tam. Czystość znajdziecie.Choć będziecie w wielu miejscach widzieć brud. W naszej kwaterze było czysto, choć ubogo. Bez tv i radia np. ale była kuchnia,lodówka, kuchenka, balkon.

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe