Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 30.11.2011 17:38

weldon napisał(a):Niesamowite jest to, co widać na pierwszym zdjęciu z tego samego postu.
Skały, surowe, wyniesione w górę, a, mimo wszystko, tam, gdzie tylko to możliwe,
gdzie się trochę ziemi uchowa, rosną jakieś rośliny, drzewa, na siłę wczepione w tę kamienną opokę.

I tak zastanawiam się, kto tu jest prawdziwym twardzielem :D

Z zielonym nie da się wygrać. Wiem, bo toczę nieustanną walkę z chwastami w ogrodzie...

mariusz-w napisał(a):Tam chyba zawsze ! :?
W każdym bądź razie ... za każdym razem gdy tam byliśmy, tak właśnie było !
Nawet zaparkować ciężko. 8)

W zasadzie mówiłem o przeęczy, na którą właśnie się wdrapałem. :lol:
Ale masz rację - na dole też bywa tłok czasami. Chociaż - można i miejsce na nocleg znaleźć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 30.11.2011 17:54

Franz napisał(a):
W zasadzie mówiłem o przeęczy, na którą właśnie się wdrapałem. :lol:
Ale masz rację - na dole też bywa tłok czasami. Chociaż - można i miejsce na nocleg znaleźć. ;)

A to faktycznie źle zrozumiałem, bo na tej co mówisz to luźno było ... ale na dole nie tylko parkingi, ale i pobocza zatkane (bo gratis). ;) Udało się wcisnąć !
A tak w ogóle ... to ja myślałem miejscu przy Rifugio Passo Sella !
Czyli jeszcze ciut wcześniej. :lol:
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 30.11.2011 22:02

Doczekałem się :) Droga Oskara Schustera to druga tegoroczna ferrata , którą przeszliśmy z synem . Już mi ciarki chodzą po plecach - jak ją pokażesz ... Bardzo lubię oglądać to co przeszedłem Twoimi oczami :)
My podchodziliśmy do schroniska Vicenza od strony Alpe di Siusi, przez Piz da Uridil , stąd nie dane nam było oglądać tłumów na Forcella Sassolungo - ale przy schronisku można było sobie wyobrazić, jak ciężko pracuje kolejka, o której wspomniałeś :)
Pogoda , jak widać, dopisała - zatem coraz większe ciarki zdejmuję z pleców :wink:

pozdrawiam 8)

P.S. Aha - Weldonie - największego twardziela widziałem w 1991 r w Bieszczadach - stokówka wylana asfaltem na grubość ok 20 - 30 cm ( pewnie dla czołgów bratniej armii ) , a na samym środku wychylające się z czarnej szczelinki zielone coś, z czterema listkami i pączkami kwiatów. Do dziś żałuję, że pożałowałem slajdu - kto to wtedy wyobrażał sobie cyfrówki ...
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 01.12.2011 01:12

mariusz-w napisał(a):A to faktycznie źle zrozumiałem, bo na tej co mówisz to luźno było ...

To przez moje często nazbyt skrótowe sformułowania. :lol:

Mówisz, że luźno? Widocznie równie szybko schodzili w dół, co się wysypywali z kolejki. Wiesz, ja w górę miałem prawie samotność. Więc nawet dziesięć sztuk, to już liczna gromadka. ;)

plavac napisał(a):Doczekałem się :)

Ach, to Ty czekałeś na Sassolungo, podczas gdy ja myślałem, że moja Tofana Cię zniechęciła. Fotki z wejścia na Tofanę, które ostatnio zamieściłem, należą - moim zdaniem - do najlepszych, jakie w tym cyklu wstawiłem.

plavac napisał(a):Droga Oskara Schustera to druga tegoroczna ferrata , którą przeszliśmy z synem . Już mi ciarki chodzą po plecach - jak ją pokażesz ... Bardzo lubię oglądać to co przeszedłem Twoimi oczami :)

Fajnie, że znów się nasze szlaki pokrywają.

plavac napisał(a):My podchodziliśmy do schroniska Vicenza od strony Alpe di Siusi, przez Piz da Uridil

Oo! To kawał drogi mieliście do pokonania. Zapewne z noclegiem w którymś schronisku.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 01.12.2011 22:54

Franz napisał(a): To kawał drogi mieliście do pokonania. Zapewne z noclegiem w którymś schronisku.

Fakt, nie było mało, ale bez noclegu. Nocleg w bazie niedaleko Seis, potem kolejką na Compatsch, autobusem do Saltrii, pierwszą kolejką Florian do Williamshutte i stamtąd już pieszo. Środkami komunikacji - godzina. Pieszo - 8 godzin :) Ale z odrobiną szczęścia ... 8)

Pozdrawiam.
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 02.12.2011 12:19

plavac napisał(a):Fakt, nie było mało, ale bez noclegu. Nocleg w bazie niedaleko Seis, potem kolejką na Compatsch, autobusem do Saltrii, pierwszą kolejką Florian do Williamshutte i stamtąd już pieszo. Środkami komunikacji - godzina. Pieszo - 8 godzin :) Ale z odrobiną szczęścia ... 8)

Nie pomyślałem o przeróżnych środkach lokomocji.
Ja to zwykle od swojego wozu do niego z powrotem. Chociaż, zdarzyło mi się i autostopem po Dolomitach podróżować.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 04.12.2011 16:43

Na przełęczy mnóstwo ludzi; schodzenie w głąb kotła, do schroniska Vicenza odbywa się w sporym liczebnie towarzystwie, w którym hasają również psy. W którymś momencie straszy mnie gwałtownym ujadaniem przebiegający koło mnie niemałych rozmiarów Ciapuś - na szczęście kończy się na szczekaniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 04.12.2011 16:44

W schronisku przymusowa pauza; muszę podładować wyczerpujący się akumulator w telefonie. Mogę sobie na to pozwolić, dzisiejsza trasa należy do krótszych. A więc piwko, śniadanko i odrobinę lektury.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 04.12.2011 18:15

W Krainie Wież.
:) :D :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 04.12.2011 19:28

Fatamorgana napisał(a):W Krainie Wież.
:) :D :wink:

Wiesz, wieże też. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 04.12.2011 19:56

To prawda - prawdziwa Kraina Wież !

Wojtku, Ty schodziłeś w tłumie - my podchodziliśmy ... Sam nie wiem, co gorsze :) Ubawiła nas wielka grupa młodych Anglików, którą przepuściliśmy - głośno komentowali, że ktoś się do nich w tych stronach odezwał w rodzimym języku :D

A podejście od strony hal Seis/Siusi wygląda tak ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam 8)
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 04.12.2011 20:01

No to za chwilkę powinniście się spotkać ! ;) :)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 04.12.2011 20:36

plavac napisał(a):Wojtku, Ty schodziłeś w tłumie - my podchodziliśmy ...

mariusz-w napisał(a):No to za chwilkę powinniście się spotkać ! ;) :)

Zlot gwiaździsty. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 04.12.2011 21:50

plavac napisał(a):
Obrazek

8O 8O 8O

Hmmmm....spore podobieństwo do... Doliny Złomisk i Żelaznych Wrót. Układ szczytów jakby znajomy.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 05.12.2011 09:25

Fatamorgana napisał(a):Hmmmm....spore podobieństwo do... Doliny Złomisk i Żelaznych Wrót. Układ szczytów jakby znajomy.

Jest podobieństwo.
Jeszcze się okaże, że gdzieś tu byłeś. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia