longtom napisał(a):Ja zrozumiałem rząd trzeci
Way out
Skorzystałem z tej wskazówki, wracając z peronu kolejowego.
Nazwa tej miejscowości umieszczona jest również nad marketem. Tam znajduje się też jej angielski odpowiednik.
Pozdrawiam,
Wojtek
Franz napisał(a):Crayfish napisał(a):... a z ciekawości ... co oznacza ta długa nazwa ... ?
Kościół Świętej Marii w dziupli białej leszczyny przy wartkim wirze wodnym oraz Kościół Świętego Tysilio przy czerwonej jaskini.
Franz napisał(a):Crayfish napisał(a):... a z ciekawości ... co oznacza ta długa nazwa ... ?
Kościół Świętej Marii w dziupli białej leszczyny przy wartkim wirze wodnym oraz Kościół Świętego Tysilio przy czerwonej jaskini.
piotrf napisał(a):Franz napisał(a):Wiem, że dopuszcza się skracanie tej nazwy.
Ale tylko . . .
. . . do trzydziestu pięciu głosek . . .
Franz napisał(a):Nazwa po skróceniu nie odbiega od przeciętnych.
Franz napisał(a):Celtyckie korzenie.
weldon napisał(a):To trochę inaczej niż u nas, bo takich nazw, jak Jazgarzewszczyzna , Siemieniakowszczyzna, Wierzchosławiczki czy Przedmieście Szczebrzeszyńskie, nie mówiąc o Sobieniach Kiełczewskich Pierwszych za bardzo nie ma jak skrócić
weldon napisał(a):Tak przy okazji, to Szymankowszczyzna jest chyba jedynym na świecie takim miejscem, gdzie rozbił się wojskowy samolot i ... zniknął
weldon napisał(a):Chyba nie, bo, ostatnio, nie ucieszyli się z decyzji na temat tego krzyża celtyckiego
Franz napisał(a):Jak wyjdziemy z Beatą w naszych koszulkach z krzyżem celtyckim - bo przywieźliśmy sobie na pamiątkę - to pewnie zostaniemy potraktowani, jak marsz narodowców bez zezwolenia.