Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 23.11.2011 23:54

dangol napisał(a):Twoje skalne okna robią wieksze wrażenie 8) i o wiele trudniej do nich dotrzeć, niż do mojego :wink:

Troszkę trzeba się natrudzić. Ale - warto. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 24.11.2011 07:56

Zdjęcia super ... ale pogoda w czasie wejścia chyba się zmieniła !
Czyżby zgodnie z Dolomitową (prawie) zasadą ... co parę godzin inaczej ! 8)
Bo w oknie taka jakaś gęsta muślinowa firanka ! :roll:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 24.11.2011 10:22

mariusz-w napisał(a):Zdjęcia super ... ale pogoda w czasie wejścia chyba się zmieniła !
Czyżby zgodnie z Dolomitową (prawie) zasadą ... co parę godzin inaczej ! 8)
Bo w oknie taka jakaś gęsta muślinowa firanka ! :roll:

Po tygodniu rewelacyjnej pogody, zaczęła się już tego dnia psuć.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 25.11.2011 13:38

mariusz-w napisał(a):Zdjęcia super ... ale pogoda w czasie wejścia chyba się zmieniła !

To jeszcze - jako uzupełnienie fotek z poprzedniej strony - takie migawki z Tofany, a dokładniej z ferraty Olivieri na Punta Anna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 25.11.2011 21:16

Franz napisał(a):To jeszcze - jako uzupełnienie fotek z poprzedniej strony - takie migawki z Tofany, a dokładniej z ferraty Olivieri na Punta Anna.

Oj ... faktycznie się "zagotowało"!
Właśnie takie nagle napływające gęste chmury, muszą być bardzo nieprzyjemne/niebezpieczne na ferratach ! :roll: :?

Pozdrawiam. 8)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 26.11.2011 14:23

mariusz-w napisał(a):Oj ... faktycznie się "zagotowało"!
Właśnie takie nagle napływające gęste chmury, muszą być bardzo nieprzyjemne/niebezpieczne na ferratach ! :roll: :?

Z chmurami to nigdy nie wiadomo.

Te akurat bardzo mi przypadły do gustu. Uwielbiam takie widoki, gdy fale chmur rozbijają się o górskie zbocza, o skalne ściany.

Mimo iż najwyraźniej jestem bardzo odosobniony w swoim spojrzeniu.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 26.11.2011 14:35

Franz napisał(a):Te akurat bardzo mi przypadły do gustu. Uwielbiam takie widoki, gdy fale chmur rozbijają się o górskie zbocza, o skalne ściany.

Mimo iż najwyraźniej jestem bardzo odosobniony w swoim spojrzeniu.

Pozdrawiam,
Wojtek

To tak ... tak też lubię i mi się podoba! :)
I na fotkach fajnie wychodzi ! 8)
Chodziło mi o to, że jak się jest na ferracie ... i to tak trudnej ... widoczność na 2 metry, a właściwie jej brak to nie jest przyjemna, a tym bardziej bezpieczna sprawa. :idea:

No i niestety nagrody w postaci widoków nie ma ! :? ... ale to w tym przypadku to już szczegół.

Pozdrawiam.
nomad
Cromaniak

Postnapisał(a) nomad » 26.11.2011 16:46

Franz napisał(a): to tutaj zostałem uwieczniony przez jednego z Walijczyków, których spotkałem w drodze. Dziwnie brzmiał język, którym się posługiwali...

... tak jak nazwy ich miejscowości (pisane szyfrem :wink:).

Obrazek

Sorki za wtręt z klimatem walijskim, faktycznie poczekać mogłem na bardziej odpowiedni moment. :wink: :)

Dzięki Walijczykowi możemy zobaczyć jak lubisz wypoczywać :wink: i jak lubisz wybierać "najprostsze" :wink: drogi do celu.

Obrazek

Platform widokowych, to Ty za dużo nie masz. :wink:
Twoje fotki w warunkach w jakich je robisz 8O (podczas przejść wielu odcinków) wymagałyby od niejednego z nas kolejnej... pary rąk.

Pozdrawiam.
Piotr.
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 26.11.2011 18:06

ojej ... pierzynki ... mmmmmm .... :)
nie rzucałeś przypadkiem na nie widma z Brockenu ?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.11.2011 20:47

nomad napisał(a):
Franz napisał(a): ... tak jak nazwy ich miejscowości (pisane szyfrem :wink:).

Wyraźnie ktoś urwał kawałek napisu ... Ciekawe, dlaczego ... ?
Zdenerwował się, czy jak? :?

:D

PS szczerze mówiąc, to nazwa jak nazwa.
Ciekawe, co Walijczyk mówi , jak widzi napis ... Szczebrzeszyn :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 27.11.2011 14:39

mariusz-w napisał(a):Chodziło mi o to, że jak się jest na ferracie ... i to tak trudnej ... widoczność na 2 metry, a właściwie jej brak to nie jest przyjemna, a tym bardziej bezpieczna sprawa. :idea:

Najgorszą ferratę ze względu na warunki atmosferyczne zdarzyło mi się przejść kiedyś w Austrii. Wtedy widoczność faktycznie zmalała do kilku metrów, przy czym trudności nie potęguje brak widoczności, tylko mokra skała.

mariusz-w napisał(a):No i niestety nagrody w postaci widoków nie ma ! :? ... ale to w tym przypadku to już szczegół.

Akurat te widoki, które tu zamieściłem były bardzo w moim guście.
Później było już nieco gorzej.

nomad napisał(a):Sorki za wtręt z klimatem walijskim, faktycznie poczekać mogłem na bardziej odpowiedni moment. :wink: :)

Znajdę w swoich zasobach godną odpowiedź na Twój wtręt.

nomad napisał(a):Platform widokowych, to Ty za dużo nie masz. :wink:

Wręcz przeciwnie! Platformy na każdym kroku! czasem nawet obie stopy się dało na nich zmieścić. ;)

nomad napisał(a):Twoje fotki w warunkach w jakich je robisz 8O (podczas przejść wielu odcinków) wymagałyby od niejednego z nas kolejnej... pary rąk.

A od czego zęby?.. 8)

Crayfish napisał(a):ojej ... pierzynki ... mmmmmm .... :)

Wiem, że też lubisz.

Crayfish napisał(a):ojej ... pierzynki ... mmmmmm .... :)
nie rzucałeś przypadkiem na nie widma z Brockenu ?

Tu akurat miałem pierzynki pod słońce.
Natomiast znajdzie się wkrótce widmo w ramach bieżąco opisywanych przygód.

weldon napisał(a):Wyraźnie ktoś urwał kawałek napisu ... Ciekawe, dlaczego ... ?
Zdenerwował się, czy jak? :?

:D

Tablicy kawałek urwany. Nazwa jest cała. Ponoć tłumaczy się na: "Kościół Świętego Eirw'a".

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.11.2011 09:52

nomad napisał(a):Sorki za wtręt z klimatem walijskim, faktycznie poczekać mogłem na bardziej odpowiedni moment. :wink: :)

Znajdę w swoich zasobach godną odpowiedź na Twój wtręt.

Oto ona.

Obrazek

Dla mniej oblatanych w języku walijskim w drugim rzędzie nazwa podzielona na poszczególne składniki.

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 28.11.2011 10:02

Nie chciałbym wypełniać formularzy z nazwą takiego miasta .... :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.11.2011 10:09

Crayfish napisał(a):Nie chciałbym wypełniać formularzy z nazwą takiego miasta .... :D

Wiem, że dopuszcza się skracanie tej nazwy.

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 28.11.2011 10:27

Franz napisał(a):Dla mniej oblatanych w języku walijskim w drugim rzędzie nazwa podzielona na poszczególne składniki.

Ja zrozumiałem rząd trzeci 8O
Way out :D

pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia