Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 18.11.2011 14:16

Szukam dalszej drogi, podchodzę pod skały ale nikła ścieżka gdzieś ginie. Żadnych znaków, żadnych ubezpieczeń - którędy w górę?.. Wertuję mapę, przewodnik. Zaczynam rozumieć - nie tędy droga. Obniżam się wraz z główną ścieżką, mając nadzieję, że lada moment przestanę się oddalać od grani, którą przecież ma prowadzić ferrata. Wreszcie jest! Na ziemi leży tabliczka, informująca o dalszym przebiegu. Podchodzę pod skały - tu wreszcie jest prawdziwy początek, tamto miejsce było tylko prologiem, znacznie oddalonym od całej reszty. Oglądam się za siebie: parę osób szło za mną ale nie skręcają w skały - schodzą w dolinę. Trudno się dziwić - minęła siedemnasta. O tej porze raczej nie wyrusza się w góry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 18.11.2011 14:17

Odczuwam już pewne zmęczenie ale dotyk skały pozwala mi o nim zapomnieć. Szybko zdobywam wysokość i po chwili osiągam grań Masare. Marmolada prezentuje się w całej okazałości. Natomiast chmury zbiły się w górze w kilka jaśniejszych bądź ciemniejszych grup, tworząc chwilami wspaniały kontrast z bielą dolomitowych ścian. Trudno oderwać wzrok - nawet nie zauważam, jak mijają minuty, kwadranse.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 18.11.2011 14:20

Kto to widział żeby po piorunochronie chodzić :?: 8O

:wink: :lool: :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 18.11.2011 15:10

Franz napisał(a):... dotyk skały pozwala mi o nim zapomnieć.

Anteuszu, bacz na Heraklesa ;)

To już wiem, dlaczego nie lubisz wody.
Pewnie zwłaszcza tam, gdzie nie ma gruntu :lol:

Pozdrawiam :D
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 18.11.2011 16:51

Ostatnie z pierwszej serii - Poezja ...

Pozostałe przecież też ...
Po co pisać ...

8)
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 18.11.2011 17:27

Czytając opisy Twoich ferratowych wędrówek, zaglądam często na pewną stronę.
Nie wiem czy ją znasz, choć właśnie z niej wziąłem panoramę z Pelmo, pokazywaną w mojej relacji.

Dzięki temu, że podglądam tam takie oto zestawienie dolomitowych ferrat ... a o niektórych można poczytać ...
Również i dzięki temu, że Dolomity oglądałem z bliska ....

Wszystko to, pozwala mi lepiej zrozumieć Twój wysiłek, odwagę, a i zapeswne często walkę z różnymi lękami.

... po prostu podziwiam to co robisz.

Pozdrawiam. 8)
Ostatnio edytowano 03.05.2012 16:01 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 19.11.2011 13:07

Jacek S napisał(a):Kto to widział żeby po piorunochronie chodzić :?: 8O

Zostałeś, Jacku, współałtorem aktualnego podtytułu bieżącego odcinka. 8)

weldon napisał(a):Anteuszu, bacz na Heraklesa ;)

To już wiem, dlaczego nie lubisz wody.
Pewnie zwłaszcza tam, gdzie nie ma gruntu :lol:

Coś w tym jest. Tyle, że synem Gai jestem na pewno, co się zaś Posejdona tyczy - to już nie za bardzo. ;)
Skubanego Heraklesa postaram się strzec. :lol:

Z kolei bazując na informacjach św. Augustyna, to Boga Jugatyna powinienem szczególnie czcić. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 19.11.2011 13:15

plavac napisał(a):Ostatnie z pierwszej serii - Poezja ...

Tak? Bałem się, że to paskudne żelastwo zbytnio przesłoniło część Selli. ;)
Ale już niedługo przyjrzymy się temu zasłoniętemu fragmentowi z bliska. Bardzo bliska. 8)

plavac napisał(a):Po co pisać ...

Żeby dopingować do szybkiego ciągu dalszego. :lol:

mariusz-w napisał(a):Nie wiem czy ją znasz, choć właśnie z niej wziąłem panoramę z Pelmo, pokazywaną w mojej relacji.

Znam stronę Jarka. W dziale linków zamieścił kilka odnośników do moich wypraw.

mariusz-w napisał(a):Wszystko to razem wzięte, pozwala mi lepiej zrozumieć Twój wysiłek, odwagę, a zapewne także często i walkę z różnymi lękami.

... po prostu podziwiam to co robisz.

:oops:

Dziękuję. ale wiesz - każdy bawi się tak jak lubi. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 19.11.2011 15:44

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Nie wiem czy ją znasz, choć właśnie z niej wziąłem panoramę z Pelmo, pokazywaną w mojej relacji.

Znam stronę Jarka. W dziale linków zamieścił kilka odnośników do moich wypraw.

:lol: ... no popatrz tam "nie byłem" !

Już znalazłem 8) ... znaczy byłem! :)

Franz napisał(a):
Dziękuję. ale wiesz - każdy bawi się tak jak lubi. :)

No powiedzmy ! 8) ... ale dobrze, że niektórym czasami się to udaje! ;) :)

Pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 19.11.2011 16:15

Franz napisał(a):

Tak? Bałem się, że to paskudne żelastwo zbytnio przesłoniło część Selli. ;)

Poezja nie gustuje w dosłowności... Karmi się niedopowiedzeniem, czerpie rozkosz z nienazwanego. A jak dupnie o glebę, bo nie zobaczyła dobrego chwytu ... Cóż, taka przypadłość poezji :wink:

pozdrawiam 8)
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 19.11.2011 19:58

Pozostałe przecież też ...
Po co pisać ...

... no właśnie !

a widzę, że te piorunochrony z młodości ciąg dalszy znajdują nieprzerwanie. :wink:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 19.11.2011 22:03

Franz napisał(a):. . . każdy bawi się tak jak lubi. :)

. . . " czasem tylko zmienia bawitko " :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2011 15:11

Franz napisał(a):Zostałeś, Jacku, współałtorem aktualnego podtytułu bieżącego odcinka.

Ło matko 8O

Bardzo się zdziwiłem zaglądając tu po raz kolejny - że też wcześniej nie widziałem tego podtytułu...teraz wszystko jasne a skojarzenie oczywiste przecież.
Polecam się na przyszłość.
:lool:

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 21.11.2011 00:00

mariusz-w napisał(a):
Franz napisał(a):Dziękuję. ale wiesz - każdy bawi się tak jak lubi. :)

No powiedzmy ! 8) ... ale dobrze, że niektórym czasami się to udaje! ;) :)

OK - jak lubi i jak może. 8)

plavac napisał(a):Poezja nie gustuje w dosłowności... Karmi się niedopowiedzeniem, czerpie rozkosz z nienazwanego. A jak dupnie o glebę, bo nie zobaczyła dobrego chwytu ... Cóż, taka przypadłość poezji :wink:

Żartowałem. Ta fotka należy do moich ulubionych. 8)

Crayfish napisał(a):a widzę, że te piorunochrony z młodości ciąg dalszy znajdują nieprzerwanie. :wink:

Kiedy jako brzdąc wspinałem się po piorunochronie do okna, nawet nie myślałem, że kiedyś przyjdzie mi to robić w znacznie większej skali. :lol:

piotrf napisał(a):. . . " czasem tylko zmienia bawitko " :wink:

Uwielbiam Poniedzielskiego.

Jacek S napisał(a):Bardzo się zdziwiłem zaglądając tu po raz kolejny - że też wcześniej nie widziałem tego podtytułu...teraz wszystko jasne a skojarzenie oczywiste przecież.
Polecam się na przyszłość.
:lool:

W niektórych wątkach zmieniam podtytuły na bieżąco. Tym razem jeszcze nie zdążyłem, a już miałem Twoją podpowiedź. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 21.11.2011 08:21

Franz napisał(a):W niektórych wątkach zmieniam podtytuły na bieżąco. Tym razem jeszcze nie zdążyłem, a już miałem Twoją podpowiedź. :P

Pomyśleliśmy o tym samym czy miałeś jakiś inny?
Jaki?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia