Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.11.2011 09:15

Trzecie od końca potrafi zachwycić. :shock:
W zasadzie każde z takich zdjęć widziałbym jako tapetę w pokoju....
No może poza tym z Wojtkiem... :lol: :wink: :)

Chociaż... Wojtku pasujesz do tych gór. :) :D

Pozdr.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 09.11.2011 15:55

Cztery dni bez dostępu do sieci, za chwilę znów się zerwie - ale zdążyłem zobaczyć ... :!:
Jestem w tej chwili w mazowieckiej wiosce ...
Za oknem bezkresne mgliste równiny ...
nawet nie umiem opisać, jakie wrażenie robią dolomitowe turnie z Mazowszem w tle ...

pozdrawiam serdecznie 8)

P.S. Wracam za 5 dni ... [/b]
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 09.11.2011 22:17

Franz napisał(a):Widoki przezacne.
Brak mi słów dla wyrażenia zachwytu - stoję w milczeniu...

Obrazek

Tobie brak słów a co my, co ja mam powiedzieć :?: 8O :roll:
Długo tak stałeś i patrzyłeś na ten cud? Bo ja bym chyba się tam zapomniała i stała, i stała, i stała... Tylko jak schodzić po nocy? :wink:

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2011 14:02

Fatamorgana napisał(a):Trzecie od końca potrafi zachwycić. :shock:

Moim faworytem z tamtej paczki jest pierwsza fotka. 8)

Jeszcze we wcześniejszym odcinku, z dojścia pod ferratę, udało mi się uchwycić kilka takich - dla mnie - prześlicznych widoków, gdzie słońce bawi się z obłokami w berka, wykonując ciągłe zmiany na łaciatych ścianach Dolomitów.

plavac napisał(a):Za oknem bezkresne mgliste równiny ...
nawet nie umiem opisać, jakie wrażenie robią dolomitowe turnie z Mazowszem w tle ...

Fajnie by było - mieć takie turnie na Mazowszu... ;)

mahadarbi napisał(a):Tobie brak słów a co my, co ja mam powiedzieć :?: 8O :roll:
Długo tak stałeś i patrzyłeś na ten cud? Bo ja bym chyba się tam zapomniała i stała, i stała, i stała... Tylko jak schodzić po nocy? :wink:

To jest właśnie ten widok, który mi się tak podoba.

Wiesz, zbyt długo nie stałem. Po pierwsze - co może nie wynika bezpośrednio z tekstu - mój dzień bywa po brzegi wypełniony trasą i atrakcjami na niej. 8)
A po drugie - podtrzymuję tezę, że celem jest droga. Co za tym idzie - upajam się widokami podczas całej wędrówki. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 10.11.2011 14:05

Franz napisał(a):...podtrzymuję tezę, że celem jest droga. Co za tym idzie - upajam się widokami podczas całej wędrówki. :P

Jak zwykle potrafisz mnie przekonać do swoich racji :D

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2011 19:26

Schodzę szerokim południowym grzbietem Roda di Vael, dopiero tuż przed przełączką droga stromieje i pojawiają się ubezpieczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2011 19:27

Sama przełączka ciekawa - tu zaczyna się ferrata Masare i jedno z jej trudniejszych miejsc. Ale to tylko kilka metrów i wychodzi się na szeroką przełęcz pomiędzy granią Masare a odstrzeloną turnią Torre de Finestra. W jej oknie umieszczony metalowy krzyż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.11.2011 21:33

Ciekawy pomysł z tym krzyżem !
Wygląda na taki nieduży ... ale jeśli mnie oko nie myli, to okienko na kilka dobrych metrów/pięter wysokie ... to i krzyż słuszny rozmiar ma. 8)

Pozdrawiam.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.11.2011 21:58

A mi mrożą krew w żyłach te wszystkie 'przełączki i ferratki' :roll: Stromo tu, pięknie, ale tylko dla Wojtków-śmiałków coś mi się zdaje... 8O

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.11.2011 00:52

mariusz-w napisał(a):Ciekawy pomysł z tym krzyżem !
Wygląda na taki nieduży ... ale jeśli mnie oko nie myli, to okienko na kilka dobrych metrów/pięter wysokie ... to i krzyż słuszny rozmiar ma. 8)

Kilka metrów to skalne okno na pewno ma.

Wiele, wiele lat temu czytałem, jak pokolenie "pokutników" demontowało krzyż z Maczugi Herkulesa koło Pieskowej Skały. Pewnie nie czytałeś? Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że to z książki Janka Długosza "Komin Pokutników". Przy czym - nawet, gdyby to pochodziło z innej książki, to i tak polecam tę lekturę.

mahadarbi napisał(a):A mnie mrożą krew w żyłach te wszystkie 'przełączki i ferratki' :roll: Stromo tu, pięknie, ale tylko dla Wojtków-śmiałków coś mi się zdaje... 8O

Jest na forum kilku takich, którzy by tam poszli. I są szanse, że liczba tego typu wędrowców będzie wzrastać. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.11.2011 08:04

Znaczy...takie Wojtki-bis... :) :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 15.11.2011 08:17

Franz napisał(a):Jest na forum kilku takich, którzy by tam poszli. I są szanse, że liczba tego typu wędrowców będzie wzrastać. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

... przynajmniej po to, by choć dotknąć pierwszego "stopnia" (schodka/szczebelka). :lol:

Franz napisał(a): Janka Długosza "Komin Pokutników". Przy czym - nawet, gdyby to pochodziło z innej książki, to i tak polecam tę lekturę.

Przy czasie się zainteresuję ... to znaczy zainteresowany już jestem ! :)

Raczej powinienem napisać "wezmę za to". 8)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.11.2011 11:52

Fatamorgana napisał(a):Znaczy...takie Wojtki-bis... :) :wink:

Piotr zapewne już wkrótce na tę trasę wyruszy. :P

mariusz-w napisał(a):
Franz napisał(a):Jest na forum kilku takich, którzy by tam poszli. I są szanse, że liczba tego typu wędrowców będzie wzrastać. 8)

... przynajmniej po to, by choć dotknąć pierwszego "stopnia" (schodka/szczebelka). :lol:

Jakbyście mieli ze sobą sprzęt asekuracyjny, to pewnie już ta ferratka w dolinie Fanes byłaby Wasza. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.11.2011 15:09

Wróciłem - w sam raz :)
Widzę, że dam radę z Pierwszorazowymi na Czerwonej Ścianie.
Ale to jeszcze 8 miesięcy ...
Z drugiej strony przy wieku tych dolomitowych turni - to nawet nie jest sekunda ... :wink:

Piękne światłocienie :!:
Cudo :!:

pozdrawiam i wracam na szlak 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2011 09:24

plavac napisał(a):Widzę, że dam radę z Pierwszorazowymi na Czerwonej Ścianie.
Ale to jeszcze 8 miesięcy ...
Z drugiej strony przy wieku tych dolomitowych turni - to nawet nie jest sekunda ... :wink:

W subiektywnym odbiorze - sekunda sekundzie nierówna. ;)

plavac napisał(a):Piękne światłocienie :!:
Cudo :!:

8)
Też byłem zachwycony...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia