We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
To zespół składający się z kościoła i hospicjum w sensie domu gościnnego, ufundowanego w 1718 roku jako wsparcie dla pielgrzymów i pozostającego przez ostatnie prawie 130 lat w zarządzie jednej rodziny.
Zatrzymuję się na pierwsze śniadanie i wtedy dochodzi z dołu dziewczyna, zagadując mnie po angielsku. Kiedy rozmawiamy, widzę, że moją trasą podąża jakiś chłopak, który nie zatrzymuje się tutaj, tylko sunie dalej w kierunku, który i ja mam w planie. Po chwili kończę jeszcze w domu przygotowaną bułkę, żegnam się z dziewczyną i ruszam w górę.