We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Najprawdziwsze dolomitowe makaroniki. Takie, jak będąc dzieckiem, robiłem z piasku nad Bałtykiem. Kto wtedy przypuszczał, że tworzę góry, które istnieją! Pozdrawiam. Piotrek P.S. Jak los będzie łaskawy, pójdę kiedyś tą trasą. Urocza.
plavac napisał(a):Najprawdziwsze dolomitowe makaroniki. Takie, jak będąc dzieckiem, robiłem z piasku nad Bałtykiem. Kto wtedy przypuszczał, że tworzę góry, które istnieją!
Otwiera się krajobraz w kierunku północnym z dominującą ponad zielonymi halami Sass de Putia, zaś nad moją głową sterczą w wielu miejscach powykręcane - wygrażające mi? - skalne paluchy.
Pstrykam kilka fotek z przełęczy, po czym ruszam w dół stromym początkowo, piarżystym żlebem, w którym jednak szlak poprowadzony jest wygodnymi zakosami.