Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.09.2011 19:55

Franz napisał(a):
marze_na napisał(a):Strasznie Ci zazdroszczę tych wypraw. Mnie lęk wysokości trzyma niestety z dala od ferrat, skalnych półek i tym podobnych atrakcji :cry:

W Dolomitach można pochodzić również wygodnymi, bezpiecznymi trasami, a widoki są nie mniej piękne.

Wiem i jest już nawet taki plan.
Ze dwa lata temu w katalogu wycieczkowym Itaki znaleźliśmy dwie dość lajtowe propozycje trekkingowe na tydzień - dwa w Dolomitach. Nic tylko wsiąść w auto i samodzielnie wcielić w życie.

Franz napisał(a):
marze_na napisał(a):Tak więc pisz i wklejaj, bo tylko forum mi pozostaje.

Tak jest! :P

Jeśli zaś miałabyś ochotę na góry pokroju Bieszczad, to znajdziesz ich bez liku w wątku "Rumuńskie wyrypy". Wprawdzie ostatnio w ramach tamtego wątku zacząłem opisywać wyjazd zupełnie nie-górski, ale najwyraźniej eksperyment nie wypalił, więc chyba go sobie daruję, a pozostanę przy górskiej tematyce.

Obejrzałam już wszystkie górskie wątki na tym forum 8), "rumuńskie wyrypy" też. Z prawdziwą przyjemnością zresztą.

Pozdrawiam
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.09.2011 23:30

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):8O 8O 8O powiem tak...

Ja w taki sposób praktycznie cały ten dzień spędziłem. :lol:

Mnie by chyba musieli reanimować :roll: Tylko gdzie tam szukać ratunku? :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.09.2011 23:40

mahadarbi napisał(a):Mnie by chyba musieli reanimować :roll: Tylko gdzie tam szukać ratunku? :wink:

Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale taki dzień nie zdarza się regularnie. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.09.2011 23:49

I chwała Bogu! Migotanie przedsionka na takich wysokościach nie jest wskazane :wink:

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.09.2011 23:46

Wracając do głównego nurtu - jeszcze kilka fotek z wejścia na najwyższy szczyt tej grupy: Catinaccio d'Antermoia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.09.2011 18:09

Fantastycznie wygląda wierzchołek Catinaccio z tej perspektywy - jak ogon bobra ! :)

No i chyba się zdecydowałem, gdzie będę nocował za rok - schronisko Antermoia leży w cudownym miejscu.

pozdrawiam 8)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 20.09.2011 22:00

Czemu znowu odbiera mi mowę? 8O

Niewiarygodne masz wspomnienia, Wojtku. Niewiarygodne widoki! Oniemiałam po raz setny w tym tygodniu u Ciebie 8O :roll:

Pozdrawiam,
Anka
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 21.09.2011 21:55

Franz napisał(a):Obrazek

Właściwie mógłbym wpisać ten komentarz w każdej Twojej relacji, bo i tak zdjęcia (z różnych, odwiedzanych przez Ciebie zakątków) łączy pewna cecha.

Powienienem odchodzić od takich wypowiedzi i powiedzieć czasem dosadnie o fotkach niecenzuralnym zachwytem, ale jeszcze dzisiaj pozwolę sobie, aby wyrazić to okrężną drogą, wykorzystując cytat.

"Humanitaryzm -postawa pełna wyrozumiałości i życzliwości dla człowieka i pragnienie oszczędzenia mu cierpień".

Tak, powiązałem to z Tobą... i zdjęciami.

Wojtek robi za...iste fotki i nigdy nie startuje w fotgraficznych konkursach, bo w ten sposób daje szanse komuś (życzliwość dla człowieka), aby miał chociaż (ten ktoś) swój cień szansy na szczęście w konkursie (a więc oszczędza mu cierpień nie biorąc w nim udziału).

W wielu relacjach pokazałeś takie zdjęcia, że wolałbym jednak pocierpieć (konkursowo). :)
Z drugiej strony poza konkursowo i tak wygrywasz.

Następnym razem Wojtek napiszę jedno słowo: szacun i ... oszczędzę sobie rozciągniętych postów.

U wielu osób masz uznanie, nawet jeśli jest ciche (do czasu ciche).
A jednak warto tworzyć relacje z takimi zdjęciami, bo jeśli nawet nie zapędzisz wszystkich w góry, to chociaż podzielisz się ich pięknem, które nie każdemu jest dane odbierać z takich wysokości.

To za brak wielu postów, które powinny się pojawić.
Z drugiej strony z braku czasu wiele osób nie słyszy moich opinii, chociaż i tak mają u mnie niewypowiedzianą do nich sympatię za forumowe relacje.

Być może wiele osób błędnie to odbiera, cóż to już jest moja cena jaką ponoszę za brak aktywności na forum.

Pozdrawiam. :)
Piotr.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 26.09.2011 08:44

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Wiem, że Cię jeszcze nie ma ...

Jesteś tego absolutnie pewien? :lol:

Znaczy się ... tak myślałem ! ;) :)

plavac napisał(a):Teraz pora trzymać kciuku za Mariusza ! Po chwilowym ubiegłotygodniowym załamaniu pogody w Alpach może i do Nich uśmiechnie się słońce ...

Dziękujemy !
Dobrze trzymane ! :) ... przez 14 dni tylko 1 godzina deszczu i półgodzinna burza. 8)
Było fantastycznie ... zresztą tam nie może być inaczej. :)
Wróciliśmy ... teraz pora poczytać, przejrzeć nowe wpisy.

weldon napisał(a):
plavac napisał(a):...przewodniki potrafią wpływać na wyobraźnię - opisy takie jakie " jedna z najładnieniejszych", " średnio-trudna"

Kurcze, mam nadzieję, że Mariusz, przy planowaniu tras, korzystał z innego przewodnika :roll:
:D

Z tego też ... jeśli to Tkaczyk ... ale i tam coś dla nas się znalazło. 8)

Zabieram się do czytania.

Pozdrawiam. :)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 26.09.2011 18:16

Próbuję troszkę nadrobić zaległości ...
Ale tu jak zwykle sporo cudeniek.
Zielone oczko ładnie wkomponowała w tą sypiącą się ścianę natura.
Ta to ma fantazję ...
PZDR. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2011 08:51

Dziewczyno, Chłopaki - dziękuję za obecność.
Wybaczcie, ze nie odniosę się w tej chwili do każdego z Was z osobna - dopiero rozklejam powieki. ;) Może później się do tego i owego odniosę :twisted:
:lol:

Wróciłem z kolejnego wypadu w Dolomity i okolice. W lecie powitała mnie zima, zaś jesień żegnała późnym latem. Było pięknie, co i tu postaram się z czasem pokazać.

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.09.2011 08:57

Franz napisał(a):...dopiero rozklejam powieki. ;)

To może sklej sobie jeszcze na kilka godzin.
Poczekamy :!:

pzdr :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.09.2011 10:20

Franz napisał(a):
Wróciłem z kolejnego wypadu w Dolomity i okolice.

W związku z Twoim "niebytem" na forum ... jakoś dziwnie byłem tego pewien, że tam właśnie jesteś ! ;) :)
Letnią pogodę specjalnie tam zostawiliśmy ! ;) 8)

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2011 12:10

longtom napisał(a):To może sklej sobie jeszcze na kilka godzin.
Poczekamy :!:

Nie dało się. Za dużo spraw do załatwienia.

mariusz-w napisał(a):Letnią pogodę specjalnie tam zostawiliśmy ! ;) 8)

Zasypane śniegiem Dolomity?.. To miała być ta letnia pogoda?!
Musiałem na dwa dni nad Gardę pojechać i dopiero potem wróciłem w wyższe góry.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.09.2011 13:02

Franz napisał(a):Zasypane śniegiem Dolomity?.. To miała być ta letnia pogoda?!
Musiałem na dwa dni nad Gardę pojechać i dopiero potem wróciłem w wyższe góry.

Pozdrawiam,
Wojtek

No popatrz ! :roll:

... jak wracaliśmy w zeszły weekend, to ledwo przyprószone były !

Obrazek

Obrazek

... no ale przynajmniej Garda się Ciebie doczekała ! :)

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia