Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2016 22:57

plavac napisał(a):Te schody dla wielu z nich przed 100 laty musiały prawdziwie prowadzić do nieba.
To piękno w około jak paradiso. Ale pewnie oni tego tak nie odbierali...

Dobrze, że my żyjemy w czasach, kiedy możemy to piękno odbierać w całej krasie. Przynajmniej... jeszcze możemy...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.10.2016 19:54

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Te schody dla wielu z nich przed 100 laty musiały prawdziwie prowadzić do nieba.
To piękno w około jak paradiso. Ale pewnie oni tego tak nie odbierali...

Dobrze, że my żyjemy w czasach, kiedy możemy to piękno odbierać w całej krasie. Przynajmniej... jeszcze możemy...

Panta rhei...
Carpe diem!
Saluti, Amico!
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2016 22:15

plavac napisał(a):Panta rhei...
Carpe diem!

Byle nie popłynąć...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2016 00:12

Tutaj następuje podejrzany ciąg zakosów w dół, na szczęście jednak to tylko krótkie obejście skalnego filaru, za którym szlak podnosi się z powrotem w kierunku grzbietu. Wydaje mi się, że skądś dobiegają głosy, nie widzę jednak nikogo. Po chwili z dołu dochodzi szlak i po jakichś dwustu metrach docieram na przełęcz z bivacco, do którego wchodzi akurat jakaś dwójka - to ich głosy musiałem słyszeć.

Zaglądam i ja do środka, po czym przechodzę kawałek na południową stronę grzbietu, skąd wspaniale widać najwyższy szczyt całej grupy: Cima d'Asta. Wygląda okazale i już wiem, że przyjdzie moment, kiedy postawię na niej stopę. Nie będę się przy nich bawił w ustawianie samowyzwalacza - proszę o uwiecznienie mnie z Astą, co czynią chętnie, jednak ze zdjęciem będę miał potem robotę, żeby wykadrować olbrzymią połać nieba, ale nóg... cóż, już sobie nie przyszyję...

P2110949.JPG

P2110950.JPG

P2110951.JPG

P2110952.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.10.2016 18:15

Franz napisał(a): Nie będę się przy nich bawił w ustawianie samowyzwalacza - proszę o uwiecznienie mnie z Astą, co czynią chętnie, jednak ze zdjęciem będę miał potem robotę, żeby wykadrować olbrzymią połać nieba, ale nóg... cóż, już sobie nie przyszyję...

Skąd ja to znam :) Tak się płaci za lenistwo, obcięciem nóg :wink: Ale czemu się nie pokazałeś bez nóg? Nie wstydź się, przynajmniej będę stuprocentowo pewny, która to Cima d'Asta. Widziałem ją kiedyś zimą z trasy narciarskiej nad San Martino di Castrozza - prezentowała się bardzo dostojnie i rzeczywiście budziła apetyt na spotkanie latem.

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2016 15:00

plavac napisał(a):Skąd ja to znam :) Tak się płaci za lenistwo, obcięciem nóg :wink:

Kiedy ustawiam samowyzwalacz, na ogół rzucają się do mnie ludzie, oferując, że zrobią mi zdjęcie. Głupio się wtedy upierać...

plavac napisał(a):Ale czemu się nie pokazałeś bez nóg? Nie wstydź się, przynajmniej będę stuprocentowo pewny, która to Cima d'Asta.

Pokazałem tutaj.

plavac napisał(a):Widziałem ją kiedyś zimą z trasy narciarskiej nad San Martino di Castrozza - prezentowała się bardzo dostojnie i rzeczywiście budziła apetyt na spotkanie latem.

Miesiąc temu widziałem ją dokładnie od zachodu. A w międzyczasie... wlazłem na nią.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2016 17:21

Rozstajemy się - oni ruszają w stronę, z której przyszedłem, a ja idę w kierunku wschodnim, gdzie rośnie w oczach ostry kieł w grani. Ścieżka biegnie na ogół szerokim w tym miejscu grzbietem, a kiedy docieram do rozstajów, rozkładam się z drugim śniadaniem. Po posiłku, wracam na ścieżkę, którą miejscami zastępuje chodnik z wyrównanymi kamieniami. Kiedy trasa zakręca w lewo ponad piarżystym kotłem, spotykam samotnego wędrowca, który pozdrawia mnie bardziej gwarowym "bon di" zamiast pełnego "buongiorno".

P2110953.JPG

P2110954.JPG

P2110955.JPG

P2110956.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.10.2016 22:40

Franz napisał(a):Pokazałem tutaj.

Zwracam honor.
Franz napisał(a):Miesiąc temu widziałem ją dokładnie od zachodu. A w międzyczasie... wlazłem na nią.

Szczęściarz! :)
Gratulacje!
Zazdroszczę! 8)
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 15:47

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):w międzyczasie... wlazłem na nią.

Szczęściarz! :)

Piękny staw leży u stóp południowej ściany.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.10.2016 16:11

Franz napisał(a):Piękny staw leży u stóp południowej ściany.

Postaram się kiedyś sprawdzić... :)
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 16:18

plavac napisał(a):Postaram się kiedyś sprawdzić... :)

Życzę Ci, by to się stało jeszcze zanim zdążę go pokazać...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.10.2016 17:02

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Postaram się kiedyś sprawdzić... :)

Życzę Ci, by to się stało jeszcze zanim zdążę go pokazać...

Przyjmuję życzenia z całą powagą i niepewnym uśmiechem... niemniej, nie spiesz się za bardzo z tym pokazywaniem :)
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 17:48

plavac napisał(a):Przyjmuję życzenia z całą powagą i niepewnym uśmiechem... niemniej, nie spiesz się za bardzo z tym pokazywaniem :)

Nie pamiętam w tej chwili, czy nastąpiło to już w kolejnym sezonie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 18:04

Natrafiam na wyraźny okop zabezpieczony porządnym kamiennym murem, w zadziwiająco dobrym stanie, jak na prawie wiek, jaki od pierwszej wojny upłynął. Dalej szlak prowadzi na rozległe piarżysko poniżej ściany Cece, a kiedy spoglądam za siebie, widzę wciąż wyraźny ślad ścieżki, którą dotarłem przedtem do bivacco.

P2110957.JPG

P2110959.JPG

P2110960.JPG

P2110962.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.10.2016 21:38

Piękny ten Lagorai... Spełnia moje o nim wyobrażenia.
Mój Boże - tyle jeszcze przede mną... Nie do ogarnięcia. Nie do przejścia...

Pozdrawiam.
Piotrek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia