Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 19.05.2016 19:49

Po ciężkim dniu pracy, bardzo miło zaglądnąć do Twojego wątku dolomickiego i nasycić wzrok (i inne zmysły też) bajecznymi widokami.

Pozdrawiam
Szymon
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.05.2016 22:32

Nefer napisał(a):Po ciężkim dniu pracy, bardzo miło zaglądnąć do Twojego wątku dolomickiego i nasycić wzrok (i inne zmysły też) bajecznymi widokami.

Cieszę się, że mogę umilić Twój dzień.
A jako ze ponoć zieleń koi wzrok, to gdybyś miał taką potrzebę, polecam pełną zieleń.

Pozdrawiam,
Wojtek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.05.2016 06:49

Franz napisał(a):A jako ze ponoć zieleń koi wzrok, to gdybyś miał taką potrzebę, polecam pełną zieleń.

Dziękuję, zajrzę do wskazanego wątku dziś wieczorem, po kolejnym dniu wytężonej pracy :wink: .

Pozdrawiam
Szymon
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 20.05.2016 12:06

Franz napisał(a):Słońce wzniosło się już na tyle wysoko, że jego promienie dotarły w dolinę, z której startowałem, ogrzewając zabudowania w Gares.

Ojjj ... znajomo ! :)

z Val Gares wyruszaliśmy na wędrówkę do wodospadów (Cascata Alta) 8)

6345632_cascata-alta--val-gares.jpg

... ale to zapewne pamiętasz
8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.05.2016 14:30

mariusz-w napisał(a):z Val Gares wyruszaliśmy na wędrówkę do wodospadów (Cascata Alta) 8)

A ja przy nich jeszcze nie byłem. Obszedłem je dookoła.

mariusz-w napisał(a):... ale to zapewne pamiętasz 8)

Pamiętam. Kiedyś może i ja do nich dotrę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.05.2016 15:38

O ile wcześniej widoczne na wschodzie, gęsto zbite obłoki kojarzyły mi się z rzeką, to teraz gdy patrzę na domostwa Gares w dole, nasuwa mi się porównanie do lokalizacji poniżej potężnej tamy jeziora zaporowego. Mgiełki zaczynają coraz częściej atakować moją grańkę, są jednak na tyle rzadkie, że nie przesłaniają słońca. Natomiast trasa odczuwa tę wilgoć, gdyż lina asekuracyjna zostawia mokre ślady, a ziemny w sporym procencie charakter tej ferratki powoduje pewne trudności. W pewnym momencie bowiem objeżdża pode taki właśnie ziemny stopień, co powoduje gwałtowne szarpnięcie, ale błyskawicznie zaciskam dłonie na linie i to ratuje mnie z opresji.

P2010493.JPG

P2010495.JPG

P2010497.JPG

P2010500.JPG
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.05.2016 20:10

Pomimo zmęczenia, powędrowałby człek po takich pięknych górach :) .

Pozdrawiam
Szymon
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.05.2016 21:40

Nefer napisał(a):Pomimo zmęczenia, powędrowałby człek po takich pięknych górach :)

Przecież, że tak! Tam jest tak pięknie...
Upewniam się coraz bardziej, że Dolomity to najpiękniejsze góry, po jakich wędrowałem.
A co do zmęczenia - rozmawialiśmy dziś z Żoną o chodzeniu po górach i zmęczeniu tym spowodowanym. Konkluzja była taka, że ludzie, którzy akceptują i łatwo tolerują stan zmęczenia organizmu, czerpią z gór satysfakcję, odczuwają radość. U tych, którzy źle radzą sobie ze zmęczeniem, chodzenie po górach powoduje przygnębienie. Pomimo tego, że bezdyskusyjnie dostrzegają ich piękno. I dlatego - jedni na nogach - a inni - podziwiają je z samochodu. I jest pięknie. :)

Pozdrawiam!
Piotrek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 20.05.2016 23:26

plavac napisał(a):
Nefer napisał(a):Pomimo zmęczenia, powędrowałby człek po takich pięknych górach :)

Przecież, że tak! Tam jest tak pięknie...
Upewniam się coraz bardziej, że Dolomity to najpiękniejsze góry, po jakich wędrowałem.
A co do zmęczenia - rozmawialiśmy dziś z Żoną o chodzeniu po górach i zmęczeniu tym spowodowanym. Konkluzja była taka, że ludzie, którzy akceptują i łatwo tolerują stan zmęczenia organizmu, czerpią z gór satysfakcję, odczuwają radość. U tych, którzy źle radzą sobie ze zmęczeniem, chodzenie po górach powoduje przygnębienie. Pomimo tego, że bezdyskusyjnie dostrzegają ich piękno. I dlatego - jedni na nogach - a inni - podziwiają je z samochodu. I jest pięknie. :)

Pozdrawiam!
Piotrek

Otóż to!

to jedno z najfajniejszych zmęczeń

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.05.2016 14:03

Mikeee napisał(a):
plavac napisał(a):
ludzie, którzy akceptują i łatwo tolerują stan zmęczenia organizmu, czerpią z gór satysfakcję, odczuwają radość. U tych, którzy źle radzą sobie ze zmęczeniem, chodzenie po górach powoduje przygnębienie.

Otóż to!

to jedno z najfajniejszych zmęczeń

Logicznie i prosto ujęte.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.05.2016 16:45

Potem już łatwiejszymi zakosami osiągam grzbiet ponownie, by po chwili znów znaleźć się na trawersie, z którego następuje ostateczny powrót na grzbiet, ułatwiony kilkoma metalowymi bolcami. Jeden z nich umieszczony jest mało szczęśliwie pod wystającym głazem i kiedy mi zjeżdża z niego stopa, głaz pozostawia pamiątkę w postaci zdartej skóry na lewym goleniu. Ale to już koniec tej ferratki, a że minęła godzina dziewiąta, to zasiadam do pierwszego tego dnia śniadania, mając widoki na morze obłoków, z którego wystają ostre zarysy dolomitowych wysp.

P2010502.JPG

P2010503.JPG

P2010504.JPG

P2010505.JPG
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 21.05.2016 19:35

Zgadzam się z przedmówcami - lubię się zmęczyć w górach :) . Nie powoduje ono u mnie stanu przygnębienia. :)

Pozdrawiam
Szymon
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.05.2016 23:19

Nefer napisał(a):Zgadzam się z przedmówcami - lubię się zmęczyć w górach :) . Nie powoduje ono u mnie stanu przygnębienia. :)

A gdy zapłatą za przyspieszony oddech są jeszcze takie (!) widoki... 8)
Pozdrawiam.
Piotrek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.05.2016 10:38

plavac napisał(a):
Nefer napisał(a):Zgadzam się z przedmówcami - lubię się zmęczyć w górach :) . Nie powoduje ono u mnie stanu przygnębienia. :)

A gdy zapłatą za przyspieszony oddech są jeszcze takie (!) widoki... 8)

To jest miłe zmęczenie , czysto fizyczne , oczyszczające , leczące porysowaną codziennością duszę . Ktoś tego nie lubi 8O :?:

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.05.2016 13:22

Franz napisał(a):zasiadam do pierwszego tego dnia śniadania, mając widoki na morze obłoków, z którego wystają ostre zarysy dolomitowych wysp.

Jak to musi smakować... 8O

Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia