Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.04.2016 22:57

plavac napisał(a): Każdy ma swój własny Mount Everest

Kiedyś po zejściu z gór, czekając na pociąg w Zwardoniu, wstąpiłem na piwko do knajpy. Widząc mnie z plecakiem, lokalny koleś od sąsiedniego stolika rzucił w moją stronę w formie lekkiej zaczepki:

- Na Everest lepiej idź!

Uśmiechnąłem się do niego serdecznie i odparłem:

- Każdy ma swój Everest. Moim dzisiaj była Wielka Racza...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.04.2016 23:04

Franz napisał(a):
plavac napisał(a): Każdy ma swój własny Mount Everest

Kiedyś po zejściu z gór, czekając na pociąg w Zwardoniu, wstąpiłem na piwko do knajpy. Widząc mnie z plecakiem, lokalny koleś od sąsiedniego stolika rzucił w moją stronę w formie lekkiej zaczepki:

- Na Everest lepiej idź!
Uśmiechnąłem się do niego serdecznie i odparłem:

- Każdy ma swój Everest. Moim dzisiaj była Wielka Racza...

I o to chodzi! :) Da Bóg, w tę sobotę dokończę projekt tej zimy i wiosny pt. "Pcimologia". Docentem już jestem, została "do zrobienia"profesura :wink: :D

Pozdrawiam!
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.04.2016 23:11

plavac napisał(a):Da Bóg, w tę sobotę dokończę projekt tej zimy i wiosny pt. "Pcimologia". Docentem już jestem, została "do zrobienia"profesura :wink: :D

Pięknie!
Ja pewnie będę w wolnych chwilach walczył z chwastami...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.04.2016 23:22

Franz napisał(a):Ja pewnie będę w wolnych chwilach walczył z chwastami...

Tyz piyknie!
Jest to godne pochwały samozaparcie, choć jak wiadomo, syzyfowe... :wink: :oczko_usmiech:
Trzymam kciuki!
Ja swojej mazowieckiej "łące" pozwalam być "rezerwatem przyrody". Rządzi się swoimi prawami, w tym roku, bez zimy, wzięły ją w posiadanie nornice i krety. Kiedyś się na nie zezłoszczę(!), ale w tym roku mają "rok miłosierdzia" ... :wink: 8)

Dobrej nocy!
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.04.2016 23:31

plavac napisał(a):Jest to godne pochwały samozaparcie, choć jak wiadomo, syzyfowe... :wink: :oczko_usmiech:

Znielubiłem mlecze.
A wracając do wiodącego tematu, to dokąd się teraz przeniesiemy? Odpowiedź już za moment

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.04.2016 23:37

Łapię tylko za piwko - na kawę nie ma czasu, niestety. Minęła szósta, a ja mam jeszcze przejazd w planie i znalezienie spokojnego miejsca na nocleg. Zjeżdżam w dół, zostawiając Malgę Ciapela za sobą. Na Sottogudo również brak czasu mimo pięknej pogody. Jako, że musze zatankować paliwo, to rozglądam się za stacją. Pierwsza, czynna - jak szyld głosi - 24h, jest "chiuso", ale w Alleghe udaje mi się zatankować na stacji, która w niedziele - a taki mamy dzień - jest nieczynna, jednak automat funkcjonuje, więc wkładam 30 euro, naciskam numer stanowiska, przy którym stoję i o dziwo, wszystko przebiega sprawnie.

Kieruję się na Belluno, następnie skręcam na Falcade i zaraz odbijam na Gares. Kawa strasznie za mną chodzi, więc nie ma innego wyjścia, jak ulec pokusie - zatrzymuję się i szybko przyrządzam rozkoszny napój. Jest coraz zimniej - termometr wskazuje już tylko dziewięć stopni, tym bardziej gorąca kawa pasuje w tych okolicznościach. Potem dojeżdżam do wsi, gdzie wszystkie parkingi są płatne - 2,5 euro za dzień - jednak na samym końcu wsi znajduje się opcja dla skąpiradłów, więc tutaj jutro zostawię samochód, a teraz wracam w zauważone po drodze, zaciszne miejsce i tu w spokoju kończę ten piękny dzień.

Budzik nastawiam na 6:00, po czym dochodzę do wniosku, ze pośpię jednak trochę dłużej, zatem przestawiam go na 6:05...

P1910407.JPG

P1910408.JPG

P1910409.JPG

P1910410.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.04.2016 23:58

Jak to masz w swoim zwyczaju, traktujesz nas jak ryby, zanęcając łowisko co smakowitszymi kąskami! :wink:
Idę już spać, ale za wprowadzenie w bajkowe sny dziękuję :)
Gares...
Wodospady?
Moje kolejne niezrealizowane marzenie?

Dobrej nocy! 8)
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.04.2016 00:03

plavac napisał(a):Gares...
Wodospady?

Nie. Góry...

Dobrej Nocy,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.04.2016 06:58

Franz napisał(a):Budzik nastawiam na 6:00, po czym dochodzę do wniosku, ze pośpię jednak trochę dłużej, zatem przestawiam go na 6:05...

Zasadnicza różnica :mrgreen: ,
mój mąż miał budzik nastawiony (w moim telefonie :evil: ) na 4:43, ale ostatnio kazał sobie zmienić na 4:49 :roll: :wink:

A widoki miałeś boskie ... jak zwykle :D
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 21.04.2016 07:01

widziałem prawie wszystkie Twoje relacje

i powiem krótko: chciałbym tak ja Ty........ech... może kiedyś na emeryturze :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.04.2016 14:01

mysza73 napisał(a):Zasadnicza różnica :mrgreen: ,
mój mąż miał budzik nastawiony (w moim telefonie :evil: ) na 4:43, ale ostatnio kazał sobie zmienić na 4:49 :roll: :wink:

Też się z niego śpioch zrobił...

Pozdrawiam,
Wojtek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 21.04.2016 14:33

Zajawka kolejnego odcinka bardzo zachęcająco do śledzenia wątku :) .

Pozdrawiam
Szymon
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.04.2016 22:28

Nefer napisał(a):Zajawka kolejnego odcinka bardzo zachęcająco do śledzenia wątku :) .

Zajawka? Toż to zakończenie dnia po prostu...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.04.2016 23:01

Dzień dziewiąty

Widać jeszcze blade gwiazdy na niebie, kiedy budzik wyrywa mnie ze snu. Ścielę samochód, przygotowuję plecak do drogi i opuszczam tyleż tajniackie, co gościnne miejsce, kierując się na upatrzony poprzedniego dnia parking. Za kwadrans siódma wyruszam w trasę - na dziś zaplanowałem Pale di San Martino od północy.

P2010411.JPG

P2010413.JPG

P2010414.JPG

P2010415.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.04.2016 23:11

Franz napisał(a):Widać jeszcze blade gwiazdy na niebie, kiedy budzik wyrywa mnie ze snu.(...)Za kwadrans siódma wyruszam w trasę - na dziś zaplanowałem Pale di San Martino od północy.

Czy zamierzasz aby dojść na najwyższy punkt Pali? :roll: Czy "tylko" powłóczysz się w okolicach Focobon?
Jak by nie było, jutro późnym wieczorem będę się snuł gdzieś tam za Tobą 8)

Pozdrawiam.
Piotrek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia