Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolomity - skalne twierdze

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2016 19:13

Beata W. napisał(a):Tak się właśnie obawiałam, że może być jeszcze chłodno i śnieżnie, ja raczej zwolennikiem białego puchu nie jestem, nie chcę też brać zimowych ubrań o jeździe wózkiem z dzieckiem nie wspominając.

Warto się choćby przejechać - jeśli pogoda będzie odpowiednia.

Beata W. napisał(a):Myślałam nad miastem Cortina d'Ampezzo ale patrząc na bookingu to noclegi do najtańszych nie należą, biorę jeszcze pod uwagę miejscowość Barcis nad jeziorkiem o takiej samej nazwie,(cena kwatery zdecydowanie mniejsza) może ktoś tam był?

Cortina to tamtejsze Zakopane - tanio nie będzie.

Skoro Tomek jechał przez Barcis, to masz opinię z pierwszej ręki.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2016 19:25

plavac napisał(a):Zdjęcie Tomix1 z Królowej jak zaproszenie do skoku na głęboką wodę! Piękne.

Zacne.
Jeszcze nie miałem czasu zajrzeć do swoich, ale tak ładnych na pewno nie zrobiłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2016 22:08

Jakoż i chwilę później dostrzegam już dach schroniska pod stopami, stoi również helikopter, ale tylko jeden. Gdzież reszta tego stada, którego warkot dobrze słyszałem? Widocznie jednak moje ucho nie potrafiło prawidłowo zakwalifikować dźwięków przylotów i odlotów.

P19G1817.JPG

P19G1818.JPG

P19G1819.JPG

P19G1820.JPG
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 12.04.2016 09:06

Franz napisał(a):
Beata W. napisał(a):Tak się właśnie obawiałam, że może być jeszcze chłodno i śnieżnie, ja raczej zwolennikiem białego puchu nie jestem, nie chcę też brać zimowych ubrań o jeździe wózkiem z dzieckiem nie wspominając.

Warto się choćby przejechać - jeśli pogoda będzie odpowiednia.

Beata W. napisał(a):Myślałam nad miastem Cortina d'Ampezzo ale patrząc na bookingu to noclegi do najtańszych nie należą, biorę jeszcze pod uwagę miejscowość Barcis nad jeziorkiem o takiej samej nazwie,(cena kwatery zdecydowanie mniejsza) może ktoś tam był?

Cortina to tamtejsze Zakopane - tanio nie będzie.

Skoro Tomek jechał przez Barcis, to masz opinię z pierwszej ręki.

Pozdrawiam,
Wojtek

Masz rację, szczególnie będąc tak blisko nie można nie wstąpić. Widoki z Waszych zdjęć mnie przekonały w 100 % :hut:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2016 14:56

Beata W. napisał(a):Masz rację, szczególnie będąc tak blisko nie można nie wstąpić. Widoki z Waszych zdjęć mnie przekonały w 100 % :hut:

Da się ciekawe pętle po wysokich przełęczach zrobić.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.04.2016 15:07

Wojtku , może to z moją głową coś nie tak , ale mam wrażenie , że czuję zapach tamtych gór i lasu gdy patrzę na te zdjęcia , np ostatnie

Pięknie :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2016 15:23

piotrf napisał(a):Wojtku , może to z moją głową coś nie tak , ale mam wrażenie , że czuję zapach tamtych gór i lasu gdy patrzę na te zdjęcia , np ostatnie

Pięknie :D

Mogę się tylko cieszyć.

Pozdrawiam,
Wojtek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 12.04.2016 18:30

Pięknie, to prawda. :)

No i helikopter na ziemi, to też dobra informacja.

Pozdrawiam
Szymon
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.04.2016 19:07

piotrf napisał(a):... może to z moją głową coś nie tak , ale mam wrażenie , że czuję zapach tamtych gór i lasu ...

Piotrze, zaklinam Cię, nie idź z tym do lekarza!!! Nie pozwól, by Ci to zabrano! To najpiękniejsza "choroba" świata :wink: :D

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2016 22:42

Nefer napisał(a):No i helikopter na ziemi, to też dobra informacja.

Uziemiony.

plavac napisał(a):
piotrf napisał(a):... może to z moją głową coś nie tak , ale mam wrażenie , że czuję zapach tamtych gór i lasu ...

Piotrze, zaklinam Cię, nie idź z tym do lekarza!!! Nie pozwól, by Ci to zabrano! To najpiękniejsza "choroba" świata :wink: :D

Rzekł to fachowiec dwojga dziedzin....

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2016 23:16

Do schroniska nie zaglądam, jedynie pozdrawiam grupkę, stojącą akurat przed nim.

P19G1821.JPG

P19G1822.JPG

P19G1823.JPG

P19G1824.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.04.2016 09:52

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):

Rzekł to fachowiec dwojga dziedzin....

Piotrze , dziękuję za diagnozę , obiecuję pielęgnować tą "chorobę" :oczko_usmiech:

Wojtku , fachowców trzeba słuchać 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.04.2016 15:05

piotrf napisał(a):obiecuję pielęgnować tą "chorobę" :oczko_usmiech:

Są też lekarze, z którymi warto się podzielić taką chorobą.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.04.2016 22:50

Widzę w przedzie spotkanego rano psa wraz z właścicielem, a nieco z tyłu dobiega do ucha dźwięk dzwoneczków. Stromo schodzę na płaskie dno doliny w momencie, gdy od schroniska rusza w dół ekipa ze zwierzątkami - pani prowadzi kozę, jeden pan osła, inny bezskutecznie próbuje złapać drugiego osła, który jednak zdecydowanie woli towarzyszyć grupie bez niewygodnej uwięzi.

P19G1825.JPG

P19G1826.JPG

P19G1828.JPG

P19G1829.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.04.2016 23:06

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):obiecuję pielęgnować tą "chorobę" :oczko_usmiech:

Są też lekarze, z którymi warto się podzielić taką chorobą.

Tylko z czysto koleżeńskich powodów. 8)

Ile słońca w tych zdjęciach! Wspaniała dawka endorfin. I jeszcze ten uroczy zwierzyniec i ... Pelmo!!!

Pozdrawiam!
Piotrek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia